Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie dalo hasičom zabrať: Po búrkach zasahovali 32-krát, najviac v okresoch Zvolen a Krupina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Až 32 zásahov v priebehu uplynulých 24 hodín mali v súvislosti s počasím príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom kraji (BBSK). Najhoršia situácia bola v okresoch Zvolen a Krupina, kde hasiči vyrážali k spadnutým stromom a odčerpávali vodu z objektov celkom 14-krát.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v B. Bystrici zasahovali banskobystrickí hasiči spolu päťkrát, hasiči z Lučenca a Fiľakova štyrikrát a zo Žiaru nad Hronom, Banskej Štiavnice a Novej Bane šesťkrát. V teréne boli tiež príslušníci Výcvikového centra HaZZ Lešť (z hasičskej stanice v Pliešovciach), ktorí zasahovali trikrát. 

Hasiči odstraňovali spadnuté stromy a nánosy blata zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovali tiež spadnutý strom z elektrického vedenia i z objektu zdravotníckeho zariadenia. Odčerpávali tiež vodu z pivničných priestorov rodinných domov, z objektu autobusovej stanice, zo stanice záchrannej zdravotnej služby a zabezpečovali aj poškodenú strechu na reštaurácii. Celkom zasahovalo 52 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 19 kusmi hasičskej techniky a jeden Dobrovoľný hasičských zbor obce so šiestimi členmi a jedným kusom techniky.

Meteorológovia vydali varovanie pred búrkami a vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred búrkami, ktoré sa dnes môžu vyskytnúť na celom Slovensku. Na horách môže taktiež fúkať silný vietor. O výstrahách I. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Podľa SHMÚ môže pri búrkach spadnúť 20 až 40 mm zrážok, pričom vyskytnúť sa môžu počas celého dňa a na celom území Slovenska. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji môže navyše na horách fúkať aj silný vietor s rýchlosťou do 110 km/h.

Viac o téme: PočasieKrupinaZvolenBBSKHasičský a záchranný zbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu