Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenská hygiena vyšla s pravdou von: V bazénoch číhajú samé nechutnosti, z tohto vás napne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

BRATISLAVA – Zelená, zakalená, špinavá, smradľavá – voda máva cez leto rôzne nevábne prívlastky. Podľa hygienikov môžu za jej zlý stav, žiaľ, aj návštevníci. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) upozornil na prehrešky návštevníkov vtipnou infografikou. Ak chceme mať čisté bazény, nemal by pokrivkávať ani náš vzťah k hygiene.

Počuli ste už o niekom, kto sa v bazéne nakazil nejakou chorobou? Bohužiaľ, taký scenár nie je žiadnou raritou. Podľa ÚVZ SR zanechá každý jeden návštevník pri kúpaní v bazéne až 2,5 miliardy mikroorganizmov. Vo vode sa však okrem „normálnej“ zdravej mikroflóry objavuje aj patogénna. Preto sa do vody pridávajú zlúčeniny chlóru.

Veľké porovnanie slovenských kúpalisk! Sezóna odštartovaná, tu sa vode radšej vyhnite

Podľa hygienikov síce chlór dokáže usmrtiť veľa mikroorganizmov už v priebehu niekoľkých minút, ale mnohé dokážu vo vode prežiť aj dni. „Dezinfekčné látky dokážu rozložiť moč, zvyšky stolice, pot, mazové a slizové sekréty z človeka. Čím viac mikroorganizmov a organických látok sa dostane do vody z ľudského tela, tým menšia je účinnosť dezinfekčných látok,“ upozornili.

Slovenská hygiena vyšla s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Zapáchajúca voda signalizuje znečistenie

Ak má voda v bazéne chlórový zápach, spôsobuje ho trichlóramín. Ten vzniká reakciou chlóru a organických látok, a do vody sa dostáva z ľudského tela. Trichlóramín je nebezpečný preto, lebo extrémne dráždi oči, nos, hltan a priedušky.

Slovenská hygiena vyšla s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

V bazéne okrem mikroorganizmov zvyknú plávať aj vlasy a zvyšky kozmetických výrobkov. Priemerný človek prehltne počas jednej návštevy bazéna jednu polievkovú lyžicu vody z neho – a to je niekedy viac, ako je potrebné na vznik ochorenia, pripomína ÚVZ SR. Deti dokážu prehltnúť až dva a pol lyžice bazénovej vody.

Zdroj: ÚVZ SR
Zobraziť galériu (5)
Zdroj: ÚVZ SR  (Zdroj: ÚVZ SR)

„Predovšetkým platí, že bazény sú čisté najmä vtedy, ak všetci návštevníci kúpaliska dodržiavajú základné hygienické zásady,“ uviedol k manuálu na Facebooku ÚVZ SR. Hygienici radia, aby ste bazény nenavštevovali v čase, keď trpíte nejakým prenosným ochorením, ale bo ste ho práve prekonali. Pred vstupom do bazéna sa vždy dôkladne osprchujte a nemočte doňho. Vyvarujte sa prehĺtania tekutiny, v ktorej sa kúpete. Súčasne dodržiavajte kapacitu bazénov a rešpektujte pokyny personálu.

Slovenská hygiena vyšla s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Viac o téme: VodaLetoKúpaliskoKúpanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu