Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky Black Hawk sú už na Slovensku

Vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk sú už na Slovensku. Zobraziť galériu (7)
Vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk sú už na Slovensku. (Zdroj: SITA/OS SR)

BRATISLAVA – Prvé dva viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk pristáli v pondelok (26.6.) na letisku v Prešove a stali sa súčasťou výzbroje Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Ich preprava na Slovensko bola zmluvne zabezpečená v rámci kontraktu.

Americké vrtuľníky Black Hawk sú už na Slovensku

Z USA boli prepravené loďou do nemeckého Bremerhavenu, odkiaľ ich na Slovensko previezli zmiešané slovensko-americké posádky. Slávnostné odovzdanie vrtuľníkov sa uskutoční vo štvrtok 6. júla. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/OS SR)

"V Spojených štátoch amerických už boli vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl vycvičené štyri posádky na nové stroje, pričom výcvik ďalších naďalej prebieha. Do konca roka 2017 by malo byť pripravených pilotovať nové stroje šesť posádok,“ uviedla Capáková. Ako ďalej informovala, počiatočná logistická podpora je zabezpečená v rámci zmluvy formou dodávky pozemného vybavenia, náhradných dielov a spotrebného materiálu.

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/OS SR)

"Súčasťou kontraktu je zabezpečenie úvodného balíka náhradných dielov počas dvoch rokov pre deväť vrtuľníkov, a tiež náradie, kontrolná, meracia technika a prenosné pracovné stanoviská pre jednotlivé špecializácie, ktoré sa podieľajú na prevádzke vrtuľníkov," spresnila hovorkyňa MO SR.

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/OS SR)

Dodala, že možnosť ďalšieho dozbrojenia sa v súčasnosti analyzuje v rámci pripravovaného Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR. Finálne rozhodnutie bude založené na výsledkoch tejto analýzy.

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/OS SR)

Nové americké stroje nahradia súčasné Mi-17, ktorým postupne končí technická životnosť. Ministerstvo obrany SR nakúpi celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v objeme 261 miliónov USD.

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/OS SR)

Najväčší modernizačný kontrakt v histórii Ozbrojených síl SR, realizovaný prostredníctvom amerického vládneho programu Foreign Military Sales, uzavrelo predošlé vedenie rezortu. Vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú dislokované v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove.

PRÁVE TERAZ Americké vrtuľníky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/OS SR)

Do roku 2019 bude mať Slovensko deväť vrtuľníkov Black Hawk, povedal Gajdoš

V rámci modernizácie Ozbrojených síl (OS) SR získa Slovensko do dvoch rokov spolu deväť nových viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk. Prvé dva z nich už pristáli na letisku v Prešove. Na dnešnom brífingu o tom informoval minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). „Som nesmierne rád, že uvedená zmluva podpísaná s USA sa plní. Budeme pokračovať aj naďalej v zmysle uvedenej zmluvy s tým, že pokračujeme na budúci rok dodávkou dvoch vrtuľníkov a v roku 2019 piatimi vrtuľníkmi. Cena je neustále tá istá, nezvyšuje sa, vrátane dopravy na územie Slovenskej republiky, teda 261 miliónov amerických dolárov,“ povedal Gajdoš.

Už dodané vrtuľníky budú podľa ministra slúžiť napríklad na výcvik ďalších posádok, ale môžu aj pomáhať pri požiaroch, zabezpečovať evakuáciu počas povodní, teda podobne ako Mi-17 plniť úlohy leteckej záchrannej a pátracej služby. Ministerstvo obrany SR zvažuje v budúcnosti dozbrojenie vrtuľníkov, a to v závislosti od finančných prostriedkov, ktoré bude mať rezort k dispozícii.

V minulosti sa diskutovalo aj o možnom zriadení výcvikového centra pre pilotov vrtuľníkov na Slovensku, podľa Gajdoša je táto otázka stále otvorená. Slovensko má momentálne pre vrtuľníky Black Hawk vycvičené štyri posádky, ale výcvik v USA stále prebieha. Do konca tohto roka bude vycvičených šesť posádok.

Viac o téme: PrešovBlack Hawk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu