Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rady, s ktorými sa v lete vyhnete chybám: Ako spoznať nebezpečnú vodu už na prvý pohľad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Horúce letné dni sú na kúpanie v prírode ako stvorené. Aj v tomto prípade však platí – dvakrát meraj a raz strihaj. Prv, než do vody skočíte, mali by ste poznať zásady bezpečného kúpania. Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas radí rekreantom, aby pred vstupom do jazera zapojili svoje zmysly. Aj vzhľad či zápach vody veľa napovie.

Bazény, jazerá, priehrady – na Slovensku je z čoho vyberať. Hygiena však radí, že opatrnosti nie je nikdy dosť. V období od 15. júna do 15. septembra, teda v čase oficiálnej kúpacej sezóny, monitoruje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) kvalitu vody prírodných vodných plôch. Hodnotenia nájdete v zozname vôd určených na kúpanie.

Z pokojného kúpania zlý sen! Zážitok zo Zelenej vody, z ktorého sa dvíha žalúdok

„Hygienici sledujú najmä mikrobiologickú a biologickú kontamináciu, teda či nie sú znečistené fekáliami, odpadmi a sinicami. Mikrobiologická kontaminácia (nadlimitná prítomnosť črevných enterokokov a Escherichia coli) nebýva najväčším problémom. Zvyčajne je totiž krátkodobá a prejaví sa najmä po intenzívnych dažďoch. Patogénne organizmy nebývajú prítomné vo vysokých koncentráciách, veľký objem vody  a jej nízka teplota ich obvykle rozptýlia, takže nedosiahnu infekčnú dávku, ktorá by spôsobila prenosné ochorenie,“ vysvetlil Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

S očami na stopkách

V prírodných kúpaliskách sa za vhodných podmienok môžu premnožiť cyanobaktérie (sinice). Sú na ne citlivé najmä deti, u ktorých môžu vyvolať dýchacie ťažkosti, kožné vyrážky, zápaly očných spojiviek, alebo, ak prehltnú viac vody, aj črevné problémy, kŕče a nevoľnosť. Toxické alebo alergizujúce látky neprodukujú všetky cyanobaktérie, no určite nepodceňujte  vzhľad vody a pred kúpaním sa dobre pozrite, ako vyzerá. „Všímajte si, či voda nie je príliš zakalená, nepriehľadná, či nevytvára penu, alebo zelenú kašu. Ak áno, radšej do nej nechoďte. Odradiť by vás mala aj zapáchajúca naplavenina na plážach, pred kúpaním si prezrite aj to, v akom stave je okolie vodnej plochy,“ radí Mikas.

Vodné vtáctvo môže prenášať salmonelu

Podľa ÚVZ SR nie je bezpečné ani kúpanie vo vodách, v ktorých sa zhromažďuje vtáctvo. Môže totiž prenášať patogénne mikróby, napríklad salmonelu. Nekúpte sa ani vo vode, v ktorej sa vyskytli uhynuté zvieratá, alebo sú v jej blízkosti vyústené odpadové vody z kanalizácie. Vždy rešpektujte označenia o zákaze kúpania,  upozornenia v okolí vodnej plochy a pokyny prevádzkovateľov prírodných kúpalísk.

Rady, s ktorými sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Každá vodná plocha s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie musí byť označená informačnou tabuľou – Zákaz kúpania. Po vyhodnotení vzoriek vody prevádzkovateľovi uloží zákaz príslušný úrad verejného zdravotníctva a umiestnenie zákazu aj kontroluje. Kúpanie v miestach, ktoré nemajú prevádzkovateľa a nesledujú ich ani orgány verejného zdravotníctva, je len na vlastnú zodpovednosť.

Majte na pamäti, že:

  • kúpanie v jazerách je vhodné pre zdravých ľudí, s normálnou imunitou a neporušenou pokožkou.
  • po kúpaní je vždy potrebné osprchovať sa a prezliecť do suchého oblečenia.
  • ak zostanete dlhšie  v mokrých plavkách v chladnejšom počasí, môžete na to doplatiť gynekologickými a urologickými ťažkosťami.

 

Za stav vody zodpovedá prevádzkovateľ

Za označenie prírodných kúpalísk s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie je zodpovedný prevádzkovateľ. Počas prevádzky kúpaliska vykonáva odbery a výsledky analýz prekladá príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Hygienici na prírodných kúpaliskách kontrolujú umiestnenie zákazov kúpania. Ak vodná plocha nemá prevádzkovateľa, regionálny úrad verejného zdravotníctva túto informáciu zverejní a pri označení takejto plochy požiada o spoluprácu obec. Prevádzkovateľ kúpaliska je počas kúpacej sezóny povinný plniť povinnosti, ktoré stanovujú platné právne predpisy.

Povinnosti prevádzkovateľa

Prevádzkovateľ kúpaliska je povinný na dostupnom a viditeľnom mieste sprístupňovať informácie o aktuálnej kvalite vody. Súhrnné informácie o stave sledovaných prírodných vodných plôch a kúpalísk zverejňujú počas sezóny aj orgány verejného zdravotníctva na svojich webových stránkach a na stránke Informačného systému o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie.

Viac o téme: VodaLetoJazeroKúpanieKvalita vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu