Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozor na nebezpečnú kozmetiku: Hygienici varujú pred rúžom na pery a pásikmi na bielenie zubov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a vo Švédsku.

Ako informoval hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas, ide o rúž na pery a ceruzku - Lipstic & Lipliner – Red Lips, značky Max & More z Číny. Výrobná dávka: Article Nr. 2546776, typ Red, Vibrant Red, Classic red, Dark Red, séria: 08/2016 s čiarovým kódom: 8733131209890. Výrobok obsahuje olovo (604 mg.kg-1 ), čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Pozor na nebezpečnú kozmetiku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

Druhým nebezpečným výrobkom sú pásiky na bielenie zubov Creast 3D White Whitestrips Supreme Flexfit, značky Creast zo Spojených štátov amerických výrobná dávka: 6225V44 s čiarovým kódom: 8971400046. Pásiky na bielenie zubov obsahujú nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Výrobok je dostupný spotrebiteľom cez internet. Výrobca potvrdil, že výrobok nie je určený pre spotrebiteľov v EÚ a preto tieto výrobky na európskom trhu nepredáva.

Pozor na nebezpečnú kozmetiku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

Hlavný hygienik Ján Mikas pripomína, že je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku.

Viac o téme: RAPEX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu