Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štrajk vo Volkswagene pokračuje: Zamestnanci ponuku automobilky vypískali

Predseda odborov Smolinský reční davu.
Predseda odborov Smolinský reční davu. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský si po skončení štvrtkového rokovania vypýtal mandát od štrajkujúcich, aby v pokračovali vo vyjednávaní s cieľom zvýšiť platy o 13,9 %.

Štvrtkové rokovanie medzi vedením bratislavského Volkswagenu a odborármi sa skončilo. Na novej kolektívnej zmluve sa však nedohodli. Tesne po skončení 13. kola vyjednávania zástupcovia Moderných odborov Volkswagen predstúpili pred štrajkujúcich, kde ich oboznámili s priebehom rokovania.

Vedenie podniku ponúklo odborárom zvýšenie platov od 1. júna tohto roka o 4,5 % a od 1. januára 2018 ďalšie zvýšenie o 4,5 %. V tomto roku ponúka tiež jednorazovú platbu vo výške 350 eur a ďalších 200 eur v auguste budúceho roka. Štrajkujúci zamestnanci na ponuku podniku skandovali slovo „Hanba“.

Ako ďalej Smolinský na improvizovanom pódiu povedal, aj odborári poľavili zo svojich pôvodných požiadaviek zvýšiť platy o 16 % na celkových 13,9 %. Od 1. júna 2017 požadujú zvýšenie platov o 8,9 % a od 1. júna 2018 zvýšenie o ďalších 5 %. „Tento náš protinávrh bol konečný, z 13,9 % nechceme upustiť. My, odbory, sme pripravení pokračovať,“ vyhlásil Smolinský. Od davu štrajkujúcich si vypýtal mandát, či na 13,9-percentom zvýšení platov majú trvať. Dav súhlasil piskotom a potleskom.

Odborári zatiaľ nepotvrdili, či aj v piatok budú s vedením podniku rokovať, no sú pripravení štrajkovať v piatok aj cez víkend. „Teraz čakáme my ten ústretový krok, ťah je na nich,“ odkázala vedeniu automobilky podpredsedníčka odborov Jolana Julkeová.

Viac o téme: ŠtrajkVolkswagenZoroslav Smolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu