Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dráma v Pezinku už má rozsudok: Za urážky a útočenie bude nasledovať 20-mesačný trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Za vulgárne a agresívne správanie voči Portugalčanovi dostal 20-mesačný trest Oskár B. so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) ho trestným rozkazom uznal za vinného z prečinu poškodzovania cudzej veci a prečinu výtržníctva, potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Dodala, že rozhodnutie nie je právoplatné. Proti trestnému rozkazu možno v lehote osem dní odo dňa doručenia podať odpor. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na Oskára B. za to, že v apríli v Pezinku v blízkosti pohostinstva bez zjavnej príčiny vulgárne slovne a fyzicky napadol poškodeného občana Portugalskej republiky.

Hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová priblížila, že muž začal poškodeného bezdôvodne urážať a nadávať mu do opíc. Slovne na neho útočil aj inými urážlivými slovami, ktorými narážal na čiernu pleť poškodeného, pričom napodobňoval opicu. Na otázku poškodeného, prečo ho uráža, obvinený pokračoval v slovných urážkach a súčasne sa ho snažil udrieť do tváre, čo sa mu poškodený snažil vrátiť.

Na to sa Oskár B. pokúšal uchopiť neďaleko stojaci detský bicykel pripútaný k stojanu, aby ho použil pri útoku, čo sa mu nepodarilo. Odbehol do neďalekého pohostinstva, odkiaľ vzal drevenú metlu a vybehol na ulicu za poškodeným. Keď ho dobehol, pokúšal sa ho udierať drevenou rúčkou od metly.

Poškodený na odvrátenie pretrvávajúceho útoku zdvihol na svoju sebaobranu kamennú kocku z obrubníka chodníka a hodil ju na útočiaceho. Následne Oskár B. úmyselne poškodil mobilný telefón poškodeného, ktorý si odložil s osobnými vecami na chodník, aby sa mohol brániť. Vulgárne a urážlivo pre farbu jeho pleti naďalej nadával poškodenému aj po privolaní hliadky Mestskej polície mesta Pezinok. Hliadkou bol nakoniec zadržaný.

Tökölyová dodala, že muž sa skutku dopustil z dôvodu nenávisti voči jednotlivcovi pre jeho skutočnú príslušnosť k niektorej rase a farbe pleti, teda z osobitného motívu. Obvinený konal úmyselne z dôvodu predpokladanej nenávisti k farbe pleti a rase poškodeného. Konal so zbraňou v zmysle Trestného zákona.

Zbraňou sa totiž rozumie každá vec, ktorou možno urobiť útok proti telu dôraznejším, teda za zbraň možno považovať aj násadu na metlu. Oskár B. sa k svojmu konaniu priznal, skutok oľutoval a prejavil ochotu nahradiť aj spôsobenú škodu. Bol doposiaľ viackrát súdom trestaný. Od prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody bol niekoľkokrát potrestaný za priestupky rôzneho druhu.

Viac o téme: NadávkyRozsudokPortugalčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu