Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hygiena kontrolovala obedy v materských školách: Alarmujúci obsah dochucovadla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Myslíte si, že obedy v školských jedálňach sú zdravé? Hygiena sa tentoraz zamerala na obsah soli v jedlách z materských škôl. Výsledky sú alarmujúce. Z monitoringu vyplýva, že slovenské predškolské deti konzumujú nadmerné množstvá soli.

„Soľ má pre človeka omnoho väčší význam, ako len zlepšovať chuť. Pre ľudský organizmus je dôležitým zdrojom minerálnych látok a je nevyhnutná pre normálne fyziologické funkcie, ale iba za predpokladu, že ju konzumujeme v rozumnom množstve,“ vysvetlil Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Deti v polepšovniach hladujú: Sú na tom rovnako ako väzni odsúdení na doživotie!

Podľa správy Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) predstavuje vysoký príjem soli rizikový zdravotný faktor. „Naša strava je veľmi bohatá na kuchynskú soľ, ktorej denný príjem dvojnásobne presahuje odporúčanú dávku. V súčasnosti sa prijíma 10 až 15 gramov soli denne, čo dokazuje priamy a progresívny vzťah medzi príjmom sodíka a výškou krvného tlaku,“ upozorňuje ÚVZ SR.

Hygiena kontrolovala obedy v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Denný príjem kuchynskej soli by podľa odporúčaní u detí od 15 rokov a dospelej populácie nemal presiahnuť 5 gramov na deň (jedna čajová lyžička) a mladším deťom odborníci odporúčajú konzumovať množstvá v pásme od 0,5 gramu na deň do 2 gramov na deň vrátane skrytej soli v pekárenských výrobkoch, v mäsových výrobkoch a v ostatných spracovaných, upravených a konzervovaných potravinách a hotových pokrmoch.

Hygiena kontrolovala obedy v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Bohužiaľ, už u detí denný príjem soli významne prekračuje odporúčané normy. Stravovacie návyky vytvorené v detstve pretrvávajú do dospelosti a patria medzi faktory vzniku hlavných chronicky neprenosných ochorení,“ konštatuje hygiena, ktorá si na obedy na vybraných materských školách posvietila v rámci monitoringu, ktorý prebiehal od 20. do 31. marca 2017.

Hygiena kontrolovala obedy v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Z vyhodnotenia výsledkov vyplýva, že „nielen náš monitoring preukázal, že patríme medzi krajiny s nadmerným príjmom kuchynskej soli oproti odporúčaným denným dávkam. Dlhodobý nadmerný príjem soli u detí je preukázateľný rizikový faktor pre vznik hypertenzie, osteoporózy, poškodenie obličiek a obezity v dospelosti.“

Hygiena kontrolovala obedy v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Podľa ÚVZ SR sú slovenské deti zvyknuté na výraznejšie presolené a korenistá pokrmy aj z domu. Potom sa sťažujú na „jedlá bez chuti“ z jedální. „Dobrá chuť jedla sa dá dosiahnuť aj bez nadmerného prisáľania a soľ sa dá nahradiť bylinkami, ako napríklad petržlenovou vňaťou, pažítkou, bazalkou, oreganom, tymianom, rozmarínom, pórom, ligurčekom, cibuľou, cesnakom či paprikou,“ radí hygiena, ktorá apeluje nielen na personál školských jedální, ale aj na pedagógov a rodičov, aby medzi deťmi šírili osvetu o zdravom stravovaní. 

Viac o téme: Školská jedáleňMaterské školyŠkolský obedObsah soli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu