Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Radikálny krok zamestnancov slovenského Volkswagenu: VIDEO Začal neobmedzený štrajk!

Začal sa štrajk vo Volkswagene. Zobraziť galériu (9)
Začal sa štrajk vo Volkswagene. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnes o 6.00 hod sa priestranstvo pred bratislavským závodom spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) zaplnilo stovkami zamestnancov. Začal sa tým avízovaný ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

Účasť na štrajku, ako uviedol predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský, prevyšuje dve tisícky, avšak presné číslo bude známe až po sčítaní registračných hárkov. 

Štrajk vo Volkswagene

S vedením automobilky rokovali ešte aj v pondelok popoludní, k dohode však nedošlo. Odborári naďalej požadujú nárast platov o 16 %, neprijali preto ani vedením navýšenú ponuku rastu tarifných miezd o 4,5 % v tomto roku a o ďalších 4,2 % v roku 2018.

Radikálny krok zamestnancov slovenského
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

 Účastníci štrajku sa po príchode na miesto jeho konannia zaregistrovali u organizátorov a zároveň aj vypísali tlačivá pre zdravotné poisťovne v zmysle legislatívnych predpisov.

Radikálny krok zamestnancov slovenského
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Štrajk začali najmä pracovníci rannej zmeny, ale pridávali sa k nim spontánne aj tí, ktorým skončila nočná "šichta". Už pri príchode na miesto konania protestu ich vítali transparenty s rôznymi heslami, ako napríklad "Máme svoje práva", "Sme súčasťou koncernu", "Neponižujte nás" a ďalšie. 

Začal sa štrajk vo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Krátko po začatí štrajku vydalo stanovisko aj vedenie spoločnosti, v ktorom ďakuje všetkým zamestnancom, ktorí dnes prišli do práce. 

Radikálny krok zamestnancov slovenského
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú včera predložilo vedenie VW SK, neprišlo k dohode. Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov," píše sa v stanovisku.

Radikálny krok zamestnancov slovenského
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vedenie vyzýva na dialóg

Predstavitelia Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP) vyzývajú Moderné odbory Volkswagen a vedenie Volkswagenu Slovakia, aby si sadli za spoločný rokovací stôl a dohodli sa na kompromisných podmienkach. Ako na utorkovom tlačovom brífingu uviedli, neobmedzený ostrý štrajk, ktorý začal v utorok o šiestej ráno, môže ohroziť nielen zamestnancov, ale aj hospodárske výsledky Slovenska.

„Ostrý štrajk, ktorý sa začal dnes ráno vo Volkswagen Slovakia vážne ohrozuje zamestnanosť, ekonomiku a pozíciu Slovenska na svetových trhoch,“ povedal v utorok prezident ZAP Juraj Sinay. „Zároveň si dovolím dodať, že odbormi prezentovanú požiadavku na rast miezd o 16 % vnímame ako výrazné ohrozenie konkurencieschopnosti celého automobilového priemyslu v regióne Visegradskej štvorky,“ vyhlásil.

Za vzniknutou situáciou vidí čestný prezident ZAP a bývalý predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Jozef Uhrík rozpory medzi dvomi odborovými organizáciami - Odborovým zväzom KOVO a Modernými odbormi Volkswagen. "Výsledkom je iracionálna požiadavka, ktorá sa stala predmetom rokovania,“ povedal Uhrík. Podľa neho sa môže stať, že pokiaľ odborári budú naďalej presadzovať svoje požiadavky, koncern môže presunúť svoju výrobu do inej krajiny.

„Prvý prípad sa udial v španielskej Pamplone. Odtiaľ sa kvôli štrajku presunula výroba Volkswagen Polo k nám na Slovensko. Celý presun sa udial veľmi rýchlo. Druhý podobný prípad sa stal v Barcelone. Aj vtedy sa k nám na Slovensko presunula časť výroby modelu Seat Ibiza až na dva roky,“ pripomenul Uhrík.

Radikálny krok zamestnancov slovenského
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sinay tiež upozornil, že vzniknutá situácia môže mať negatívny dopad na potenciálne nové investície ďalších dvoch automobiliek na Slovensku KIA Slovakia a PSA Peugeot Citroën Slovakia a tiež na prichádzajúci Jaguar Land Rover. „Najúspešnejšia fabrika, s najvyššími platmi, sa dostáva do stavu, keď nie je možná dohoda medzi zamestnávateľom a zamestnancami. Ak sa ukáže, že sa princíp sociálneho zmieru môže narušiť, je to veľmi nebezpečné,“ skonštatoval Sinay.

Dodal, že štrajk sa nedotkol len zamestnancov automobilky, ale obmedzil subdodávateľov, ktorí museli prerušiť výrobu. V subdodávateľských firmách aktuálne pracuje viac ako 50 tisíc pracovníkov. Zástupcovia ZAP preto vyzývajú obe strany, aby si sadli za rokovací stôl a našli spoločný kompromis akceptovateľný pre vedenie podniku aj odborárov.

Malo by sa diskutovať, myslí si Fico

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) by privítal, keby pri štrajku v bratislavskom Volkswagene (VW) prišlo čo najskôr k dohode. Uviedol to dnes dopoludnia na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pri komentovaní májovej miery nezamestnanosti, za účasti šéfa MPSVR Jána Richtera (Smer-SD).

"Privítal by som, keby prišlo čo najrýchlejšie k dohode. Dohoda je pre mňa najpodstatnejšia vec. Je to však vzťah zamestnávateľov a zamestnancov. Veľmi by som si želal, aby sa čo najrýchlejšie dohodli," priblížil Fico.

To, čo sa deje v bratislavskom VW, je podľa neho niečo, čo bolo aj predmetom pondelňajšieho (19.6.) rokovania V4 a krajín Beneluxu. "Toto nechcú pochopiť naši západní priatelia, ak sa ich pýtame, prečo má robotník v Bratislave vo firme, ktorá má najvyššiu kvalitu, vysokú mieru produktivity, vyrába najluxusnejšie autá, možno o polovicu až dve tretiny nižší plat ako robotník v tej istej firme 200 km smerom na západ, v nejakej západnej krajine, kde má robotník nižšiu kvalitu, nižšiu produktivitu a vyrába menej kvalitné produkty?," podčiarkol.  

Radikálny krok zamestnancov slovenského
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Uvedomujem si, že nejaké rozdiely v mzdách musia byť, rovnako si však myslím, že ľudia majú právo sa domáhať vyšších platov. Preto považujem túto otázku za oprávnenú, aby sa diskutovalo. Nemôžem sa však vyjadrovať k tomu, ako sa majú zvyšovať platy alebo o koľko," poznamenal premiér.

Výroba niekde pokračuje normálne

V rámci Volkswagen Slovakia beží aktuálne výroba v závodoch Martin a Stupava bez obmedzení a v Bratislave sa po organizačných opatreniach vyrábajú vozidlá na montáži New Small Family. Všetkým pracujúcim zamestnancom vypláca spoločnosť mzdu v plnej výške. O aktuálnom stave výroby v spoločnosti informovala jej hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová.

Koncert pred Volkswagenom

Bombový poplach

Vo Volkswagene v Bratislave niekto nahlásil bombu, rieši to polícia. V závode aktuálne prebieha časovo neobmedzený ostrý štrajk. "Prijímame potrebné opatrenia," povedala hovorkyňa firmy Lucia Kovarovič Makayová. Policajti robia v priestoroch pyrotechnickú prehliadku, zamestnancov museli zo závodu evakuovať.

"Oznámenie o bombe v priestoroch jednej z hál sme prijali krátko po 17.00 h," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková s tým, že robia všetky bezpečnostné opatrenia "na ochranu života, zdravia a majetku obyvateľov".

Bombu dnes nahlásili aj v presne nešpecifikovanej pobočke dvoch bankových spoločností v Bardejove, Prešove a Bratislave. Policajti preto v mestách urobili potrebné opatrenia. Má ísť o Tatrabanku, podľa informácií i Reiffeisenbank. V Bratislave dnes nachvíľu evakuovali aj obchodné centrum Aupark, nachádza sa tam pobočka Tatrabanky.

Viac o téme: ŠtrajkVolkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu