Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský priemysel trápi nepružné školstvo aj nedostatok kvalifikovaných ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je priemyselný štát, viac ako 20 % hrubého domáceho produktu tvorí práve priemysel. Každé šieste pracovné miesto je generované automobilovým a strojárskym priemyslom. Asociácia priemyselných zväzov (APZ) však konštatuje, že ak si má Slovensko zachovať konkurencieschopnosť priemyslu a posilniť jeho napredovanie, potrebujeme vyriešiť konkrétne problémy.

Prezident APZ Alexej Beljavev na stredajšom brífingu uviedol, že Slovensko má niekoľko kľúčových problémov, a to školstvo, nezamestnanosť, podpora vedy a výskumu, obrovský investičný dlh štátu. „Musíme si uvedomiť, že sme nedokázali dokončiť diaľnicu z Bratislavy do Košíc za 25 rokov a teraz si zoberte, že budeme patriť do jadra Európskej únie, kde integračný proces bude ešte užší,“ reagoval Beljajev. Podľa neho je dobré, že vláda láka zahraničných investorov, aby prišli na Slovensko, lenže otázne je, kde nájdu zamestnancov a ďalším problémom je infraštruktúra, ktorá je vybudovaná prevažne len na západnom Slovensku, ale južné regióny sú logisticky a tým aj investične odrezané.

Problém nedostatku kvalifikovaných ľudí trápi aj zástupcov priemyslu. Nezamestnanosť na Slovensku je v súčasnosti nízka, pohybuje sa na úrovni ôsmich percent. „Ale koľko z tých 8 % vieme dnes ešte zamestnať v priemysle? Nemáme na to jasné dáta, môže sa ukázať, že sme schopní zamestnať z nich len dve percentá,“ podotkol Beljajev.

Zväz upozorňuje, že v rokoch 2017 až 2020 bude priemysel na Slovensku potrebovať 45 500 zamestnancov. Súčasné školy však podľa neho študentov nepripravujú dostatočne na prax. „ Vo vybraných študijných odboroch navrhujeme, aby študenti mohli po štyroch rokoch školy a jednom semestri praxe skončiť ako profesijní bakalári,“ predstavil jedno z riešení prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay. Zástupcovia automobilového priemyslu kritizujú materiál z dielne Ministerstva školstva SR Učiace sa Slovensko, ktoré pripravované zmeny s odborníkmi takmer nekonzultovali.

Možnosť zaviesť trinásty a štrnásty plat, ako ju predstavil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, je podľa AZP kontraproduktívna. „V dnešnej situácii si nemyslím, že sa nám niekto musí pliesť do toho, koľko vyplácame ľuďom. Pre každý priemyselný podnik sú ľudia to najcennejšie, čo máme. Všetci si chránime, aby nám ľudia neodišli. Ja si myslím, že dnes najlepšie nastaví cenové hladiny trh práce.“ povedal Beljajev a dodal, že podľa neho je na Slovensku sociálny zmier a niektorí zamestnávatelia už teraz trináste platy vyplácajú. „Tvrdiť, že zamestnanci a zamestnávatelia sú na dvoch stranách barikády, nie je pravda. Ale nemôžeme im dať viac ako to, čo vyprodukujú,“ dodal.

Zástupcovia priemyslu na Slovensku taktiež konštatovali, že výrazným nedostatkom je vymáhanie pohľadávok a dĺžka súdnych konaní. „V elektrotechnickom priemysle je situácia tak vážna, že sú ohrozené stovky podnikov a tisícky pracovných miest. Spoločnosti v elektrotechnickom, strojárskom a stavebnom priemysle si v posledných rokoch uplatnili každoročne priemerne 1 mld. eur v účtovných opravných položkách z dôvodu neuhradených faktúr,“ povedal prezident Zväzu elektrotechnického priemyslu SR Vladimír Ondrovič. Dodal, že podľa prieskumu Európskej únie je na Slovensku priemerná dĺžka súdnych konaní takmer 600 dní, v Česku je to menej než 200 dní.

"Privítali by sme, keby na Slovensku boli vo väčšej miere akceptované názory odborníkov, iba kvalitný spoločenský a odborný dialóg môže Slovensko posunúť dopredu,“ zhodnotil Beljajev. APZ vyhlásila, že má dlhodobý záujem participovať na tvorbe rámcových dokumentov, ale aj konkrétnych legislatívnych návrhov.

Viac o téme: PrácaŠkolstvoPriemyselAPZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu