Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sulíkov poslanec prehovoril o únose asistenta: Pozrel sa na účet Kaliňákovi a zmizol

Filip Rybanič Zobraziť galériu (6)
Filip Rybanič (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Pozrel si bankový účet ministra vnútra Kaliňáka a exministra dopravy Počiatka. Následne ho zobrali policajti a začala šikana podobná mafii, tvrdí Sulíkov poslanec Jozef Rajtár o svojom asistentovi. V rozhovore pre Topky prezrádza, že jeho kolega prežíval peklo a báli sa o jeho život.

Filip Rybanič (25) je asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára. Ten si pozrel pred vyše rokom v banke účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Urobil tak preto, lebo ho šokovali vratky, ktoré si mal kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák vypýtať od štátu. Rybanič následne odhalil, že aj keď Kaliňák zapieral obchodné styky s Bašternákom, na účet mu chodili peniaze od Bašternákovej firmy. Rybaniča následne obvinili a čaká ho súd.

Filip Rybanič
Zobraziť galériu (6)
Filip Rybanič  (Zdroj: Foto: SITA/Ivan Fleischer)

Ako a kedy ste sa dozvedeli o „zmiznutí“ svojho asistenta Rybaniča?

V piatok 10 júna 2016 približne o siedmej večer. Vtedy som ešte nevedel, čo s ním je. Dostal som len echo od novinárky, že sa mu niečo zlé stalo.

Na blogu opisujete jeho zmiznutie ako drámu. Aké boli Vaše prvé pocity, keď ste nevedel, kde je?

Spolu s jeho blízkymi sme sa báli najhoršieho. Preto jeho priateľka obvolávala nemocnice, či sa mu nestala nehoda. Možno si to verejnosť ešte stále neuvedomuje, ale opozícia stojí zoči voči reálnej mafii s prepojením na najvyššie postavených ľudí v štáte. Zabŕdli sme do aktivít podsvetia s ochrannou rukou vlády.

Báli ste sa o jeho život?

Áno.

Jozef Rajtár (vľavo) a Filip Rybanič
Zobraziť galériu (6)
Jozef Rajtár (vľavo) a Filip Rybanič  (Zdroj: Miro Vacula)

Keď ste sa dozvedeli, kde je, čo ste urobili?

Zalarmoval som jeho blízkych a začali sme ho hľadať. Keď sme sa dozvedeli, že volal z čísla ministerstva vnútra, začali sme hľadať jeho auto pred policajnými stanicami. Našli sme ho okolo polnoci pred sídlom Kaliňákovej NAKA – Národnej kriminálnej agentúry.

Tvrdíte, že s asistentom manipulovali, nanucovali mu zmeniť výpoveď a vyhrážali sa mu basou s „feťákom alebo opilcom“. Čo presne mu vyšetrovatelia robili?

Filip bol zadržaný na svojom pracovisku, kde okrem iného, čudujsasvete, kontroloval podozrivé transakcie, ako mu ukladajú povinnosti.

Sám som robil v banke a viem, aké prísne zákony o praní špinavých peňazí sú. Keď som robil v Hong Kongu, podpisovali sme dokonca trestnoprávnu zodpovednosť, ak zanedbáme kontrolu.

Hoci bez zatykača, zhabali mu telefón a obmedzovali ho na slobode. Policajti s ním išli aj v jeho aute.

Mal nárok na jeden telefonát. Tesne pred ním mu povedali, že už o chvíľu ho nechajú tak. Filip tak nevyužil túto možnosť na zavolanie advokáta. Len upokojil priateľku, že už len niečo dopracuje a o chvíľu ide domov. O polícii jej nehovoril, aby ju nerozrušil.

Po telefonáte ho tak mohli vyšetrovatelia dusiť s tým, že údajne nemal možnosť volať okolitý svet. Zatknutý však nebol, bol to len blaf. Filip však nebol zvyknutý na takéto maniere a nevedel sa brániť.
Držali ho nakrátko, akoby bol zatknutý, hoci nebol. Išli s ním ešte aj na WC. Keď sa im nepáčila jeho výpoveď, nanucovali mu ju zmeniť. S tým, že keď nebude vypovedať, alebo bude chcieť právnika, zavrú ho do pondelka do basy. Na tri noci. Bude spať na tvrdom kameni a dajú ho do cely s „opilcom alebo feťákom“. Ozaj primitívne triky a klamstvá.

Musím na tomto mieste hovoriť, že podmieňovanie poskytnutia právnika je protiústavné? Takisto vyhrážanie sa niečím protizákonným?

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Akú úlohu hrá v príbehu prokurátor Bystrík Palovič a vyšetrovateľ prípadu Kučerka?

Prokurátor Bystrík Palovič, ako sme zistili neskôr, bol aj spolu so svojim otcom (tiež prokurátorom) prepojený na Ladislava Bašternáka cez nehnuteľnosti. Musel preto po našej sťažnosti a medializácii z prípadu odísť. Vyšetrovateľ tvrdil, že protiústavný postup voči Filipovi mu telefonicky nariadil práve Bystrík Palovič a on – vyšetrovateľ – len počúvol rozkaz.

Vyšetrovateľ však nemôže pracovať protizákonným spôsobom. A bol až podozrivo ochotný vykonať čokoľvek. Onedlho po tejto akcii bol navyše povýšený na vedúceho expozitúry.

O čom vypovedá správanie policajtov a kompetentných?

Celý prípad bol zinscenovaný vopred a hrubo manipulovaný. Ani úkony, ktoré vyšetrovateľ oficiálne zaznamenal do spisu, neboli urobené zákonným spôsobom. To vieme z právnickej analýzy.
Znamená to, že polícia je pod hrubým politickým vplyvom. Musím však zdôrazniť, že o to viac si vážim policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorí pôsobia v tomto obludnom mafiánskom systéme čestným spôsobom.

Poslanec NR SR za
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pracuje stále pán Rybanič pre Vás? Ako sa má, neľutuje prezretie si účtov Kaliňáka?

Áno, stále pracuje pre mňa, čomu som veľmi rád.

Kontrola podozrivých transakcií je zákonom prikázaná povinnosť zamestnanca banky, akým bol on. Je šokujúce, že je to prezentované naopak. To nám chce napr. Tatrabanka povedať, že v iných prípadoch tiež nekontroluje a nenahlasuje podozrivé transakcie?

Filip sa snažil podozrivú transakciu nahlásiť, čo mu bolo znemožnené. Na rozdiel od Fica tu nikto nemával žiadnym výpisom v priamom prenose ani nikde inde. Kaliňák sa k transakciám s Bašternákom sám priznal. Policajné uznesenie, kde boli transakcie popísané, „náhodou uniklo“ od vyšetrovateľa, keď ho Filip ešte ani nemal.

Viac o téme: Robert KaliňákJozef RajtárFilip Rybanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu