Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskí diplomati hájili záujmy modrej planéty: EXPO 2017 v znamení parížskej dohody

Vladimir Putin a Nursultan Nazarbayev
Vladimir Putin a Nursultan Nazarbayev (Zdroj: SItA/Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

ASTANA - Téma budúcnosti energetiky v Európe a vo svete spojila dnes v kazašskej metropole troch vysokopostavených slovenských diplomatov, ktorí sa zaoberajú touto problematikou. Dnes to uviedol podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič po vystúpení na svetovej výstave EXPO 2017 v Astane.

Výstava EXPO 2017 je orientovaná na nové technológie a na budúcnosť energetiky. Okrem Šefčoviča, ktorý na výstave zastupuje záujmy Európskej únie, dnes v Astane vystúpila aj výkonná tajomníčka Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve Oľga Algayerová ako aj ďalší slovenský diplomat, generálny tajomník Sekretariátu Energetickej charty Urban Rusnák.

Hlavnou témou dnešných diskusií na EXPO 2017 boli úvahy o tom, ako zabezpečiť čo najefektívnejší energetický vývoj, aby sa podarilo splniť ciele parížskej klimatickej dohody. "Je povzbudivé vidieť, že aj krajiny, ktoré boli tradične orientované na fosílne palivá ako Saudská Arábia či Kazachstan, k tejto téme pristupujú seriózne a predstavili ambiciózne plány, ako chcú zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov vo svojom národnom energetickom mixe," upozornil Šefčovič. 

Podľa jeho slov je na výstave cítiť snahu naplniť záväzky vyplývajúce z parížskej dohody a bojovať proti klimatickým zmenám, ako aj odhodlanie hľadať nové spôsoby využívania a rozširovania obnoviteľných energetických zdrojov.

Šefčovič si v Astane prezrel aj slovenský pavilón, ktorý je podľa neho "dobre urobený" a interaktívny, lebo  približuje nielen krásy Slovenska, ale aj naše inovácie v oblasti energetických zmien. Medzi slovenskými exponátmi je aj ekokapsula, autonómna a presúvateľná bunka na bývanie, ktorá všetku energiu čerpá z obnoviteľných zdrojov. 

"Slovensko sa predstavuje ako krajina, ktorá má rôzne možnosti produkovania energie," uviedol Šefčovič. Slovenský pavilón, ktorý je uprostred pavilónov z ostatných členských krajín EÚ, bude podľa prvých odoziev návštevníkov "určite bude patriť k tým populárnym pavilónom", domnieva sa Šefčovič. 

Viac o téme: Maroš ŠefčovičEXPO 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu