Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Slovensko mieria vojenské konvoje: Od pondelka ich naším územím prejde niekoľko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvá časť vojenských konvojov, ktoré sa budú presúvať cez juhozápadnú časť Slovenska v rámci ohláseného tranzitu Armády USA na medzinárodné cvičenie Severoatlantickej aliancie Saber Guardian 2017 v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku, prejde cez územie Slovenska začiatkom budúceho týždňa. Informovala o tom dnes hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

"V utorok 13. júna a v stredu 14. júna prejde okolo obeda a v popoludňajších hodinách cez Slovensko niekoľko desiatok jazdných súprav s prívesmi vo väčších kolónach po cestných komunikáciách a po železničných tratiach budú prechádzať v dňoch 12. až 14. júna aj vlakové súpravy s vojenskou technikou," konkretizovala Capáková. Bezproblémový priebeh v rámci nášho územia od českých hraníc až po hranice s Maďarskom bude podľa jej slov zabezpečovať vojenská polícia v súčinnosti s policajným zborom.

Armáda USA presunie cez Európu na cvičenie Saber Guardian 2017 niekoľko stoviek kusov techniky vo viacerých konvojoch počas mesiacov jún a júl. "Na cvičení predovšetkým v rumunských a bulharských výcvikových priestoroch sa počíta s účasťou približne 25.000 vojakov, ktorí si budú precvičovať súčinnosť ozbrojených síl niektorých členských krajín Aliancie od 8. do 22. júla. Slovensko ako člen NATO podporí svojich spojencov zabezpečovacími aktivitami presunu vojenskej techniky a osôb cez svoje územie," doplnila hovorkyňa.

Ďalší cestný presun väčšieho množstva vojenských vozidiel Armády USA vracajúcich sa z cvičenia NOBLE JUMP cez územie západného Slovenska sa očakáva aj v piatok 16. júna. Aj tento presun bude zabezpečovať vojenská polícia.

Naposledy sa veľký americký konvoj presúval cez Slovensko v septembri 2015. Američania vtedy smerovali z Nemecka na cvičenie NATO Brave Warrior do Maďarska. Vojenský konvoj tvorilo približne 640 amerických vojakov a asi 150 kusov techniky. Američania so sebou priniesli napríklad obrnené bojové vozidla Stryker či terénne vozidlá Humvee. Na česko-slovenských hraniciach ich vtedy čakali desiatky odporcov, ale aj podporovateľov.

Viac o téme: ArmádaKonvojNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu