Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Školy majú žiakov lepšie pripraviť na zamestnanie, tvrdí Krajňák: Niektoré povolania zaniknú

Peter Krajňák
Peter Krajňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dôsledkom priemyselnej revolúcie bude zánik množstva povolaní, ktoré sú založené na manuálnej činnosti a zároveň vznik nových. Je preto dôležité, aby vzdelávacie inštitúcie spoločne so zamestnávateľmi hľadali cesty, ktoré budúcu pracovnú silu pripravia na meniace sa požiadavky trhu práce. Na bilaterálnej konferencii odborníkov zo Slovenska a Nemecka to povedal štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák.

Dnes o tom informoval hovorca Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Markus Halt. Krajňák zdôraznil, že dôraz treba klásť na sprostredkovanie zručností a kompetencií. Zároveň poukázal v tejto súvislosti na potrebu rekvalifikovať existujúcu pracovnú silu, ktorá bude čeliť riziku straty zamestnania pre zánik niektorých povolaní. Vedúca Sekcie pre európske záležitosti nemeckého Spolkového ministerstva vzdelávania a výskumu Susanne Burger zdôraznila, že zmeny treba chápať ako šancu pre vzdelávací systém. "Digitalizácia zvýši atraktivitu odborného vzdelávania medzi mladými ľuďmi. Prepojenie modernej techniky s možnosťami sociálnych a technických inovácií určite osloví novú generáciu," uviedla Burger.

Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora tiež pripomína, že Nemecko už podporuje Slovensko v budovaní systému duálneho vzdelávania. Výhodou duálneho vzdelávania je úzke prepojenie odbornej praxe s potrebami trhu práce. Komora uvádza, že tento fakt uľahčuje tvorbu nových vzdelávacích odborov, ktoré o to lepšie kopírujú aktuálny vývoj v technológiách a automatizácii. Krajňák sa v rámci konferencie vyslovil za budovanie takých vzdelávacích programov, ktoré ponúkajú študentom a žiakom možnosť získať vyššiu úroveň kvalifikácie v neakademickom prostredí. Burger dodala, že odborné vzdelávanie nie je slepá ulička a je to správna cesta pre budúcnosť.

Viac o téme: ŠkolyŠkolstvoPeter Krajňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu