Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepochopiteľné! Srdcervúci príbeh medvedice z Tatier: Zobrali jej mláďatá, teraz ju zabili

Medvedica Ingrid s mláďatami Zobraziť galériu (2)
Medvedica Ingrid s mláďatami (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

LIPTOVSKÁ KOKAVA – Po tom, ako sa medvedica s dvomi mláďatami zo Starého Smokovca zatúlala až do Liptovskej Kokavy, obyvatelia obce nemohli pokojne spávať. Vydesené zviera hľadalo útočisko v blízkosti ľudských sídel, na čo nakoniec doplatilo. Medvedica Ingrid svoj boj o mláďatá včera dobojovala.

Nedávno sme na Topkách písali o tom, ako sa medvedica Ingrid s mláďatami po pár týždňoch zasa vrátila z lesa k ľuďom. Tentoraz vyliezla na strom v obci Liptovská Kokava a prechádzala sa po okolí, čím niektorým naháňala hrôzu. Ochranári preto pristúpili ku krajnému riešeniu. Materinský pud bol až príliš silný a medvedica sa svojich mláďat nedokázala vzdať. Zaplatila za to životom.

Mapa rozšírenia najväčšej slovenskej šelmy: Dôvod, prečo medvede v prírode neregulujú

„Po dlhých týždňoch hľadania riešenia ako vrátiť tatranskú medvedicu do prírody, po neustálom monitorovaní a plašení včera v noci, žiaľ, bolo nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu. Pri snahe odplašiť medvedicu z intravilánu obce sa obrátila proti prítomným ochranárom, poľovníkom a polícii. Na priamy pokyn polície museli poľovníci zasiahnuť. Štátna ochrana prírody vyjadruje veľké poľutovanie. Po dlhých týždňoch 24-hodinových služieb ochranárov, ktorí vo dne v noci pracovali na tom, aby sa medvedica vrátila do prirodzeného prostredia, prevládla povinnosť ochrániť človeka. Obe mláďatá sú v primeranom stave a čakajú na presun do veľkého národného parku v Maďarsku. Vďaka tomu si odvyknú od prítomnosti človeka a život prežijú vo svojom prirodzenom prostredí,“ uviedol Milan Boroš, generálny riaditeľ ŠOP SR.

Mláďatá sa momentálne nachádzajú v ZOO Bojnice.
Zobraziť galériu (2)
Mláďatá sa momentálne nachádzajú v ZOO Bojnice.  (Zdroj: ZOO Bojnice)

Osud takzvanej kontajnerovej medvedice Ingrid by mal podľa Boroša slúžiť ako apel na zodpovednejšie sa správanie obyvateľov, hotelierov a prevádzkovateľov reštaurácií v danom regióne. Niektorí totiž stále zabúdajú na to, že kontajnery so zvyškami potravín treba zaisťovať pred medveďmi, aby nemali dôvody vyhľadávať prítomnosť človeka.

Obyvateľov obce Liptovská Kokava znepokojovalo aj to, že sa medvedica zvykla túlať nočnými ulicami a rozhadzovala smetné nádoby. Dokonca neváhala prejsť do záhrady za rímsko-katolíckym kostolom, odkiaľ nestihla ujsť, a preto aj s medvieďatami vyliezla na strom. Aj tentoraz zásahový tím počkal, kým medvedica sama zlezie. Ako obec uviedla na svojej facebookovej stránke: „Pod strom, kde bola medvedica, umiestnili klietku a do nej návnadu. Za pomoci polície sa uzatvorili priľahlé komunikácie a ľudia boli vykázaní mimo. Okolo 13.30 Ingrid postupne zišla dole na zem. Následne bola strelou uspatá, mladé boli odchytené a umiestnené do prepravných kontajnerov. Pracovníci TANAP-u a zásahový tím potom medvedicu odniesli na bližšie nešpecifikované miesto, kde ju vypustili.  

Mláďatá odviezli do ZOO

Ani vyvezenie medvedice z Liptovskej Kokavy však nepomohlo a šelma sa vrátila späť po svoje mladé. Vzhľadom na ohrozenie obyvateľov obce ochranári rozhodli o odstrele medvedice. Jej mláďatá by mali byť neskôr prevezené do národného parku v Maďarsku, kde budú mať dostatočný priestor na spokojný život. Medzičasom sa o ne postará ZOO Bojnice. Medvieďatá sú v primeranom stave a nachádzajú sa v zázemí zoo, mimo dosahu návštevníkov, kde budú počas trvania povinnej rehabilitácie. Prijímajú potravu a zvykajú si na nové prostredie,“ informovala Simona Kubičková, hovorkyňa ZOO Bojnice.

Ľudia na správu o smrti medvedice a odobratí jej mláďat reagovali emotívne. Viacerí priznali, že im je zvierat ľúto a poukázali aj na to, že medvedica sa k ľuďom nesprávala agresívne. Mnohí si myslia, že starostlivá medvedica nemusela zomrieť, ale mohli ju aj s mláďatami presunúť napríklad do zahraničia.

 
 
 
Viac o téme: Liptovská KokavaMedvedica Ingrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu