Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokujúce odhalenie o detskom pekle v Zlatovciach: Je to veľmi vážne, priznala Tomanová

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

TRENČÍN – Maloleté chovankyne detského domova v Detskom mestečku Zlatovce v Trenčíne rodia deti, niektorí chovanci domova nedokončujú školskú dochádzku. Tvrdí to Branislav Ladický z občianskeho združenia Naša rodina Detské mestečko, podľa ktorého ide o systémové chyby. Občianske združenie sa s podnetom obrátilo na komisárku pre deti.

„Teraz tam jedna porodila v máji a ostatné tam odrodili rok – dva roky dozadu. To bolo tak postupne. Jedna tam odrodila dve alebo tri deti s dvoma chovancami. Tu už je systémová chyba. Vieme aj o tom, že deti nedokončujú školy, končia zle, niektorí končia vo väzení, niektorí končia na ulici,“ povedal Ladický.

V detskom domove podľa neho nie je jednota výchovného pôsobenia. „Kedysi tam bola stabilná manželská dvojica, ktorá tam bola nonstop. Teraz to ani nemôže fungovať, pretože je tam päť vychovávateľov v tom domčeku, každý z nich má inú predstavu o výchove. Teda vznikajú rozpory. Keď tam bol ten rodinný typ, keď sme tam vyrastali, nikdy sa nestalo, že by tam deti rodili deti, nikdy sa nestalo, že by tam nejaká dievčina odrodila a nikdy sa nestalo, že by niekto nedokončil školu. Tam všetky deti skončili vzdelanie, na ktoré intelektuálne mali,“ zdôraznil bývalý chovanec domova.

Zariadenie navštívila tento týždeň aj komisárka pre deti Viera Tomanová. Potvrdila, že jej návšteva sa týka aj faktu, že niektoré chovankyne detského domova zostali v druhom stave a niektoré deti nedokončili školskú dochádzku. „To, čo nám bolo podané, signalizuje vážne porušenie práv dieťaťa. Môže to byť v jednom prípade, ale signalizuje to na viacej prípadov. Nebudeme špecifikovať, lebo je to veľmi vážne,“ uviedla Tomanová s tým, že preveria, či boli porušené práva detí. Ako dodala, urobia všetko pre to, aby sa dozvedeli čo najviac a aby boli prijaté účinné a účelné opatrenia na to, aby sa situácia riešila.

Podľa riaditeľky kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jany Lukáčovej ústredie podnet s uvedený obsahom neeviduje. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ako zriaďovateľ detských domovov prešetruje každý podnet, ktorý dostane. Ústredie vykonáva plánované aj neplánované kontroly v detských domovoch a domovy sú aj pod dohľadom okresných prokurátorov,“ uviedla Lukáčová s tým, že na základe výsledkov prešetrenia a kontroly prijíma konkrétne opatrenia.

Viac o téme: Detský domovZlatovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu