Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tatry bez bariér

Milan Mach (65) zdoláva trasu Hrebienok – Rainerova chata.
Milan Mach (65) zdoláva trasu Hrebienok – Rainerova chata. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Skvelý nápad, ktorý poteší hlavne športuchtivých vozičkárov. Na túru horskými chodníkmi sa totiž odvčera môžu okrem bežných turistov vybrať aj ľudia s telesným postihnutím.

Na začiatok otvorili tri trasy vo Vysokých Tatrách a jednu v Pieninskom národnom parku.

Turistické bezbariérové trasy pre hendikepovaných sú vo Vysokých Tatrách vyznačené po prvýkrát. Vysoké Tatry sú prístupné naozaj pre všetkých. A odteraz aj pre telesne postihnutých ľudí.

„Tento rok sme označili štyri trasy, ktorých celková dĺžka je takmer 17 kilometrov. V budúcnosti máme zámer upraviť a označiť všetky trasy, ktoré sú vhodné pre ľudí s hendikepom na území, ktoré patrí pod našu správu,“ uviedol v deň sprístupnenia tatranských chodníkov riaditeľ Štátnych lesov (ŠL) TANAP Peter Liška.

Medzi prvými hendikepovanými, ktorí 4,2-kilometrovú trasu Starý Smokovec – Hrebienok - Rainerova chata zdolali, bol aj Milan Mach (65), rodák z Tatranskej Lomnice, bývalý športovec, ktorého po úraze pri lyžovaní pred pár rokmi osud posadil do vozíka.

„Pred šiestimi rokmi sa mi v horách stal úraz, počas lyžovania som spadol. Stalo sa, že som skončil takto. Na šport som však nezanevrel,“ priznáva vitálny Tatranec.“ Som veľmi príjemne prekvapený, že sa také niečo dalo v Tatrách zrealizovať,“ dodal.

Myšlienku bezbariérových Tatier vidí veľmi pozitívne aj chatár z Rainerovej chaty Peter Petras (61). Podľa jeho slov by sa mali v budúcnosti tieto chodníky posunúť ešte trochu vyššie, aby sa hendikepovaní po vynaloženej námahe mohli pokochať výhľadom na končiare veľhôr.

TRASY

1. Starý Smokovec – Hrebienok - Rainerova chata - 4,2 km
2. Tatranská Javorina - Podmuráň - 1,9 km
3. Lysá Poľana - Bielovodská dolina - 2,5 km
4. Červený Kláštor - Lesnica - 8 km
Všetky trasy sa odporúča absolvovať so sprievodcom, pri Rainerovej chate je dokonca nutný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu