Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNA SPRÁVA Ústavný súd rozhodol o Mečiarových amnestiách: Prvé reakcie!

Sudcovia Ústavného súdu Zobraziť galériu (7)
Sudcovia Ústavného súdu (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - A je to tu. Rozhodnutie, na ktoré sa čakalo roky. Najväčšia škvrna z histórie Slovenska je zase o krok k svojmu zmazaniu. Ústavný súd dnes rozhodol, že zrušenie Mečiarových amnestií platí.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na dnešnom neverejnom rokovaní rozhodlo, že NR SR prijatím ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií neporušil Ústavu SR. Ako informovala v tlačovej správe hovorkyňa ÚS Martina Ferencová, plénum rozhodlo, že Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky a rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii, ako aj rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.

Rozhodnutie Ústavného súdu
Zobraziť galériu (7)
Rozhodnutie Ústavného súdu  (Zdroj: topky)

Kto sa má teraz začať báť? Mečiar s Lexom odteraz nemôžu kľudne spávať

K rozhodnutiu pripojili odlišné stanoviská k výroku Milan Ľalík a Peter Brňák. Odlišné stanoviská k odôvodneniu pripojili Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

MIMORIADNA SPRÁVA Ústavný súd
Zobraziť galériu (7)

Teraz je na rade spravodlivosť

Andrej Kiska očakáva, že teraz príde na rad spravodlivosť. „Očakávam, že po zrušení Mečiarových amnestií sa dočkáme procesu, ktorý určí, kto je osobne a trestne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny a súvisiace činy. Je vecou súdov, aby začali konať a rozhodovať vo všetkých veciach, v ktorých sa pre amnestie nesmelo pokračovať. Tak, aby ich zrušenie nezostalo len na papieri. Ľudia na Slovensku oprávnene očakávajú, že výsledkom budú spravodlivé a nespochybniteľné rozsudky našich súdov, ktoré konečne uzavrú túto temnú kapitolu v histórii našej krajiny,“ vyhlásil prezident.

Ukázalo sa, že podozrievať nás z nepoctivej hry bolo hlbokým omylom, vyhlásil Fico

Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý potvrdil zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, vníma predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ako dôkaz, že riešenie, ktoré v tejto záležitosti vládna koalícia prijala, je plne v súlade s Ústavou SR. Premiér zároveň vidí vo verdikte ÚS i potvrdenie správnosti prijatého spôsobu riešenia. "Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili," uviedol premiér v súvislosti s dnešným rozhodnutím ÚS SR.

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Smeráci reagujú na zrušenie amnestií: Je to skvelá správa pre Slovensko, uviedol Tomáš

Rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií, je skvelou správou pre Slovensko. Uviedol to na sociálnej sieti Facebook poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš, ktorý sa medzi prvými v Smere-SD vyslovil za zrušenie týchto amnestií.

Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu je podľa neho aj "jasnou odpoveďou všetkým špekulantom, ktorí pochybovali o úprimnosti iniciatívy premiéra i vládnej koalície ako takej". "Som hrdý na to, že som ako poslanec Národnej rady SR mohol priamo svojím hlasom otvoriť dvere spravodlivosti. Nikdy by som nehlasoval inak," vyhlásil Tomáš.

Prvým predstaviteľom Smeru-SD, ktorý jasne povedal, že by hlasoval za rušenie Mečiarových amnestií, bol minister kultúry Marek Maďarič. Zrušiť Mečiarove amnestie by však podľa neho nebolo možné bez priaznivej spoločenskej a politickej konštelácie. "Som rád, že sme ju nepremárnili," uviedol Maďarič.

Na definitívne zrušenie Mečiarových amnestií reagoval aj vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). "Ústavný súd svojím dnešným rozhodnutím potvrdil správnosť a ústavnosť nášho riešenia a definitívne dal bodku za čiernou škvrnou novodobej histórie Slovenska," uviedol na Facebooku Pellegrini.

Občianske združenie Via Iuris privítalo rozhodnutie Ústavného súdu. „Sme veľmi radi, že Ústavný súd potvrdil, že ak je štátny orgán podozrivý zo spáchania trestného činu voči občanom, tak páchateľom nemožno navždy zabezpečiť beztrestnosť ani zneužitím inštitútu amnestie. To, že účelové amnestie sú zrušené a páchatelia budú musieť nakoniec predsa len čeliť spravodlivosti, hoci po viacerých rokoch, je dôležitý signál pre všetkých občanov Slovenska,“ povedal Peter Wilfling, právnik VIA IURIS.

Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová
Zobraziť galériu (7)
Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová  (Zdroj: Miro Vacula)

Mečiarov režim bol zločinecký

"Definitívne sa tak potvrdilo, že III. vláda Vladimíra Mečiara bol zločinecký režim," napísal na margo rozhodnutia súdu nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) by rád videl odsúdených za tento čin vo väzení. "Tak a teraz bleskovo došetriť, odsúdiť a do basy s nimi. Jeden za druhým nech tam čo najskôr napochodujú. Naša vlasť a jej občania si to zaslúžia," tvrdí Galko. "Ako hovorí žalm: spravodliví nebudú opustení a ich deti nebudú žobrať o chlieb. Je v našom záujme, aby sme boli spravodliví. Za skutky, ktoré sa stali treba niesť zodpovednosť," zareagoval šéf KDH Alojz Hlina.

Má sa začať Lexa báť?
Zobraziť galériu (7)
Má sa začať Lexa báť?  (Zdroj: SITA/archív)

Prvé reakcie

Pavol Frešo to považuje za zázrak. "Zázraky sa dejú! Hanebné Mečiarove amnestie padli. Únos prezidentovho syna a vražda nevinného mladého chalana môžu byť potrestané. Ďakujem," reaguje šéf SDKÚ. Trauma Slovenska končí, tvrdí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny," napísala ministerka.

Hnutie OĽaNO sa z rozhodnutia teší. "Napriek tomu, že Robert Fico, strany Smer a SNS, ako aj jeden z ústavných sudcov dlhodobo tvrdili, že amnestie sa zrušiť nedajú, dnes vidíme, že kde je silná vôľa a dostatok presvedčených a odhodlaných ľudí, tam sa spôsob nájde."

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák víta rozhodnutie ústavného súdu o amnestiách bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Ako povedal Bernaťák dnes, týmto sa uzatvára jedna kapitola, ktorá traumatizovala našu spoločnosť . „Som rád, že ústavný súd potvrdil, že vládna koalícia našla kvalitné a právne čisté riešenie, aby amnestie mohli byť zrušené,“ uviedol.

Opozičná SaS víta dnešné    "Amorálne amnestie Vladimíra Mečiara, ktorými štátna moc chránila vlastné pochybenia, strana SaS vždy vnímala ako čiernu škvrnu na histórii Slovenska. Preto dnešné rozhodnutie ÚS vnímame ako významné symbolické gesto, ktorým Slovenská republika ukázala schopnosť vyrovnať sa aj s tienistými stránkami vlastnej minulosti," uviedol poslanec Martin Poliačik (SaS). Liberáli dúfajú, že pre príslušné orgány bude toto rozhodnutie signálom na vyvinutie maximálneho úsilia, aby po symbolickom geste nasledovali aj spravodlivé rozhodnutia.

Podľa slov poslanca Borisa Kollára hlasovaniu v parlamente predchádzala výbušná atmosféra medzi ľuďmi, ktorí si zrušenie amnestií spoločensky vyžiadali. "Vláda nemala inú možnosť, ako pristúpiť k ich zrušeniu. Som preto rád, že sme nehlasovali zbytočne," tvrdí. Rozhodnutie privítal aj predseda parlamentu. "Som rád, že koalícia našla riešenie, ktoré potvrdil Ústavný súd," uviedol pre Danko.

Otázniky nad hzdsákmi v senáte

Kritici rozhodnutia na Ústavnom súde sa obávali politického rozhodnutia, nie odborného. Otázniky, ako nakoniec rozhodnú, boli nad viacerými sudcami. Viacerí boli priamo napojení na Mečiarovo HZDS. A tí mohli celé amnestie potopiť. Takmer všetkých vymenoval bývalý prezident Ivan Gašparovič, ktorý bol v minulosti Mečiarovou pravou rukou a poslancom za HZDS. Neskôr sa však ich politické cesty rozišli. Mečiar a Gašparovič proti sebe stáli aj ako kandidáti na prezidenta. Po víťazstve sa vo funkcii prezidenta správal Gašparovič „akoby člen Smeru“.

Dlho bolo ticho, rozhýbala sa verejnosť

Politici roky hovorili o zrušení Mečiarových amnestií, v parlamente sa však až do tohto roka nenašla dostatočná vôľa takýto krok urobiť. Téma začala opäť rezonovať minulý rok po pohrebe prezidenta Michala Kováča. Koncom januára vyzvalo 26 renomovaných odborníkov z justície na zrušenie amnestií.

Drvivá väčšina poslancov bola za

Poslanci Národnej rady v stredu (5.4.) zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Proti bola iba Natália Grausová z Kotlebovej strany.

Amnestie udelené 3. marca 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom v zastúpení prezidenta Slovenskej republiky (SR) sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS). S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

 

Zrušenie Mečiarových amnestií má dve roviny, povedal Tóth

 

Zrušenie Mečiarových amnestií má dve roviny, a to politickú a právnu, domnieva sa publicista, bývalý novinár a bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby Peter Tóth. "Politicky sa stali dve veci. Po prvé, keby nebol Most-Híd súčasťou vládnej koalície, v parlamente nevznikne zhoda na ústavných zmenách. Po druhé, Smer ustúpil nielen koaličnému partnerovi Mostu-Híd, ale aj nátlakovým akciám opozície," uviedol Tóth.

Podľa jeho názoru sa z právneho hľadiska všetko ešte len začína. "Osoby, ktoré boli označené v obžalobe za páchateľov zavlečenia prezidentovho syna, využijú všetky právne prostriedky doma i v zahraničí, aby procedurálne skomplikovali trestné konanie. Samotný súd pri riešení predbežných otázok môže rozhodnúť, že začne hlavné pojednávanie, no za určitých okolností môže prípad vrátiť aj do prípravného konania. Z tohto pohľadu je potrebné byť zdržanlivý a opatrný. A najmä neživiť vo verejnosti optimistické nádeje, že odrazu pôjde všetko ako po masle. Môže to byť ešte veľmi spletitý proces," zdôraznil Tóth.
      

Viac o téme: Ústavný súdMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu