Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pre Daeš je ťažké útočiť na Slovensku: Dôvod je jasný, prezradil ho člen monitorovacieho tímu OSN

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daeš a jeho útoky ohrozujú celú Európu. Pre plánovanie teroristického činu je však veľmi komplikované pripraviť akciu napríklad na Slovensku, pretože členovia Daeš nehovoria miestnym jazykom. V rozhovore to uviedol člen monitorovacieho tímu OSN Hans-Jakob Schindler počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017 Bratislava Forum.

 „Daeš sa zaujíma predovšetkým o ciele vo Veľkej Británii, Francúzsku, Belgicku a Nemecku, pretože stovky ľudí pochádzajúcich z týchto krajín sa pridali k nemu na Blízkom východe. Daeš sa preto snaží v plnej miere využívať tieto siete. Vo všeobecnosti platí, že ak máte viac možností kontaktov, tak sa vám vždy podarí niekoho zverbovať na útok,“ vysvetlil Schindler s tým, že keď zatiaľ nezaútočili aj v strednej alebo východnej Európe, neznamená to, že sa o to nepokúsili.

„Vo východnej Európe je menej príležitostí. Majú tam menej možností niekoho kontaktovať. No vieme o zmarenom útoku vo viedenskom metre. Neznamená to, že by to neskúsili, ale doteraz neuspeli. Majú minimum ľudí, ktorí hovoria po slovensky, tak je pre nich ťažké niekoho kontaktovať priamo na Slovensku. Skúšajú to všade, no tam, kde majú viac kontaktov, tam majú logicky viac šancí uspieť,“ upozornil Schindler.

Daeš ustupuje pod tlakom vojenských operácií spojencov v Sýrii a v Iraku. Jeho územie sa zmenšuje, no nie je porazený. „V súčasnosti sa mnoho ľudí domnieva, že sme porazili Daeš. Nie je to pravda. To, čo sa deje, je zmenšovanie územnej plochy, ktorú kontroluje Daeš. To je len dôležitý prvý krok. Tým pádom má menej možností regrutovať nových bojovníkov z týchto oblastí a dopĺňať tak svoje stavy,“ povedal Schindler a dodal, že IS tak prichádza aj o finančné zdroje a mení sa, čím je táto teroristická organizácia menej predvídateľná a nebezpečnejšia. 

Posledný útok, ku ktorému sa prihlásil Daeš, bol v pondelok (22. mája) v Manchestri po hudobnom koncerte, kde si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 75 hospitalizovaných. Polícia sa domnieva, že predpokladaný samovražedný páchateľ útoku v hale Manchester Arena, 22-ročný Salman Abedi, bol súčasťou zločineckej siete.

Viac o téme: SlovenskoOSNDaešHans-Jakob Schindler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu