Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskí žiaci opäť sklamali: Vo finančnej gramotnosti sme na tom zle, horšie je len Čile

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenskí žiaci sú v oblasti finančnej gramotnosti pod priemerom krajín OECD. Vyplýva to z výsledkov štúdie PISA 2015, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo školstva. Porovnateľný výkon ako žiaci SR dosiahli žiaci z Litvy. V rámci krajín OECD dosiahlo signifikantne nižší výkon ako Slovensko iba Čile.

V porovnaní s testovaním PISA z roku 2012 slovenskí žiaci zaznamenali významný pokles výkonu a to o 25 bodov. "V porovnaní s predchádzajúcim cyklom sme zaznamenali štatisticky významný pokles výkonu slovenských chlapcov (36 bodov), výkon dievčat je v oboch cykloch porovnateľný (štatisticky nevýznamný pokles o 14 bodov)," dodalo ministerstvo.

Zo štúdie PISA 2015 taktiež vyplýva, že v rizikovej skupine sa nachádza viac ako tretina (34,7 percenta) slovenských žiakov, čo je štatisticky významný nárast o 11,8 percenta oproti roku 2012. "Znamená to, že 34,7 percenta našich žiakov nie je schopných v základných súvislostiach riešiť a aplikovať v praxi otázky a problémy týkajúce sa financií. Navyše, podiel slovenských žiakov v rizikovej skupine je o 12,4 percenta vyšší ako v priemere krajín OECD. V roku 2012 predstavoval tento rozdiel 7,5 percenta," priblížil rezort školstva. Naopak, na top úrovni je 6,3 percenta žiakov. Ich podiel je však o 5,5 percenta nižší ako v priemere krajín OECD.

Medzinárodné porovnanie vychádza z výsledkov skupiny 15 krajín sveta, ktoré sa v rámci štúdie PISA 2015 dobrovoľne rozhodli otestovať finančnú gramotnosť svojich 15-ročných žiakov. Túto skupinu tvorilo 10 krajín OECD: Austrália, Belgicko (flámska časť), Čile, Holandsko, Kanada, Poľsko, Slovenská republika, Španielsko, Spojené štáty americké, Taliansko a päť tzv. partnerských krajín: Brazília, Čína, Litva, Peru a Ruská federácia. Celkovo bolo otestovaných približne 53.000 žiakov sveta.

Na testovaní sa po druhýkrát dobrovoľne zúčastnila aj Slovenská republika, ktorá finančnú gramotnosť 15-ročných žiakov otestovala na vybranej vzorke 1540 žiakov všetkých typoch škôl. Do testovania finančnej gramotnosti sa zapojilo 292 slovenských škôl. Testovanie PISA realizoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania v dňoch 20. –30. apríla 2015.

Viac o téme: ŠkolstvoFinančná gramotnosťSLovenskoŽiači
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu