Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci, pozor! Blíži sa ďalšia búrková vlna: Východ čaká meteorologický babylon

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Východné časti Slovenska môžu dnes počas druhej polovice dňa zasiahnuť búrky s krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí dnes od 11.00 do 20.00 h pre územie Prešovského a Košického kraja i región Gemera. Meteorológovia upozorňujú, že sa v týchto oblastiach môžu objaviť búrky s krúpami. Nie je vylúčené, že budú sprevádzané i krátkodobými, no intenzívnymi lejakmi, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov. Sprievodným javom môžu byť i nárazy vetra s rýchlosťou 55 až 70 kilometrov za hodinu. SHMÚ varuje, že pri spomínaných búrkach hrozí riziko lokálnych povodní.

Slovenský meteorológ prezradil, aké by u nás mohlo byť leto: MAPA najteplejších mesiacov

Slováci, pozor! Blíži sa
Zobraziť galériu (2)

Výstrahy pred búrkami vydali meteorológovia aj včera. V tejto súvislosti prekvapilo počasie najmä záhorské mesto Skalica, v ktorom dážď zaplavil ulice a Liptovský Mikuláš, ktorý ochromila silná búrka s krupobitím. Padlo tu až 20 milimetrov zrážok za 20 minút, pričom teplota počas búrky klesla na nižšie hodnoty ako v noci, informovali meteorológovia na Facebooku.

Búrkový front sa nevyhol ani Chorvátom, kde počasie bičovalo oblasť Mukinje. Krúpov bolo po zemi toľko, že vyzerali ako sneh.

Najhoršia meteorologická situácia včera panovala u maďarských susedov, kde prívalový dážď zatopil ulice centra historickej Budapešti. V niektorých častiach metropoly ľudia zdokumentovali aj krupobitie. 

Viac o téme: ZáplavyPočasieBúrkaPrívalový dážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu