Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové odhalenia v kauze Hlávková môžu Lajčákovi definitívne zlomiť krk: Dal to na Kaliňáka?!

Celú kauzu spustila bývalá zamestnankyňa práve Lajčákovho ministerstva. Zobraziť galériu (7)
Celú kauzu spustila bývalá zamestnankyňa práve Lajčákovho ministerstva. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Najprv hovoril tak, teraz je to už inak! Minister Lajčák sa stále neotriasol z kauzy podozrivých tendrov na ministerstve zahraničia. Dnes sú vonku dôkazy, ktoré hovoria o tom, že mohol otvorene klamať. Lajčák vyhlásil, že ak bol porušený zákon, tak odstúpi. Čo na tieto odhalenia minister?

Transparency International Slovensko (TIS) informovala o výsledkoch kontroly úradu, ktorý ma dohliadať na kontroly štátnych tendrov, aby sa neplytvalo verejnými zdrojmi. Aké sú zistenia? Úrad pre verejné obstarávania (ÚVO) neriešil zmenenú verziu ministra Lajčáka a dokonca jej podľa TIS aj uveril. Dokonca z dokumentov vyplýva, že minister Lajčák mohol otvorene klamať. Podľa neziskovky nesedí s výsledkami kontroly ÚVO viacero vecí.

Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko
Zobraziť galériu (7)
Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko  (Zdroj: SITA)

Kontrolóri veria Lajčákovej zmenenej verzii

"Bez povšimnutia prešlo dokonca aj to, že ministerstvo v stanovisku pre úrad tvrdí, že žiadny prieskum trhu na výber organizátora podujatia neprebehol!!!," informuje TIS na svojom blogu s tým, že po prepuknutí kauzy Lajčák tvrdil, že vyberali z troch uchádzačov a hovoria o tom aj dokumenty samotného ministerstva.

Nové odhalenia v kauze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Zarážajúce je, že ÚVO to podľa TIS nekontroloval. "Na nás pôsobí ako alibistické uhýbanie zodpovednosti skúmať všetky dostupné materiály. To ÚVO naivne predpokladá, že kontrolované úrady vždy predložia pre seba nepríjemné dôkazy dobrovoľne do dokumentácie, keď ide ministrovi o krk???"

Nové odhalenia v kauze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Ďalší bod, ku ktorému majú analytici výčitky je fakt, že kontrolóri neriešili ako bola určená predpokladaná hodnota zákazky a čo sa malo za pôvodne plánovaných 160 tisíc eur obstarať. "Vyjasnilo by sa teda, či Evka naozaj dodala požadované služby, a prečo ich ministerstvo muselo následne platiť zo svojich," tvrdia autori Gabriel Šípoš a Zuzana Hlávková na blogu.

Po tretie, TIS kritizuje kontrolórov za to, že sa nezaoberali vyčíslenými nákladmi na podujatie takmer 250 tisíc eur ani podozreniu, že došlo k umelému rozdeleniu zákazky.

Ako sa dá veriť takému ministrovi?

A nakoniec, ministerstvo preukázateľne nepostupovalo v čase zadávania zákazky podľa výnimky z obstarávania. No v stanovisku pre úrad sa takto obhajuje. "Po priznaní umeleckých zmlúv v novembri 2016 a hrozbe, že celá zákazka presiahla limit výnimky pre predsednícke akcie, zrazu prišli ministerskí odborníci na obstarávanie s argumentom, že predsa mali aj inú, vyššiu úroveň výnimky určenú pre kultúrne služby ((248 tisíc oproti 162 tisíc eur)." No z dokumentácia vyplýva, že ministerstvo operovalo s limitom len 162 tisíc, "čo napokon dokazuje aj fakt, že zmluva s Evkou išla na doraz tejto sumy".

Nové odhalenia v kauze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Všetky sporné body ku ktorým neziskovka zaujala postoj vyvolávajú otázniky nad postupom kontrolórov z ÚVO. "Ako sa dá veriť takému ministrovi? A ako kontrolórom Úradu, ktorých tie ďalšie ponuky či všetky vyjadrenia k prípadu ani nezaujímali?," pýtajú sa analytici z TIS.

Topky zisťovali aj stanovisko Lajčákovho rezortu. Ten rešpektuje výsledky kontroly a prosí o to aj analytikov TIS. "Úrad pre verejné obstarávanie vykonal kontrolu predmetných postupov verejného obstarávania na MZVaEZ SR v rámci svojich zákonných kompetencií, pri ktorom s ním ministerstvo plne spolupracovalo. Rešpektujeme rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, a bolo by namieste, aby rovnaký postoj zaujala aj druhá strana," zareagoval pre Topky hovorca ministerstva Peter Susko.

Minister Lajčák čelí kauze už od konca minulého roka
Zobraziť galériu (7)
Minister Lajčák čelí kauze už od konca minulého roka  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

ÚVO pre špekulantov

Na záver blogu TIS varuje, že ÚVO takýmto kontrolovaním nahráva špekulantom. "Toto rozhodnutie úradu je tak nebezpečným precedensom pre všetkých špekulantov v štátnej správe. Doslova ukazuje návod, ako spraviť tender tak, aby bol aj vlk sýty, aj ÚVO spokojné. Ak sa takýmto spôsobom budú posudzovať aj iné zákazky predsedníctva, naozaj si všetci na čele s ministrom zaslúžia metál," varuje neziskovka.

Volič Smeru kauze nerozumie

"Priamu zodpovednosť za kauzu Evka zrejme treba hľadať mimo ministra, hoci minister nesie za ňu zodpovednosť politickú," myslí si o kauze politológ Radoslav Štefančík. Ak sa podľa neho potvrdí, že Lajčák klame, tak sa zaradí do "skupiny klamárov a tak bude len ťažko odlíšiteľný od mnohých ďalších politikov, pre ktorých klamstvo sa stalo bežnou pracovnou metódou"

Štefančík zo zverejnených dokumentov TIS súdi, že zlyhal aj samotný kontrolný orgán. No voličom Smeru je táto kauza podľa neho ťažšie zrozumiteľná. "Volič Smeru tejto kauze nerozumie alebo nechce rozumieť, preto bude Lajčák pre Smer prijateľný aj ako kandidát na prezidenta. Otázne však bude, či mu bude stáť za to kruté K.O., ktoré by mu v druhom kole, tak ako pred časom Robertovi Ficovi, udelil budúci víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska," zakončil Lajčákove šance na ďalší politický postup Štefančík.

Kauza plytvania odštartovala spoveď zamestnankyne

Bývalá úradníčka ministerstva zahraničia popísala nekalé praktiky pri kšeftoch s organizáciou kultúrnych akcií počas predsedníctva Slovenska v EÚ. Okrem iného v blogu spomína, ako sa narýchlo a podozrivo začalo pracovať na klipe pri predstavovaní slovenského loga kvôli predsedníctvu v EÚ. Namiesto skromnej akcie sa rozpočet nafúkol. Zamestnanci odboru protestovali proti tejto akcii. Ako náhle však zistili, že akciu má organizovať firma, ktorá sa mala podieľať na organizácii snemu strany Smer v Nitre v roku 2015, bolo im jasné, že zákazka prejde.

Zuzana Hlávková s Gabrielom Šípošom
Zobraziť galériu (7)
Zuzana Hlávková s Gabrielom Šípošom  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Prišlo nám to šialené

Na predstavení loga malo byť pustené video podobné spotu zo smeráckej akcie, na ktorom sa podieľala rovnaká agentúra Evka. Zamestnanci odboru neverili vlastným očiam, mysleli si, že toto nemôže prejsť. "Prišlo nám to šialené. Mysleli sme, že je to nejaká zákulisná hra a niekto vo vedení to včas stopne a diplomaticky zruší (pretože odsúhlasenie alebo neodsúhlasenie takéhoto podujatia bolo v kompetencii len najvyššieho vedenia ministerstva)," tvrdí Hlávková.

Zákazka šitá na mieru

Na nový rok (2016) sa začalo podľa Hlávkovej začalo rýchlo na príprave predstavenia loga pracovať. "Narýchlo boli vytvorené podklady na “akože” prieskum trhu, v ktorom boli oslovené tri vopred vybrané eventové agentúry, vrátane Agentúry Evka, na ktorú bolo zadanie zákazky podľa všetkého ušité," dodala.

Dokopy sa ozvali traja bývalí zamestnanci ministerstva, ktorí prehovorili o pochybných praktikách v rezorte Miroslava Lajčáka v súvislosti s tendrami na prezentáciu slovenského predsedníctva.

Viac o téme: TransparencyMiroslav LajčákPredsedníctvo EÚKauza Evka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu