Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníci vyvrátili najväčší letný mýtus: Slovensko čelí novej hrozbe, MAPA rizikových oblastí

Čaká nás prvý teplotne letný víkend. Zobraziť galériu (2)
Čaká nás prvý teplotne letný víkend. (Zdroj: SHMÚ)

BRATISLAVA – Priemerné teploty sa každým rokom zvyšujú a naša planéta bude trpieť novými klimatickými chorobami. Podľa meteorológov je veľkým problémom najmä sucho, ktoré môže na Slovensku napáchať škody už najbližšie dni. Ak si myslíte, že nadpriemerné teploty prinesú zákonite aj búrky a zrážky, podľa odborníkov ste na omyle.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke upozornil na extrémne sucho, ktoré momentálne trápi západ Slovenska. Index požiarneho nebezpečenstva v lesoch v sobotu dosiahne stupeň veľmi vysokého ohrozenia. Riziko vzniku požiaru sa týka najmä lesov Záhoria a okolia Bratislavy. „Hrozba sucha bude stále aktuálnejšia. Práve sucho môže nakoniec spôsobiť najväčšie škody,“ hodnotí meteorológ Pavel Matejovič.

Slovenský meteorológ prezradil, aké by u nás mohlo byť leto: MAPA najteplejších mesiacov

Odborníci vyvrátili najväčší letný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky z tepla sú len mýtus

Slnečné a teplé počasie nie je úplne to, čo búrky nutne potrebujú na vznik,“ upozorňujú meteorológovia z SHMÚ na Facebooku. Prehánky a búrky podľa nich potrebujú na vznik vlhký vzduch v spodných vrstvách (do 2 až 3 kilometrov) a výraznejší pokles teploty s rastúcou výškou predovšetkým v stredných vrstvách troposféry a najlepšie žiadne inverzné vrstvy, ktoré blokujú vertikálny vývoj oblačnosti. „Ďalej je nutná aj nejaká iniciácia (teda impulz, ktorý spustí konvekciu), čo môže byť atmosférický front, čiara konvergencie, v denných hodinách často pomôžu aj hory,“ spresňujú.

Na Slovensku, predovšetkým na západe, aktuálne prevláda teplé a suché počasie bez zrážok a búrok. Mohutná tlaková výš so sebou priniesla nadpriemerné teploty. Už dnes teploty vystúpia na 23 až 28 stupňov Celzia. V piatok bude ešte teplejšie a teplomery budú ukazovať 24 až 29 stupňov Celzia. Teplotný trend bude pokračovať aj v sobotu (23 až 28 stupňov Celzia) a ochladí sa až v nedeľu, keď teploty mierne poklesnú na 20 až 25 stupňov Celzia.

Viac o téme: PožiarPočasieBúrky z tepla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu