Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štatistika samovrážd odhalila, komu sa v EÚ žije najhoršie: Slováci sú na tom ešte dobre

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V roku 2014 zomrelo v Európskej únii 4,9 milióna ľudí. Približne 58-tisíc z nich sa rozlúčilo so svetom v dôsledku úmyselného sebapoškodenia, čo predstavuje 1,2 percenta úmrtí. Pozrite sa, kde sa v štatistike samovražednosti umiestnilo Slovensko.

Osem z desiatich samovrážd páchajú muži (77 percent samovrážd), tvrdia štatistiky Eurostatu. Z údajov ďalej vyplýva, že najčastejšie sa o samovraždu pokúsia ľudia vo veku 40 až 65 rokov.

Samovraždu spáchali vlani stovky Slovákov: Obesenie cez deň v pondelok vládne štatistike

Najvyšší počet samovrážd v roku 2014 spáchali Nemci (10 300 úmrtí), potom Francúzi (9 100). Nasledovali Poliaci (6 000), Briti (4 500), Taliani (4 100) a Španieli (3 900). Čísla je však potrebné chápať v kontexte s veľkosťou krajiny a počtom jej obyvateľov. Z tohto pohľadu je totiž samovražednosť najvyššia v Litve, kde sa vyskytlo 32 samovrážd na 100-tisíc obyvateľov.

Za Litvou sa na druhom mieste suicidálneho rebríčka umiestnilo Lotyšsko, Maďarsko a Slovinsko – v týchto krajinách si siaha na život 19 ľudí zo 100-tisíc obyvateľov. O niečo menej ľudí v Estónsku (18), a potom v Belgicku a Chorvátsku (17).

Slovensko zapadá do priemeru

Najnižšia miera samovrážd bola zaznamenaná v Grécku a na Cypre, kde sa pokúsilo vziať si život 5 ľudí zo 100-tisíc. V Taliansku je to šesť ľudí, v Británii sedem a v Španielsku a na Malte osem samovrahov na 100-tisíc obyvateľov.

Na Slovensku uskutočnilo v roku 2014 samovraždu 11 ľudí zo 100-tisíc, čo predstavuje priemerný počet samovrážd v Európskej únii. Rovnaký údaj, teda 11 samovrahov na stotisíc obyvateľov, sa týka aj Rumunska, Portugalska, Holandska a Írska.

Štatistika samovrážd odhalila, komu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ec.europa.eu/eurostat)

Viac o téme: ŠtatistikaSamovražednosťEurostat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu