Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové dôkazy o začiatku Babiša: Tajná schôdzka, neviditeľní spolužiaci, z vyhodeného riaditeľa miliardár!

Andrej Babiš za mlada. Zobraziť galériu (6)
Andrej Babiš za mlada. (Zdroj: česká televize)

BRATISLAVA - Ako sa stal zo Slováka Andreja Babiša najbohatší muž Česko-Slovenska a najmocnejší politik u našich susedov? Jedna tajná schôdzka a podpis zmluvy, ktoré znamenali prevrat. Z vyhodeného riaditeľa sa stal miliardár. Objavili sa nové dôkazy v príbehu vzostupu Slováka Andreja Babiša.

Ako zbohatol? "Kúpil som akcie Agrofertu za trhovú cenu," odpovedal jednoducho českým reportérom Andrej Babiš. A odkiaľ mal peniaze? "Mal som peniaze. To nie je váš problém, za čo som to kupoval," tvrdí. Českým novinárom sa podarilo získať doteraz nezverejnené dokumenty, ktoré pomohli rozpliesť finančné začiatky Babiša.

Koncern Agrofert bol v prvej polovici deväťdesiatych rokov dcérou slovenskej firmy Petrimex. Už od roku 1989 tam Babiš pracoval ako člen Komunistickej strany Česka. Ako člen prominentnej komunistickej rodiny mohol cestovať najbohatší Slovák aj do zahraničia. Český portál forum24.cz pripomína, že po páde komunizmu ako zaslúžilý káder sa dostal do čela Agrofertu.

Nové dôkazy o začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: česká televize)

Babiš kúpil 10 % Agrofertu za dva a pol miliónu vtedajších korún v čase, keď vo firme zostával nerozdelený majetok v hodnote 56 miliónov korún. Takto si podľa odborníka kúpil aj podiel na tomto nerozdelenom zisku. Čo je však zarážajúcejšie, podiel v Agroferte mohol mať hodnotu až 368 miliónov korún.

Keď bol na čele Agrofertu Babiš, "stala sa zvláštna operácia," tvrdia Českí reportéri a citujú autora knihy o Babišovi, že táto operácia mala logiku iba z pohľadu českého ministra financií. Stačila jedna schôdzka a finančná transakcia.

Odkiaľ sa zobrala firma O.F.I? A kto stojí za ňou?
Zobraziť galériu (6)
Odkiaľ sa zobrala firma O.F.I? A kto stojí za ňou?  (Zdroj: Česká televízia)

Do finančnej transakcie vstúpila záhadná švajčiarska firma O.F.I, ktorá sa zmocnila 65% akcií Agrofertu. Babiš tvrdil, že sú to jeho švajčiarski spolužiaci a kamaráti. "Spolužiaci zostali neviditeľní ako manželka inšpektora Columba. Tiež ju nikto nevidel". Na švajčiarskom lýceu študoval Babiš, keď mal 16 rokov. Ako je možné, že si vtedy za približne rok štúdia dokázal vyrobiť takých kamarátov, ktorí mu po 25 rokov veria a vložia do jeho spoločnosti v mene firmy O.F.I. veľké peniaze, pýtajú sa reportéri. Neskôr podiel švajčiarskej firmy získal Babiš. Do finančných transakcií vstúpila záhadná švajčiarska firma O.F.I, ktorá sa zmocnila 65% akcií Agrofertu.

Podľa auditora mala v roku 1994 tržby v hodnote 2 miliardy českých korún s tým, že hodnotu firmy odhadol na 27 až 150 miliónov korún. Tieto obchody súviseli s firmami ako Duslo Šaľa a Lovochemie. Tie patrili Agrofertu po tom, čo ich "vytesnil z Petrimexu". Stále si však reportéri kladú otázku - ako mohol Petrimex prísť o podiel v Agroferte?

Paradoxom je, že majitelia Petrimexu o zmene majiteľa Agrofertu ani nevedeli. Keď sa vedenie Petrimexu dozvedelo, že vlastní už iba 25 % Agrofertu, podalo naň žalobu pre majetkovú ujmu. Reportéri zistili, že na schôdzke majiteľov Petrimexu sa vzdali na predkupné právo na akcie Agrofertu a zároveň navýšiť imanie tejto spoločnosti. Následne si o pár dní túto zmenu mal overiť Babiš u Notára. "Babiš túto situáciu mohol využiť, pretože bol v dvojjedinej úlohe, zastupoval Petrimex aj Agrofert."

Nové dôkazy o začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Česká televízia)

Keď sa o tejto nevýhodnej zmluve dozvedela firma Petrimex, Babiša odvolala z dozornej rady firmy. Zároveň podali žalobu a chceli Agrofert späť. Kľúčové je, že na zmenu zmlúv boli potrební minimálne traja ľudia z dozornej rady. Tí mali byť Babiš, Andrej Rakický a Elena Trenčianská. No Trenčianská preukázateľna na schôdzi byť nemohla. V tom čase bola na služobnej ceste. Do telefónu však povedala, že na prítomnej schôdzi bola. Ako mohla teda byť na dvoch miestach naraz, nevedno.

Iný vysoko postavený člen Petrimexu, ktorý si neželal byť menovaný, však reportérom do telefónu povedal, že Trenčianská bola na služobnej ceste a existuje aj dôkaz pečiatky v pase. "Ona dala potom prehlásenie, že sa rokovania nezúčastnila. Ale nedala prehlásenie, že záznam nepodpísala. Ako hovoria Česi, bol to taký oblbovák. Bol to taký komplot," tvrdí zdroj.

Žalobca prepásol lehotu na podania žaloby o 3 dni. Vlastník tak za 75% Agrofertu zaplatil iba 3 milióny korún. "Nevidím dôvod, prečo by to Petrimex robil," tvrdí v reportáži právnik Petr Plavec.

"Vzhľadom k tomu, že je Babiš opakovane pristihnutý pri lži a to, že je klamárom potvrdili aj poslanci, že príbeh o spolužiakoch môže byť len rozprávkou. Tou najdôležitejšou otázkou by potom bolo, kto za O.F.I. stál a odkiaľ pochádzali peniaze, ktoré umožnili odobratie Agrofertu materskému Petrimexu. Evidentne nešlo o čistú hru," pýta sa na záver český portál forum24.cz.

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu