Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Desivá budúcnosť, masy nezamestnaných Slovákov: Čaká nás nová priemyselná revolúcia!

Ľudia vs. stroje. Zmenám sa nevyhne ani Slovensko. Zobraziť galériu (6)
Ľudia vs. stroje. Zmenám sa nevyhne ani Slovensko. (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Budúcnosť nemusí byť ružová. Technológia so sebou prinesie radikálne zmeny. Nevyhne sa tomu ani Slovensko. Varovné hlasy hovoria, že vznikne nová trieda ľudí. Nezamestnateľných a možno úplne zbytočných. Čo budú robiť tieto masy ľudí?

Nevyhneme sa tomu. Aj Slovensko zasiahnu trendy, na ktoré nemá príliš dosah. Týkajú sa hlavne ekonomiky a budúcnosti práce. V súvislosti s tým izraelský historik Yuval Harari upozorňuje, že vznikne trieda "zbytočných" ľudí. Nezamestnaneľných a nepoužiteľných pre modernú ekonomiku.  "Ľudí, ktorí nie sú len nezamestnaní, ale nezamestnateľní," tvrdí Harari, ktorý sa zamýšľa, čo len budú masy ľudí potom robiť. Jednou z možností je únik do virtuálnej reality.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

Slovenský Detroit

Americké mesto Detroit bolo kedysi známe svojou výrobou áut. Vďaka tomu zažilo mesto vzrast, aký sa len tak nevidí. So svojím automobilovým úspechom si však mesto s prezývkou "motor city" nechtiac pripravilo vlastnú skazu. Potom, čo začali detroitským automobilkám konkurovať lacnejší oponenti, mesto sa dostalo na kolená. V roku 1950 žilo v Detroite 1,8 milióna ľudí, dnes to nie je ani 700 tisíc. Pred pár rokmi mesto vyhlásilo bankrot s miliardovými dlhmi. Pritom pred pár dekádami tu bola zlatá horúčka.

Desivá budúcnosť, masy nezamestnaných
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podobný osud môže stretnúť aj Slovensko. V súčasnosti je tu 5 automobiliek, ktoré dávajú prácu 130 tisíc zamestnancom. Ba čo viac, automobilky na seba viažu ďalšieho štvrť milióna zamestnancov. Automobilový priemysel tvorí viac ako 12 % HDP Slovenska. Čo by nastalo, keby sa zrazu automobilky zobrali a odišli? A čo nastane, keď prácu začnú preberať stroje?

Zmizne polovica pracovných miest

Teóriu o radikálnej zmene pracovných miest potvrdzujú aj dáta. OECD v analýzach predpokladá, že spolu teda až takmer polovica pracovných miest na Slovensku bude v najbližších rokoch radikálne ovplyvnená digitalizáciou, novými technológiami a automatizáciou. Až vyše 10 percent pracovných miest je ohrozených automatizáciou. To by znamenalo úplnú stratu miesta. Ďalších vyše 30 percent pracovných miest je v ohrození veľkej (50 až 70 percentnej) zmeny, čo neznamená zánik miesta, ale jeho radikálnu premenu s tlakom na zvýšené nároky či postupy zamestnanca.

Slovensko je podľa OECD veľmi ohrozené robotizáciou a automatizáciou
Zobraziť galériu (6)
Slovensko je podľa OECD veľmi ohrozené robotizáciou a automatizáciou  (Zdroj: oecd)

Podľa ministra pre informatizáciu Petra Pellegriniho je predpoklad, že v najbližších 20 rokoch asi 50 % profesií prejde procesom automatizácie, čo bude spojené s potrebou digitálnych zručností. Dôvod na paniku ešte nie je, no zmeny, ktoré sa nezadržateľne blížia, budú bolieť. "Digitalizácia je kľúčový faktor, ktorý ovplyvní povahu práce v nasledujúcich dekádach," uvádza sa v štúdii.

Nájdu roboty a ľudia spoločnú reč?
Zobraziť galériu (6)
Nájdu roboty a ľudia spoločnú reč?  (Zdroj: SITA)

Zmeny majú prísť v nasledujúcich dekádach. Strata nízko kvalifikovaných miest bude v krátkodobom horizonte bolieť, postupne, tak ako poznáme z histórie, by sa mali objavovať nové pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. Tento jav sa však v budúcnosti nemusí zopakovať. Zrejme už nebude platiť pre väčšinu Slovákov, že po vychodení školy sa už netreba vzdelávať. Treba počítať s tým, že počas života sa bude treba preškoliť viackrát či dokonca permanentné sa vzdelávať.

Viac o téme: EkonomikaPrácaNezamestnanosťRobotyYuval Harari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu