Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovičov útek z parlamentu a vyhrážky smrti: VIDEO Reč tela o ňom prezradila skryté tajomstvo

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Šéf Obyčajných ľudí vyhlásením, že koalícia ho chce zabiť a odchodom z rokovaní parlamentu, opäť raz vyvolal vlnu búrlivých reakcií. Nie je to po prvý raz, čo Igor Matovič púta na seba pozornosť. Čo však o ňom prezrádza reč tela a aký názor na jeho správanie má psychiater?

"Rozhodli sa, že ma zničia, končím!", vyhlásil Matovič a rozhodol sa nechodiť na zasadnutia parlamentu. Posledná tlačovka lídra OĽaNO nie je prvá, na ktorej ukázal emócie. Z tlačovky, na ktorej sa vyjadroval ku kauze otvárania listov, sa dokonca rozplakal. O čom to svedčí? A o čom svedčia posledné kroky Igora Matoviča podľa odborníkov?

Z poslednej tlačovky bolo podľa odborníčky na neverbálnu komunikáciu cítiť z Matoviča obavu. "Jeho práca s telom, rukami, postojom v situácii na tlačovej besede bola odrazom jeho vnútorného prežívania. Vnútorne prežíva skutočnú obavu, ktorú prezentuje aj neverbálne navonok. Jeho neverbálny prejav vo výške a tóne hlasu napovedal o vnútornom negatívnom emočnom rozpoložení, kde sa miešal smútok a obava," zareagovala pre Topky Nora Lauková s tým, že viditeľne dával najavo nesúhlas s celou vzniknutou situáciou.

VIDEO Tlačovka Igora Matoviča

Igor Matovič na tlačovej konferencii oznámil odchod z parlamentu.

V niektorých polohách mal nízku intenzitu hlasu, čo mohlo naznačovať apatiu či vnútorné emočné rozpoloženie. "Nevyužíval jeho typické nátlakové prejavy telom, gestikuláciou, ktoré vyjadrujú byť prezentovaný na svojich potrebách, skôr išlo o neverbálne prejavy vyjadrenia vlastnej ochrany a potreby o pochopenie. Vnútorne je občas podľa neverbality vidieť aj ukrytú energickosť, kedy nemá situáciu pod kontrolou a zvádza vnútorný boj, ako ju celú zvládnuť," povedala si o Matovičovom prejave Lauková.

Matovičov precedens

Politológ Ján Baránek takú situáciu, kedy poslanec kvôli šikane prestane chodiť do parlamentu, nepamätá. "Je to precedens, toto sa ešte nestalo na Slovensku. Nechcem ho hodnotiť príliš prísne, lebo ja som ochotný veriť tomu, že ho šikanujú. Je otázne ako to môže zapôsobiť na psychiku človeka, obzvlášť na psychiku človeka ako je Matovič," tvrdí politológ Ján Baránek.

Podľa neho je majster sveta v tom, že nevie dokázať niečo, čo hovorí. "Jeho kariéra sa takto začala. Začal rozprávať o úplatku za pád vlády, neskôr povedal, že žartoval. On sám si je na vine, že niekedy ho ľudia neberú vážne," tvrdí s tým, že mu príbeh Matoviča pripomína príbeh v jednej bájke o pastierovi oviec. "Raz si chcel vystreliť z dedinčanov, že idú vlci a keď došli brániť ovce, tak povedal, že žartoval. Spravil to trikrát a keď na štvrtýkrát ozaj prišli vlci, tak mu nikto neprišiel na pomoc a vlci zožrali ovce. Toto je Matovič."

Chytil sa do vlastnej pasce

Teraz mu podľa Baránka málokto verí. "Dnes padol do vlastnej pasce, ktorú si nastražil neuváženými vyhláseniami, ktoré následne nevedel dokázať," tvrdí politológ a upozorňuje, že súčasný trend slovenskej politiky sa posúva do suterénu, ktorý môže vyvrcholiť anarchiou.

Vyčítať sa dá všeličo

Podľa psychiatra je ťažké určiť z Matovičoho správania nejaké psychiatrické problémy. "Z jeho správania, aj z čŕt, ktoré si máme možnosť dlhodobo všímať počas jeho politickej kariéry, sa dá vyčítať všeličo," zareagoval pre Topky psychiater Michal Patarák s tým, že to platí o každom politikovi. Ťažko niečo hlbšie vyčítať z jeho mediálnych výstupov. "Okrem toho, že by zo strany psychiatrov boli pokusy o takúto dištančnú diagnostiku neetické a neprofesionálne, boli by samozrejme aj neodborné, pretože psychickú poruchu možno diagnostikovať len klinickým vyšetrením a rozhovorom," myslí si psychiater.

Debil a idiot zľudoveli

Aj Patarák si už zvykol, že odborné pojmy ako napríklad debil či idiot zľudoveli ako nadávky. "Slová ako debil, idiot, retard, psychopat alebo populárne označenie niečoho rozdvojeného za schizofrenické, sú toho exemplárnym dôkazom. Psychiatria by nemala byť továrňou na nadávky, ale na to, ako se jej termínov chopí spoločnosť, má naozaj len veľmi malý dosah. Považujem však za veľmi nešťastné, keď sa takto vyjadrujú politici," tvrdí psychiater.

Nie však každý, kto sa správa inak, ako to druhý človek očakáva, patrí do opatery psychiatra. "Psychiatri sa však nestarajú o tých, ktorí vybočujú z normy, alebo o tých, ktorých správanie nám je nepríjemné, ale o ľudí so psychickými poruchami."

Viac o téme: Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu