Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovič nachytaný v parlamente: Pri emotívnych slovách sľúbil koniec, čo sa stalo?

Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ešte v pondelok vyhlasoval, že do parlamentu na schôdzu ani nevkročí. No o dva dni bolo všetko inak. Matoviča sme pristihli v parlamente, kde podľa vlastných slov nemal čo robiť. Prečo porušil svoj sľub?

Opozičný poslanec a líder Obyčajných ľudí rozvíril slovenskú politickú scénu, keď v pondelok vyhlásil, že mu idú po krku a hrozí mu smrť. Následne z toho obvinil koalíciu na čele s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Na protest vyhlásil, že nebude chodiť do parlamentu na schôdze, no mandátu sa nevzdá.

Topky ho zachytili, ako sa v stredu pohybuje po chodbách parlamentu. Čo na to Matovič - prečo nedodržal sľub?

Igor Matovič na vyjadrení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho sa práca poslanca skladá z niekoľkých činností. Medzi ne patrí stretávanie sa s ľuďmi, identifikovanie ich problémov, riešenie, vypracovávanie a predkladanie návrhov zákonov a ich následná obhajova v rámci pléna parlamentu. "Z týchto činností nebudem robiť poslednú. Návrhy, ktoré predložím, budú v pléne obhajovať moji kolegovia z nášho klubu. Čas, ktorý získam, využijem na intenzívnejší kontakt s ľuďmi, v ktorom sa cítim ako ryba vo vode," zareagoval pre Topky Matovič.

Ako nám prezradil, v mimoriadnych situáciách do pléna príde. "V mimoriadne zásadných situáciách v pléne vystúpim, tak, ako som aj avizoval na tlačovke," povedal nám Matovič a dodal, že nárok na poslanecký plat si robiť nebude.

Matovičova tlačovka o odchode z parlamentu

Igor Matovič na tlačovej konferencii oznámil odchod z parlamentu.

Príde o plat a možno aj o mandát

Matovič počíta s tým, že pre absencie na zasadnutiach príde o plat, to mu ale neprekáža. "Od utorku budem úplne slobodným človekom," povedal s tým, že chce naďalej vykonávať prácu v prospech občanov bez nároku na plat.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Parlament ho môže, ak nebude chodiť na rokovania parlamentu, aby sa vzdal mandátu. O mandát ho však pripraviť nemôže. Rozhodnutie nezúčastňovať sa na rokovaní parlamentu je podľa predsedu Mandátového a imunitného výboru Richarda Rašiho (Smer) absolútnym zneužitím mandátu poslanca. Pokiaľ by Matovič naplnil to, čo hovorí, vzniká bezprecedentná situácia. „Každému, kto nechodí do práce, bude mu ukončený pracovný pomer. U poslancov to neplatí, ale aj tak poslanec poruší zákon,“ upozornil Raši.

V júni bude Národná rada hlasovať o zbavení mandátu Matoviča za opätovné nepozastavanie živnosti. Za zbavenie mandátu musí hlasovať ústavná väčšina, teda 90 poslancov národnej rady.

Viac o téme: Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu