Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podozrivé telefonáty zo zahraničných čísel pokračujú: Polícia varuje, nedvíhať a nevolať späť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Množstvo Slovákov v posledných dňoch zaznamenalo prichádzajúce hovory z podozrivých čísel. Operátor upozorňuje na možných podvodníkov. Polícia zverejnila postup, vďaka ktorému sa špekulantom vyhnete. Dávajte si pozor, buďte obozretní a upozornite svojich blízkych!

Na podozrivú situáciu nedôveryhodných telefonátov nás upozornili zaskočení čitatelia. Po tom, ako sa na displeji nejednému užívateľovi mobilného telefónu objavilo nezvyčajné číslo so zahraničnou predvoľbou, začali padať otázky, kto je za tým a čo sa deje. Prvé podozrenia o podvodníkoch padli okamžite. Vo veci sme kontaktovali políciu a slovenských operátorov.

Hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl poskytol postup, ktorý polícia odporúča dodržiavať. Keďže telefonáty prichádzali zo zahraničných čísel, je potrebné si pred prevzatím hovoru skontrolovať predvoľbu. Vo väčšine prípadoch išlo o predvoľby +252 (Somálsko), +717 (Čína), +224 (Guinea), preto treba byť pri týchto viac ostražitejší.

Na Slovákov zaútočili tieto podivné telefónne čísla: Nevolajte späť, draho zaplatíte!

Neznamená to ale, že obozretnosť treba zanedbať ak sa na displeji telefónu objaví číslo s inou zahraničnou predvoľbou. Podozrivé je to najmä v prípadoch, že dotyčný neočakáva žiadny hovor zo zahraničia. Na druhej strane, ak si na svojom telefóne človek objaví neprijatý hovor so zahraničnou predvoľbou neodporúča sa volať späť a zisťovať identitu volajúceho.

Podozrivé telefonáty zo zahraničných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Ďalšou s možností predchádzať opakovanému volaniu je kontaktovať svojho operátora a požiadať o zablokovanie konkrétneho čísla. Niektoré mobilné telefóny ponúkajú možnosť blokovania hovorov a tak si ich môže majiteľ zablokovať sám. Pri všetkých týchto úkonoch netreba zabúdať na dôležitú vec. "Je potrebné upozorniť aj svojich príbuzných a priateľov a v prípade napr. detí je vhodné, aby potrebné opatrenia vykonali ich rodičia," odporučil Wäldl.

Keďže neboli doposiaľ naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu alebo priestupku, polícia nie je povinná v týchto prípadoch vykonávať preverovanie konkrétnych čísel. "V prípade ak má občan podozrenie, že bol spáchaný trestný čin alebo priestupok môže svoje podozrenie oznámiť na najbližšom útvare Policajného zboru," oznámil Wäldl.

Podozrivé telefonáty zo zahraničných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K prípadu vyjadril svoje stanovisko aj jeden z operátorov

Slovenský operátor O2 sa nám k celej veci vyjadril. "Evidujeme telefonáty z čísel +25270800872, +224 55629177, +252 99167739, +22478600148, +22478222919 z krajín Guinea a Somálsko, ktoré sme zablokovali," potvrdili. S políciou sa slová operátora zhodli v tom, že pri objavení neprijatého hovoru z neznámeho čísla so zahraničnou predvoľbou sa neodporúča volať späť. Nevylúčili totiž pokus o podvod. "Takéto čísla priebežne blokujeme, avšak je možné, že sa objavia ďalšie."

V prípade, že sa predsa len niekto nechal nachytať a v nasledujúcej faktúre sa objaví tento hovor vyúčtovaný, má každý klient nárok na spísanie reklamácie. 

Viac o téme: TelefonátPolícia OperátorSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu