Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Kaliňáka vytiahli ďalší škandál: VIDEO Klamstvá, bolo to výhodné, reaguje vnútro

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Kaliňák zase lieta v problémoch. Po kauze Bašternák má na krku ďalší škandál. Ministerstvo pod jeho vedením vymieňalo pozemky, pričom mal štát prísť zhruba o milión eur. Kto na tom zarobil? Podnikateľka blízka Smeru! Kaliňákov rezort označil obvinenia za klamstvá a tvrdí, že výmena bola výhodná.

Celú kauzu spustil článok v najnovšom čísle Plus 7 dní. Podľa neho Kaliňákovo ministerstvo vymenilo dva lukratívne pozemky v bratislavskom Starom a Novom meste za štyri byty pre policajtov vo Vrakuni. Z tohto obchodu mal utrpieť štát straty, zatiaľ čo výhody mala zinkasovať firma bývalej poslankyne v mestskej časti Ružinov Zuzany Kurucovej, ktorá kandidovala za koalíciu vedenú Smerom.

Ministerstvo sa bráni

Ministerstvo vnútra zamieňalo pozemky, ktoré nevedelo využiť na svoju činnosť vzhľadom na to, že na nich boli objekty, ktoré sú v kritickom stave alebo na nich stáli stavby, ktorých nie je vlastníkom. Na to, aby ktokoľvek samozvaný neurčoval trhovú cenu nehnuteľností, sú znalci, ktorí robia znalecké posudky, a ktorí majú o nehnuteľnostiach všetky informácie, ktoré realitný maklér k dispozícii nemá.

Tlačovka ministrovho hovorcu Ivana Netíka

Dokopy stálo vyše 2 200 metrov štvorcových podľa posudku približne pol milióna eur. No realitný maklér hovorí až o milión eur vyššej cene. Za to dostal štát štyri byty o rozlohe 60 metrov štvorcových v hodnote zhruba 600 tisíc eur. Kvôli Kaliňákovi tak Slovensko malo prísť o zhruba milión eur.

Zámenou pozemkov vo vlastníctve rezortu vnútra za nehnuteľnosti v rámci riešenia bytovej otázky pre policajtov štát neprerobil. Tvrdí to riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. "Myslím si, že z tých informácií, ktoré sme už uviedli, je zrejmé, že štát určite pri tomto obchode nebol stratový," vyhlásil na dnešnom brífingu Netík. Reagoval tak na vyjadrenia poslancov Národnej rady (NR) SR za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča a Veroniky Remišovej. Tí sú totiž presvedčení, že ministerstvo na čele s Robertom Kaliňákom (Smer-SD) uzatvorilo nevýhodnú nájomnú zmluvu, pri ktorej mal štát prísť približne o milión eur.

Za tieto pozemky, ktoré nevedel rezort využiť a ktoré boli podľa poslancov v lukratívnych lokalitách Bratislavy, získalo ministerstvo štyri trojizbové byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste. Zámenu nehnuteľností a bytov však Netík označuje za štandardnú vec a ministerstvo takto postupuje už niekoľko rokov. Argumentuje tým, že je to jednoduchý spôsob, ako sa dopracovať k služobným bytom pre policajtov v Bratislave. "Bytová otázka a služobný byt aj pre rodiny s deťmi nám pomáha nájsť policajtov, ktorí by mohli v Bratislave slúžiť," doplnil Netík.

Matovič za tým vidí Bašternáka

Podľa opozičného poslanca Igora Matoviča minister Kaliňák predal štátnu "zlatú sliepku". To však nie je všetko, ak je pravda, čo tvrdí poslanec, kruh sa uzavrel. "Je pravda, že manželia Kurucovci sú rodinní známi s Ladislavom Bašternákom? Je pravda, že Martin Kuruc, starosta Vrakune bol na jeseň 2015 spoločne s Bašternákom na poľovačke v Juhoafrickej republike? Ak by to bola pravda, čo podľa našich informácií je, tak sa kruh uzavrel," povedal na dnešnej tlačovke.

Na Kaliňáka vytiahli ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

K zámene došlo na základe znaleckých posudkov znalcov vysúťažených cez elektronické trhovisko, pričom spoločnosť Ivánska cesta s.r.o ako rozdiel v znaleckých posudkov musela MV SR doplatiť sumu 70.980 eur. Ministerstvo vnútra v rámci zámeny získalo štyri trojizbové novopostavené byty po kolaudácii vybavené kuchynskou linkou, sanitou a parkovacím miestom, ktoré sú pridelené ako služobné byty ministerstva vnútra.

Ministerstvo vnútra SR zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta o výmere 217 metrov štvorcových bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá je staticky narušená. Cena za malý pozemok je podľa znaleckého posudku 961 eur za meter štvorcový.

Vnútro: Lipšic vymieňal pozemky za nižšie sumy

Pre porovnanie: v roku 2011 počas minulej vlády zamenilo ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica pozemok na Šafárikovom námestí, čím okrem iného aj zamedzilo prístupu vozidiel polície k obvodnému oddeleniu, a to za sumu 133 eur na meter štvorcový. Teda za sedemkrát nižšiu sumu ako pozemok teraz zamieňalo súčasné vedenie. Rovnako tak došlo za minulej vlády k predaju nehnuteľností v najlukratívnejšej časti centra za 93 eur/m2. Pozemky s oveľa väčšou rozlohou sa tak predali za niekoľkonásobne menej.

Za zámenu týchto pozemkov, ktoré ministerstvo vnútra, nevedelo nijako využiť, rezort získal trojizbové byty, ktorých cena sa pohybovala od 117-tisíc do 126-tisíc eur. Nové byty sa dnes v tejto lokalite predávajú výrazne drahšie, v priemere za 2244 eur za meter štvorcový, pričom ministerstvo byty zamieňalo za sumu o takmer 150 eur na meter štvorcový nižšiu.

Viac o téme: PozemkyRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu