Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dlh v zdravotníctve sa stále zvyšuje: Narástol takmer o 100 miliónov eur

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dlh v zdravotníctve vlani narástol o 97,37 milióna eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 647,24 milióna eur. Najviac, 547,16 milióna eur, dlhujú na nezaplatených faktúrach a odvodoch štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Spomedzi 13 netvorila nový dlh iba jedna, a to banskobystrická fakultná nemocnica. Informáciu o dlhu v sektore dnes vzala na vedomie vláda.

Celkové záväzky štátnych zdravotníckych zariadení, v ktorých sa uskutočňuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov poskytovanej zdravotnej starostlivosti, vlani vzrástli o 103 miliónov eur. To predstavuje medziročný pokles o 7,7 milióna eur. Najväčšie dlhy majú voči dodávateľom liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu (54,2-percentný podiel z celkového dlhu), nasledujú záväzky voči Sociálnej poisťovni, daňovým úradom a zdravotným poisťovniam (27,3 %).

"Za hlavné dôvody neustáleho rastu zadlženosti zdravotníckych zariadení možno považovať pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach... Situáciu komplikuje vysoký podiel a nárast osobných nákladov v pomere k výnosom od poisťovní a významný podiel nákladov na lieky a zdravotnícky materiál na celkových nákladoch zdravotníckych zariadení," píše sa v informácii ministerstva zdravotníctva.

Rezort poukázal, že tržby od zdravotných poisťovní nedokážu pokryť prevádzkové náklady univerzitných a fakultných nemocníc napriek postupnému znižovaniu ostatných nákladov. Vlani v nich došlo v dôsledku nárastu výkonov k vyššej spotrebe liekov a zdravotníckeho materiálu, pričom tržby od poisťovní pri náraste osobných nákladov nepokryli ani tieto dve skupiny nákladov. Osobné náklady sa medziročne zvýšili o 30,2 milióna eur, náklady na lieky narástli o 18,8 milióna eur a spotreba materiálu bola vyššia o 8,2 milióna eur.

Práve spomínané zvýšené prevádzkové náklady nepokryté v plnej miere výnosmi od zdravotných poisťovní boli podľa ministerstva vlani hlavnou príčinou zhoršenia hospodárskeho výsledku štátnych nemocníc. Ich kumulatívna strata vlani predstavovala 108,9 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje zhoršenie hospodárskeho výsledku o 15,12 milióna eur.

"Generovanie prevádzkových strát v nemocniciach negatívne ovplyvňuje verejné financie, čo aj v strednodobom výhľade predstavuje objektívne významné riziká pre verejné financie. Nemocnice čelia aj skrytému dlhu vo forme nevyhovujúcej infraštruktúry, keďže investície do tejto oblasti sú poddimenzované," upozornil rezort.

So záväzkami po lehote splatnosti majú problémy aj zariadenia v pôsobnosti ministerstiev vnútra a obrany (24,89 milióna eur), ako aj tie delimitované na obce a vyššie územné celky a transformované na neziskové organizácie (74,91 milióna eur). Zdravotnícke zariadenia transformované na akciové spoločnosti mali vlani záväzky po lehote splatnosti vo výške 0,28 milióna eur.

Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už dlhšie hovorí nielen o potrebe dofinancovania zdravotníctva, ale aj opätovnom oddlžení nemocníc. Ministerstvo odhaduje, že na dofinancovanie treba aspoň 150 miliónov eur, pričom stále nedôjde k úplnému dofinancovaniu ústavnej zdravotnej starostlivosti. To znamená, že aj po dofinancovaní nedôjde k zastaveniu zadlžovania nemocníc.

Rezorty zdravotníctva a financií čakajú pred vyriešením dofinancovania na výsledok minuloročného hospodárenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá očakáva rekordnú stratu. Ministerstvo zdravotníctva verí, že zlepšeniu situácie pomôžu aj jeho opatrenia, ktoré majú priniesť do štátnych nemocníc viac kontroly, efektívnosti a transparentnosti.

Všeobecná zdravotná predišla očakávania

Strata štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) bude nižšia, ako sa pôvodne čakalo, a to okolo 190 miliónov eur. Za minulý rok predstavuje 112 miliónov eur a za predchádzajúci 78 miliónov eur. Po dnešnom rokovaní vlády to oznámil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Predbežná účtovná závierka počítala so sumou 200,2 milióna eur. Štátna poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, očakávala pôvodne pre zreálnenie tvorby technických rezerv ešte oveľa vyššiu stratu. Jej šéf Miroslav Kočan koncom októbra 2016 na základe analýzy od spoločnosti Deloitte Advisory avizoval, že môže dosiahnuť 283 miliónov eur.

Viac o téme: ZdravotníctvoNemocniceTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu