Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO katastrofy, sever Slovenska bičuje povodeň: Vyliate rieky, hasiči stále v nasadení

Pohľad na hlavnú cesta medzi Liptovským Hrádkom a Čertovicou, most pred obcou Malužiná od čitateľa Jána Zobraziť galériu (21)
Pohľad na hlavnú cesta medzi Liptovským Hrádkom a Čertovicou, most pred obcou Malužiná od čitateľa Jána (Zdroj: foto: tip citatela)

ŽILINA - Hasiči zasahovali v noci z piatka na sobotu v súvislosti s povodňovou situáciou takmer vo všetkých okresoch Žilinského kraja, pričom najvážnejšia situácia bola v okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca a Žilina. Dvaja kamaráti chceli v rieke umyť auto, jednému sa to stalo osudným.

Vaše tipy

Zasiahlo nepriaznivé počasie aj váš domov? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Hasiči stále zasahujú v katastri obce Malužiná, v okrese Liptovský Mikuláš, kde prívalová vlna zo Svidovského potoka poškodila cestný most. "Na mieste udalosti asistovali počas dňa hasiči z Liptovského Hrádka, momentálne sú na mieste príslušníci zo ZB HaZZ v Žiline a z Brezna. Zo záchrannej brigády v Žiline smeruje na miesto ďalšia ťažká technika, pomocou ktorej sa bude v najbližších hodinách cez vodu ukladať dočasné premostenie," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že pri udalosti sa doposiaľ nikto nezranil. 

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: HaZZ/Lukáš Beták)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: HaZZ/Lukáš Beták)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: HaZZ/Lukáš Beták)

Čertovica stále uzavretá

V sobotu od 17.50 hodiny bola sprejazdnená cesta druhej triedy do Demänovskej Doliny po stredisko Jasná v jednom jazdnom pruhu. Cestnú premávku striedavo riadia a usmerňujú policajti, informoval hovorca žilinských policajtov Radko Moravčík. "Z uvedeného dôvodu žiadame účastníkov cestnej premávky o trpezlivosť, ohľaduplnosť a dôsledné rešpektovanie pokynov policajtov," zdôraznil s tým, že horský priechod Čertovica je naďalej úplne uzatvorený.

Horská Záchranná služba upozorňuje návštevníkov Slovenského raja, že roklina Suchá Belá je od dnešného dňa (29.4.2017) až do odvolania uzavretá z dôvodu vysokého stavu vody a poškodenia technických zariadení.

Cesta v Demänovej.

Cesta cez horský priechod Čertovica.

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Hasiči v plnom nasadení, 70 zásahov 

Hasiči zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou najčastejšie v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V Žilinskom kraji absolvovali podľa nej hasiči od 7. hodiny v piatok do dnešnej 6. hodiny celkom 52 zásahov. "Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, vyslobodenie vozidiel a posádky z rozvodnených tokov, odčerpávanie vody, stavanie protipovodňových zábran. Celkom zasahovalo 97 príslušníkov HaZZ s 35 kusmi hasičskej techniky a 226 dobrovoľných hasičov s 53 kusmi hasičskej techniky," uviedla Farkasová.

V Banskobystrickom kraji absolvovali hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou celkom 18 zásahov. "Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, čerpanie vody z pivničných priestorov a iné protipovodňové opatrenia. Celkom zasahovalo 25 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených deväť kusov hasičskej techniky," dodala Farkasová.

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Výstrahy na dnes

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Riekam na severe Slovenska nestačia korytá 

Riekam Kysuca a Rajčianka je koryto malé, voda sa z neho vylieva. Podobne sú na tom aj rieky Jordán a ďalšie. Polícia podľa aktuálnej situácie uzatvára premostenia, ktoré nie sú pre občanov bezpečné. Vo Vysokej nad Kysucou a ďalších obciach sa valí dažďová voda aj z kanalizácie. Na viacerých miestach sa zosúva rozmočená pôda. "Zvýšte opatrnosť popri svahoch na cestách, aj mimo nich. Hliadky z Martina, Ružomberku a ďalšie monitorujú kritické miesta a podľa potreby usmerňujú vodičov aj chodcov," upozorňuje polícia na sociálnej sieti.

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: polícia)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Hasiči monitorujú situáciu v oblastiach zasiahnutých povodňami

Hasiči v okrese Liptovský Mikuláš  momentálne monitorujú situáciu v oblastiach zasiahnutých povodňami a v niektorých obciach sú nasadené dobrovoľné hasičské zbory, informovala riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. "Kritické boli Svätý Kríž, Galovany, Ľubela, Vyšná Boca, Liptovský Ján, Demänovská dolina a momentálne čerpajú vodu aj v Liptovskej Kokave. V Liptovskom Jáne podmylo cestu do doliny, teraz už je ako tak urobená. V obci čerpajú vodu a robí sa monitoring. Vodu čerpajú tiež v niektorých lokalitách v Demänovskej doline," uviedla Krajčiová s tým, že v nočných hodinách z piatka na sobotu začala hladina vodných tokov klesať. 

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Doplnila, že na pomoc prišli sily a prostriedky hasičov z okresov Ružomberok, Martin, Dolný Kubín, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a Humennom, špeciálna technika z Prievidze a vysokokapacitné čerpadlo z Galanty.

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Situácia v Žilinskom kraji sa upokojila

"Situácia sa výrazne zlepšila po poklese zrážkovej činnosti o polnoci z piatka (28.4.) na sobotu (29.4.). Ale nepodceňujeme to, techniku máme pripravenú, vrátane Záchrannej brigády HaZZ v Žiline," uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Počasie pri Kadi, termálnom prameni pri obci Liptovský Ján.
Zobraziť galériu (21)
Počasie pri Kadi, termálnom prameni pri obci Liptovský Ján.  (Zdroj: Tip čitateľa - Katarína)

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého bol o polnoci z piatka (28.4.) na sobotu (29.4.) vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 43 obciach deviatich okresov v Žilinskom kraji a od polnoci začal ich počet klesať.

Veľká voda na Váhu ako ju dnes ráno zachytili čitateľ Lukáš Blaho.

Hladiny tokov klesajú

Hladiny vodných tokov v Banskobystrickom kraji (BBSK), kde boli v dôsledku intenzívnych zrážok počas uplynulých dní na niektorých miestach vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity, už dosiahli svoje maximum a ich výška sa postupne znižuje. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

„Pracovníci SVP postupne opravujú poškodené brehy. Ohrozeným obciam poskytli tiež vrecia na stavanie provizórnych zátarás,“ priblížil hovorca s tým, že ďalší vývoj bude záležať od množstva zrážok.

V rámci Banskobystrického kraja bol podľa jeho slov počas uplynulých dní tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený v Mýte pod Ďumbierom na toku Štiavnička, ako aj v obciach Bystrá a Jasenie. Druhý stupeň povodňovej aktivity platil v Bystrej na toku Bystrianka, v Banskej Bystrici na Hrone a vo Zvolene.

„Na týchto miestach došlo ku vybreženiu vodných tokov a k poškodeniam brehov. Vodné toky však už kulminovali a po opadnutí hladiny budú pracovníci SVP poškodené brehy sanovať lomovým kameňom,“ zakončil Machava.

Treba rátať aj s mrazom

Na väčšine územia Slovenska počas najbližších noci prituhne. Meteorológovia očakávajú prízemný mráz, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí od dnešnej 22.00 h do 07.00 h v nedeľu (30.4.) pre celé územie Slovenska s výnimkou krajného východu. Prízemný mráz môže v severných oblastiach klesnúť na mínus päť stupňov Celzia, v južných okresoch na mínus štyri stupne Celzia.

S prízemným mrazom príde aj 1. máj. V tomto prípade bude výstraha od nedeľňajšej  noci do prvomájového skorého rána platiť výstraha pre celé Slovensko s výnimkou juhozápadu a juhovýchodu krajiny.

Dvaja zomreli

Pri povodniach v Žilinskom kraji zahynuli dvaja ľudia, zaplavených bolo 211 obytných domov, 92 ďalších budov, poškodených 19 kilometrov komunikácií a 28 mostov a postihnutých bolo zhruba 630 ľudí. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Ivan Špánik pripomenul, že vo Hvozdnici (okres Bytča) našli vo vode už nehybné telo muža bez známok života. "V Ochodnici (okres Kysucké Nové Mesto) vošli dvaja muži na súkromnom motorovom vozidle do rozvodneného potoka, ktorého hladina bola vyššia, čo si neuvedomili. Následne došlo k otáčaniu vozidla a chceli z neho vystúpiť, aby sa neprevalilo. Jednému sa podarilo zachrániť, druhý ostal v prudkej vode a telo sme našli až dnes ráno," uviedol krajský policajný riaditeľ.

Podľa generálnej riaditeľky sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Lenky Hmírovej bola situácia v rámci Žilinského kraja najkritickejšia v obciach v okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca, Žilina a čiastočne aj Kysucké Nové Mesto. "Povodňovú aktivitu vyhlásilo v piatok (28. 4.) a dnes 45 obcí. Aktuálne ich je 40, ale došlo k znižovaniu z tretieho na druhý stupeň povodňovej aktivity. V Žilinskom kraji máme už len sedem obcí s vyhláseným tretím stupňom povodňovej aktivity," povedala Hmírová.

Doplnila, že mimoriadnu situáciu vyhlásili pre zosuv pôdy v obci Kolárovice v okrese Bytča a v obci Liptovská Porúbka v okrese Liptovský Mikuláš. "Tu došlo v dôsledku povodne k podmytiu mostnej konštrukcie. V spolupráci s ministerstvom vnútra a Správou štátnych hmotných rezerv, Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru a Okresným úradom Žilina sa pripravuje náhradné riešenie - pontónový most," dodala Hmírová.

Situácia v Dubnici nad Váhom. Foto: Roman Grulich
Zobraziť galériu (21)
Situácia v Dubnici nad Váhom. Foto: Roman Grulich  (Zdroj: Tip čitateľa)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

VIDEO katastrofy, sever Slovenska
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Viac o téme: PovodneHasičiŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu