Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neuveriteľný amaterizmus: Tajné dokumenty o raketách sa v Nitre povaľovali na zemi!

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

NITRA - Opäť sme si ušili z hanby kabát. S bezpečnosťou tajných dokumentov si zjavne veľa práce nedávame - inak by sa materiály s informáciami o raketách nemohli povaľovať na ulici v Nitre.

Ako informuje televízia Markíza, materiály boli označené ako bezpečnostná dokumentácia z protilietadlovej raketovej brigády. Do redakcie ich mal poslať muž, ktorý ich našiel na zemi neďaleko kruhového objazdu v blízkosti bývalých kasární. Tajomný neznámy mal zbadať vojačku, ktorej vypadlo takmer 70 strán dokumentov, no vrátiť ich jej už nestihol, pretože ho vraj nepočula.

Po nahliadnutí zistil, že ide o vojenské materiály. Ak by sa dostali do nepovolaných rúk, mali by sme veľký problém – človek sa v nich napríklad môže dozvedieť rozmiestnenie rakiet a techniky potrebnej na ich odpálenie. Týkajú sa vojenských objektov v obci Alekšince pri Nitre, popísané je jeho zabezpečenie . Časť zo záznamov je navyše vedená ako tajná.

Situáciu preveruje ministerstvo

Ako tvrdí anonym, údajne ich chcel odovzdať na vojenskej polícii, tam ho však odbyli - vojak sa mal obávať toho, že by patrili blízkej osobe vysokopostaveného dôstojníka a on s tým nechce mať nič spoločné. Televízia dokumenty následne odovzdala na ministerstve obrany, ktoré ich posúdi.

„Uvedený dokument si dnes prevzali odborné zložky, ktoré preveria jeho originalitu. V súčastnosti sa už vyšetruje, či bol porušený zákon o ochrane utajovaných skutočností alebo ide o falzifikát,“ uviedla hovorkyňa rezortu. Riešiť budú aj vojenského policajta, ktorý mal nálezcu poslať preč. 

Viac o téme: ArmádaDokumenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu