Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta Ružinova Pekár sa skrýva pred poslancami aj občanmi: Hrozí mu odvolanie, už o pár hodín

Dušan Pekár, starosta Ružinova Zobraziť galériu (3)
Dušan Pekár, starosta Ružinova (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hrozí mu koniec! Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov má toho poriadne na rováši. Poslanci miestneho zastupiteľstva sa proti nemu búria a sú zúfalí. Najbohatšia mestská časť Bratislavy najbližšie roky príde o milióny z eurofondov. Pohár trpezlivosti práve pretiekol.

Už trikrát po sebe neprišiel na miestne zastupiteľstvo, hoci je starostom najbohatšej mestskej časti Bratislavy. Starosta Ružinova Dušan Pekár sa vyhýba stretnutiu s poslancami a voličmi od doby, keď jeho úrad dostal na päť rokov zákaz čerpania dotácií a eurofondov kvôli nelegálnemu zamestnávaniu. Poslanci mestskej časti sú z neho už zúfalí.

V ružinovskom miestnom zastupiteľstve to poriadne vrie. Poslanci mestskej časti už dvakrát zvolali mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré starosta Dušan Pekár (KDH) ignoroval. Riadneho zastupiteľstva sa tiež nezúčastnil.

Pekár sa stretnutiu s občanmi a poslancami vyhýba, odkedy Ružinov a jeho úrad dostal pokutu za nelegálne zamestnávanie. Ružinov je spolu s Kotlebovou banskobystrickou župou jedinou veľkou samosprávou na Slovensku, ktorá dostala takýto trest. Občania Ružinova sa tak musia pripraviť na to, že ich mestská časť tým poriadne utrpí. Až najbližších päť rokov nebude môcť čerpať eurofondy, ani iné významné dotácie.

Poslanci sú zúfalí

Poslanci Ružinova sú zo starostu Pekára poriadne zúfalí. "Atmosféra v zastupiteľstve nikdy nebola taká strašná, ako dnes. Developeri majú z Ružinova eldorádo, ale práca miestneho parlamentu stagnuje. Táto situácia sa musí zmeniť," myslí si miestna poslankyňa za Ružovú dolinu, Martina Fondrková.

Podľa plánu, ktorý predložil Pekár, sa malo tento rok miestne zastupiteľstvo stretnúť len šesťkrát, čo je rekordne nízky počet. Napriek tomu starosta ignoroval nielen dve mimoriadne, ale aj posledné riadne miestne zastupiteľstvo, pretože dovolenkoval.

Exstarosta Ružinova Slavomír Drozd tiež kritizuje svojho nástupcu. "Podľa môjho názoru je to jednoducho vyhýbanie sa otázkam poslancov na rôzne nedostatky v Ružinove, ktoré dosiahli až neskutočnú mieru a sú obrazom neschopnosti a nekompetentnosti starostu Pekára," zareagoval pre Topky Drozd s tým, že je Pekár zbabelý a pod ním išiel Ružinov iba dole vodou. "Ružinov išiel za starostovania Pekára neskutočne dolu vodou, úrad opustilo veľa dlhoročných pracovníkov, no aj tí novoprijatí odchádzajú, nedokáže zastabilizovať úrad a dochádza k pochybeniam, ktoré spôsobujú nemožnosť čerpania EU fondov, kopia sa súdne žaloby ohľadom postupu stavebného úradu, boli spreneverené státisíce EUR v Ružinovskom športovom klube, organizácia RVPS je na likvidáciu, v Cultuse pekárovi nominanti šafária, čo dokazuje správa kontrolóra a samotný Pekár viac krát porušil ústavný zákon o nezlučiteľnosť funkcii pri výkone funkcie starostu - bol členom dozornej rady Transpetrolu, nepriznal to a nepriznal ani príjem z tejto funkcie," myslí si Drozd a dodáva, že Ružinov pritom v minulosti bol lídrom v rámci mestských častí Bratislavy.

Starosta Ružinova sa však bráni. Prostredníctvom hovorkyne odkázal, že počas zasadnutí zastupiteľstva mal dlhodobú dovolenku. "Prvé dve tohtoročné zastupiteľstvá sa konali v čase dlhodobo plánovanej dovolenky pána starostu, pričom januárové bolo zvolané na základe požiadavky poslancov. Marcové zastupiteľstvo bolo tiež zvolané na základe požiadavky poslancov a v danom termíne mal starosta už dlhodobo plánovanú aktivitu. Na zajtrajšom zastupiteľstve (dnes - pozn. red.), ktoré zvolal pán starosta, bude prítomný," informovala Topky hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Najbližšie miestne zastupiteľstvo sa v Ružinove koná už dnes. Starosta sa tak môže pripravovať na tvrdé otázky od poslancov, a možno aj na hlasovanie o nedôvere.

Z miliónov nebude nič

Na Pekára sa sťažoval aj poslanec Ján Buocik. Ten ho dokonca vyzval, aby odstúpil. Dôvodom má byť niekoľkonásobné porušenie zákona správne prihlásiť nových zamestnancov do Sociálnej poisťovne, čo potvrdila ešte minulý rok kontrola z Inšpektorátu práce Bratislava. "V integrovanom regionálnom operačnom programe je pre Bratislavský kraj na programovacie obdobie do roku 2021 určených 173 miliónov eur. Z týchto peňazí neuvidia Ružinovčania ani cent," upozornil poslanec vo februári tohto roka.

Ján Buocik (vľavo)
Zobraziť galériu (3)
Ján Buocik (vľavo)  (Zdroj: TASR)

Podľa poslankyne Anny Reinerovej nejde pritom o prvý raz, čo starostu verejne oslovili, aby zvážil zotrvanie vo funkcii. Takýto výziev bolo podľa nej niekoľko, po každom pochybení, na ktoré upozorňovali, keďže nedostatky majú dosah na denný život každého z obyvateľov Ružinova. "Bolo to však bez akejkoľvek odozvy. Starosta sa cíti byť kompetentný a pevný vo svojej pozícii. Vie, že jediný legálny spôsob jeho odvolania je referendum," povedala Reinerová.

Sprostredkovateľským orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program je Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý predmetné porušenie zákona eviduje. Keďže v rámci programu je žiadateľom samotný zriaďovateľ materskej a základnej školy či cyklodopravy, Ružinov tak podľa tlačovej tajomníčky BSK Veroniky Beňadikovej nemôže ich rozvoj financovať v najbližších piatich rokov z eurofondov. Podobné pravidlo platí aj iných programoch štátnej pomoci a dotačných schémach, takže mestská časť je preto odkázaná financovať svoje projekty z vlastných alebo úverových zdrojov.

Pekár kandidoval aj do parlamentu

Dušan Pekár kandidoval za KDH aj v posledných parlamentných voľbách. Ak by v nich uspel, musel by sa vzdať funkcie starostu, lebo pravidlá kresťanských demokratov nedovoľujú sedieť naraz na dvoch stoličkách. Viacerí poslanci to považovali za Pekárovu snahu ujsť od problémov, ktoré sa v Ružinove počas šiestich rokov Pekárovho starostovania nakopili. KDH sa však do parlamentu vôbec nedostalo, a Pekár tak zostáva starostom až do budúcoročných komunálnych volieb.

Viac o téme: Dušan PekárSlavomír Drozd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu