Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové šokujúce detaily v škandále falošného plastického chirurga: Desivé svedectvá pacientov

Yassine Ghazi Zobraziť galériu (3)
Yassine Ghazi

BRATISLAVA – Prípad falošného plastického chirurga a kliniky bez povolenia finišuje. Bratislavský samosprávny kraj dnes oznámil výšku sankcie, ktorú zariadenie Adelais Clinique dostane. Skúsenosti niektorých pacientov s klinikou majú hororový rozmer.

Bratislavské súkromné estetické zariadenie Adelais Clinique má zaplatiť pokutu 22 000 eur, pretože fungovalo bez potrebných povolení. Sankciu dostalo od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), o čom dnes na tlačovej konferencii informoval jeho predseda Pavol Frešo. Najvyššia možná pokuta v tejto je veci je vo výške 33 000 eur. Frešo tvrdí, že sa o výške sankcie na Úrade BSK radili s inštitúciami, ktoré pôsobia v zdravotníctve.

Mama (25) dvoch detí túžila po pekných prsiach: FOTO skazy, ktorej sa manžel nesmie dotknúť

Pokuta je výsledkom správneho konania, ktoré začal kraj voči zariadeniu na Ventúrskej ulici koncom minulého roka, keď mu stopol činnosť. Lekári v ňom mali vykonávať plastické operácie a načierno tu mal operovať lekár Yassine Ghazi Abou Ghoneim. BSK sa ale domnieva, že zákroky vykonávalo viacero špecialistov. Zásielka s rozhodnutím o sankcii by podľa Freša mala byť dnešným dňom klinike doručená. Zástupcovia zariadenia sa ešte môžu voči verdiktu odvolať. Ak to neurobia v stanovenej lehote, rozhodnutie bude právoplatné.

Majú šťastie, že tam nik nezomrel

Kraj tvrdí, že pacienti, ktorí sa na operácie v klinike sťažovali, „mali poškodené zdravie“. BSK má urobené zápisnice s asi piatimi takýmito ľuďmi. Bolestivé komplikácie hlásili napríklad po operácii prsníkov, aplikovaní kyseliny hyalurónovej či pri operácii kŕčových žíl. „Mnohé zákroky sa nepodarili, bolo potrebné ich ešte raz operovať. Niektorí za zákrok zaplatili tisíce eur,“ uviedol hlavný lekár BSK Valerián Potičný.

Objavili sa výpovede pacientov, ktorí tvrdia, že ich lekár operoval iba v lokálnej anestézii a niektoré zo zákrokov trvali neúmerne dlho. Pacienti sa nesťažovali len na zdravotné komplikácie či estetické deformácie, ale aj na bolesť, ktorú cítili počas samotného zákroku.

Nové šokujúce detaily v
Zobraziť galériu (3)

Klinika nemôže vykonávať činnosť ani v súčasnosti. Predbežné opatrenie, ktoré jej dalo stopku, stále platí. Kraj tvrdí, že zariadenie do dnešného dňa nepožiadalo o vydanie licencie. „A ani si neviem predstaviť, že by ju za takýchto okolností dostalo, majú šťastie, že tam nik nezomrel,“ povedal Frešo. Priznal, že z kliniky na nich vyskúšali „všetky právne triky“. „Dali sme si veľký pozor, aby rozhodnutie nemohlo byť napadnuté,“ povedal Frešo.

Na ambulanciách pribudnú nálepky BSK

Prípad rieši polícia aj Slovenská lekárska komora. Polícia v jednom z vyšetrovaných prípadov už vzniesla obvinenie, a to 41-ročnému mužovi z trestného činu poškodenia zdravia. Komora potvrdila, že spomínanému lekárovi nevydávala žiadnu licenciu. Neeviduje tiež, že by mal špecializáciu. Vyplýva to aj z jeho kódu zdravotníckeho pracovníka.

Nové šokujúce detaily v
Zobraziť galériu (3)

Verejnosť si vie overiť, či majú zdravotnícke kliniky alebo rôzne ambulancie od krajov povolenie na činnosť. Napríklad na webe www.e-vuc.sk. Ak sa na tomto portáli hľadaný subjekt nenachádza, povolenie zrejme nemá. Potom treba v tejto veci kontaktovať príslušný kraj. BSK chce ambulancie, ktoré majú od nej povolenie na činnosť, označiť v najbližších dňoch nálepkami s jej logom a príslušným kódom. „Aj takto si budú môcť pacienti overiť, či nie sú u falošného lekára,“ dodal Frešo.

Viac o téme: Yassine GhaziFalošný plastický chirurgAdelais Clinique
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu