Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dramatické minúty po hromadnej nehode pod Tatrami: Odrazu sme sa ocitli v bielej tme

Hromadná nehoda pod Tatrami Zobraziť galériu (8)
Hromadná nehoda pod Tatrami (Zdroj: HAZZ, polícia SR, fb)

BRATISLAVA/POPRAD - Najhoršie okamihy života. Týmito slovami opísali mnohí cestujúci včerajšie peklo, ktoré prežili cestou na severnej diaľnici D1. Stali sa účastníkmi hromadnej dopravnej nehody, ktorej bilancia je nelichotivá. Po zrážke takmer 50 áut sa zranilo 24 ľudí, z toho dvaja ťažko. Prinášame vám spovede tých, ktorí biele peklo zažili na vlastnej koži.

Včera ráno sa na diaľnici medzi Popradom a Spišským Štvrtkom strhla poriadna dráma. Zima, snehová fujavica a vodiči idúci do svojho cieľa. Ako opísali, v okamihu sa ocitli v bielej tme. Kvôli silnému vetru a padajúcemu snehu nevideli, čo sa deje pred nimi. Aj keď za volantmi spomalili, vleteli do hromadnej kolízie. Výsledkom je takmer 50 haváriou zničených áut. "Ja som to ešte stihol ubrzdiť. Išli sme zvrchu. My sme videli, ako svetlá blikli," opísal účastník nehody pre televíziu Joj a doplnil: "Potom sa to začalo na nás valiť. V spätnom zrkadle som videl, ako sa valia. To bolo bum, bum, bum, bum. Jeden za druhým."


Prečítajte si aj:

MIMORIADNY ONLINE Hromadná nehoda na diaľnici pod Tatrami: Hrozivé FOTO bieleho pekla


Podľa opisov svedkov odrazu nastalo ticho, ľudia začali vybiehať z áut, pobehovať medzi sebou a nastala panika. "Ráno tu bola tma, sme vošli do tmy. Nebolo nič vidieť," opísal ďalší svedok a iný doplnil: Začali behať cez cestu všetci." Ako účastníci nehody opísali, sprvu videli maximálne na 5 metrov, potom vôbec nič.  

Dramatické minúty po hromadnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/HaZZ)

Dramatické minúty po hromadnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/HaZZ)

Zranil sa aj muž, ktorý išiel na pomoc

Rozbehla sa záchranná akcia. V pohotovosti boli hasiči, záchranári, policajti, ale aj pracovníci Národnej diaľničnej spoločnosti. Každý pomáhal, ako mohol. V chumelici a kalamite ratovali cestujúcich. Zranených odvážali sanitky, ostatných účastníkov hromadnej nehody odvážali dva hasičské autobusy. Hovorca záchranárov Boris Chmel uviedol, že pri reťazovej havárii sa zranilo 24 osôb, z toho dve ťažko. Jednou z nich je vodič, ktorý prišiel pomáhať. Pri záchranných prácach sa zrazilo odťahové vozidlo so snežným pluhom. Vodič skončil s ťažkými zraneniami v nemocnici, hrozí mu amputácia nohy.  

Dramatické minúty po hromadnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/HaZZ)

Dramatické minúty po hromadnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/HaZZ)

Sťažený prístup záchranárov

V otrasnom počasí a veľkej zime sa všetci zomkli a obetavo pomáhali. Kvôli havárii, ale aj následným záchranným prácam, bola diaľnica v oboch smeroch uzavretá. Záchranné vozidlá mali kvôli kolízii desiatok áut a zlému počasiu sťažený prístup, preto na príjazd využili cestu v opačnom smere. Diaľnica tak bola uzavretá takmer 24 hodín.

Doprava bola vo štvrtok odklonená na cestu 1. triedy I/18, kde sa vytvárali niekoľkokilometrové kolóny. Diaľnica bola uzatvorená aj pre nepriaznivé poveternostné podmienky a snehovú búrku. Riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko informoval, že viacero vodičov malo už na autách letné pneumatiky. K tomu, kto nehodu zavinil, sa podľa neho ešte nedá vyjadriť. 

Dramatické minúty po hromadnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/HaZZ)

Dramatické minúty po hromadnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: FB/HaZZ)

Diaľnica je už prejazdná

Diaľnica v úseku medzi Popradom a obcou Spišský Štvrtok v okrese Levoča je dnes zhruba od 6.15 hodiny opäť otvorená. Potvrdila to hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová.  

Zranení skončili v nemocniciach

Z levočskej nemocnice dnes prepustili posledného zo šiestich pacientov, ktorých tam vo štvrtok hospitalizovali. Ako informoval Tomáš Želazko z tlačového oddelenia spoločnosti AGEL SK, pod ktorú nemocnica patrí, pacient dnes odišiel z nemocnice na vlastnú žiadosť do domáceho liečenia. Šiesti zranení boli vo štvrtok vyšetrení a ošetrení, päť ich bolo prepustených ešte v ten deň do domáceho liečenia.

Hromadná nehoda pod Tatrami
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: HAZZ, polícia SR, fb)

V nemocnici v Poprade ostávajú zatiaľ hospitalizovaní ôsmi pacienti, z toho traja vážne zranení, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Do nemocnice v Spišskej Novej Vsi bolo prevezených šesť pacientov. Ako vo štvrtok podvečer informoval Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, dvaja pacienti si vyžiadali iba ambulantné ošetrenie a následne boli prepustení domov. Pacient s najvážnejším zranením bol v stabilizovanom stave.

 

   

Viac o téme: Hromadná nehodaD1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu