Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nerob iným to, čo... Rusom zrušili oficiálnu stránku kvôli propagande, jej paródia prežila!

Vladimir Putin (ilustračné foto) Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (ilustračné foto) (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA – Tvrdá rana Rusom na Slovensku aj v Česku. Na Facebooku začali miznúť stránky ich oficiálnych štátnych zastupiteľstiev. Čo však Rusov napálilo najviac bol fakt, že oficiálne profily ich zastupiteľstiev zmazali, ale falošné stránky nechali nedotknuté. Okamžite preto na tieto udalosti zareagovali.

Na Facebooku sa objavili falošné účty ruských veľvyslanectiev ako na Slovensku, tak aj v Česku. Správcovia najpopulárnejšej siete ich ale odmietli zablokovať. Rusi sú pobúrení. Na stránkach sa objavili provokačné texty, ktoré používateľov mätú, pričom ich profesionálna úroveň je "veľmi vysoká," povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharová. Hovorca ambasády Alexej Kolmakov povedal, že oficiálny facebookový profil funguje bez obmedzenia, prístupný je aj z internetových stránok ambasády.

Oficiálny profil ambasády na Facebooku
Zobraziť galériu (4)
Oficiálny profil ambasády na Facebooku  (Zdroj: SITA/archív, Facebook/archív)

Podľa agentúry TASS Zacharovová vysvetlila, že vzhľadom na to, že v Rusku nie je zastúpenie spoločnosti Facebook, ministerstvo zahraničných vecí zaslalo príslušné podklady Roskomnadzoru. Agentúra TASS citovala oznámenie predstaviteľa ruskej diplomatickej misie v SR Nikolaja Levšunova, podľa ktorého Facebook zablokoval oficiálnu stránku ruského veľvyslanectva v SR, pričom v činnosti ponechal falošný facebookový účet vytvorený na sociálnej sieti neznámymi osobami.

Falošný profil ambasády na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
Falošný profil ambasády na Slovensku  (Zdroj: SITA/archív, Facebook/archív)

"Našu stránku na Facebooku, fungujúcu najmä v slovenčine, správca Facebooku dočasne zablokoval. Možné je aj jej úplné zrušenie. Nevieme, z akého dôvodu," dodal Levšunov.  Súčasne upozornil, že na Facebooku "bez problémov funguje falošná stránka ruského veľvyslanectva vytvorená pred nejakým časom."

Vyzerá to tak, že stránka ruského veľvyslanectva opäť funguje. „Stránka je opäť online. Na rozdiel od falošnej, táto poskytuje pravdivé informácie,“ povedal Levšunov pre agentúru TASS. Naďalej funguje aj fejkový profil ruskej ambasády s názvom Sovietska ambasáda v Československu.

Falošný profil ambasády v Česku
Zobraziť galériu (4)
Falošný profil ambasády v Česku  (Zdroj: SITA/archív, Facebook/archív)

Administrácia siete Facebook podľa hovorkyne urobila v prípade Slovenska presný opak toho, čo po nej ruská diplomacia požadovala. "Namiesto toho, aby po príslušných výzvach lživé stránky zablokovali, urobili všetko naopak. Sociálna sieť Facebook zablokovala oficiálne stránky ruského veľvyslanectva na Slovensku a ponechala falšovaný účet, vytvorený neznámymi kybernetickými podvodníkov," konštatovala Zacharovová.

Ruské veľvyslanectvo v Prahe varovalo pred svojím falošným facebookovým profilom už koncom marca. "Tvorca falošného zdroja šíri informácie v mene veľvyslanectva Ruskej federácie v Českej republike bez zákonného oprávnenia a úmyselne uvádza do omylu českých čitateľov. Považujeme túto formu šírenia dezinformácie za rafinovanú metódu hybridného vplyvu na české verejné vedomie, o ktorom v poslednej dobe tak radi hovoria na Západe, " napísala vtedy ambasáda v krátkom oznámení na svojom webe.

Viac o téme: AmbasádaVeľvyslanectvoRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu