Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Zima útočí na Slovensko: VIDEO Kalamita v Bratislave, sneh, poľadovica a výstrahy

V Nižnej nad Oravou Zobraziť galériu (37)
V Nižnej nad Oravou (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Počasie nás opäť poriadne trápi. V polovici apríla sa ukrývame pred silným vetrom a v niektorých oblastiach sa boríme aj snehom. Cesty najmä na severe Slovenska sú zľadovatelé, meteorológovia vydali výstrahy. Nepriaznivé počasie nás čaká aj v najbližších dňoch. Situáciu sledujeme online.

Vaše tipy

Aké je počasie u vás? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

21:42 Horský priechod Javorina, cesta II/531, je prejazdný z oboch strán zo smeru od Červenej Skaly, v okrese Brezno, ako aj Muránskej Huty v okrese Revúca, ale iba pre vozidlá do 3,5 tony a so zimnými pneumatikami. Ako večer informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, aj po ošetrení vozovky cestármi je na ceste súvislá vrstva snehu. Podobne je na tom aj horský priechod Čertovica v okrese Brezno, ktorý je prejazdný pre vozidlá do 3,5 tony a aj to so zimnými pneumatikami.

20:55 Horský priechod Vernár v okrese Poprad je pre osobnú aj nákladnú dopravu opäť prejazdný. Pred 11.00 h ho cestári v súčinnosti s dopravnou políciou uzatvorili pre nákladnú dopravu, následne bol neprejazdný od 13.00 h aj pre osobnú dopravu. Informoval o tom riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.  "Horský priechod sme otvorili po viacnásobnom prepluhovaní a posypaní," uviedol Barilla. V podtatranskom regióne miestami stále husto sneží.

20:12 Magistrát hlavného mesta vyzýva ľudí, aby v prípade, ak uvidia zľadovatený povrch vozovky alebo neodhrnutý chodník či cyklotrasu, to nahlásili na mestskom dispečingu dispecing@bratislava.sk alebo na telefónnych číslach 02/59 356 761 a 0902 985 887.

20:10 Aktuálna poveternostná situácia v hlavnom meste si vyžiadala zvýšenie počtu mechanizmov zimnej údržby, ktoré sa starajú o zjazdnosť ciest. Podľa informácií hovorkyne Bratislavy Zuzany Onufer sú momentálne v akcii štyri vozidlá. "Podľa potreby zabezpečujú posyp a pluhovanie," uviedla. Popoludní zasahovali najprv na Kolibe, neskôr i v Karlovej Vsi, Lamači, Dúbravke i na Palisádach. "Sú pripravené zasiahnuť tam, kde to bude potrebné," dodala Onufer. 

20:03 Počasie v Spišskej Novej Vsi od našej čitateľky.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

19:35 Nielen premenlivú, ale aj krajne nepríjemnú tvár prezentuje v týchto dňoch aprílové počasie v Nemecku. Po dočasnom upokojení meteorologickej situácie, ktorá spôsobila už v utorok, ale aj dnes na bavorských diaľniciach množstvo nehôd a s ktorou sa i dnes museli popasovať motoristi v Bádensku-Württembersku, sa už v sobotu očakáva v spolkovej republike sneženie, a to aj v nízkych polohách.

Tamojší meteorológovia varujú súčasne pred prudkým nárazovým vetrom v Severnom i Baltskom mori a navyše pred nočnými mrazmi na pevnine, ktoré spôsobujú hlavne roľníkom a vinárom značné starosti. Na najvyššom končiari Nemecka Zugspitze namerali v noci nadnes 17 stupňov pod bodom mrazu, avšak to nepredstavuje ani len aprílový rekord, veď 7. apríla 2003 tu ortuť teplomerov klesla na mínus 24 stupňov Celzia.

19:21 Počasie v bratislavskej Dúbravke.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

19:19 Počasie s mrazivými teplotami a studeným nárazovým vetrom pripomínalo dnes vo viacerých lokalitách Rakúska skôr 19. decembrový ako 19. aprílový deň. Navyše nový sneh napadol aj v nižších polohách. Dopravné nehody hlásia z rôznych častí Rakúska, okrem iného havaroval v okrese St. Pölten aj školský autobus, avšak ani vodič, ani žiadne z troch detí v ňom sa nezranili. Prognóza meteorológov hovorí o desiatkach centimetrov nového snehu už do štvrtka, a to v rôznych oblastiach Rakúska, najviac však na severnej strane Álp.

19:14 Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave oznamuje vodičom, že z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok v priebehu dnešného dňa a následkom popadaných kusov stromov na vozovke, je v čase od 17.46 h až do odvolania neprejazdná cesta cez Pezinskú babu v úseku od Pezinka ako aj v úseku od Malaciek. "Predpokladaný čas odstraňovania následkov je až do neskorých nočných hodín," uviedol policajný hovorca.

18:57 Husté sneženie a ťažký sneh láme stromy aj v bratislavskom Lamači. Na Studenohorskej ulici, jednej z lamačských sídliskových centrál, popadalo podľa informácií vicestarostu Lamača Lukáša Baňackého 21 stromov, resp. ich častí. "Ostatné dreviny sú takisto pod váhou ťažkého snehu, situácia je nebezpečná, na mieste sú okrem pracovníkov nášho úradu aj hasiči a policajti," informoval Baňacký. Jeden z padnutých stromov poškodil aj zaparkované vozidlo.

18:45 Horský priechod Pezinská Baba je momentálne neprejazdný. Hasičskí záchranári tam odstraňujú spadnuté stromy. "Zasahujú tam pezinskí a malackí hasiči, celkovo je na mieste šesť hasičov s dvoma kusmi hasičskej techniky," informovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave, potvrdili aj to, že cesta je momentálne uzatvorená pre všetky vozidlá.

18:34 Cesta II/531 - horský priechod Javorina je v oboch smeroch z Červenej Skaly do Muránskej Huty momentálne neprejazdný. Ako informuje Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, na vozovke sa nachádza vrstva snehu. Cesta bude priechodná až po vyčistení vozovky cestármi.

17:26 V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné, okrem horského priechodu Vernár. Úsek na trase Vernár – Popová smerom na Pusté Pole je pre vozidlá neprejazdný, dôvodom sú skrížené kamióny na zasneženej vozovke. Uviedol to dispečer z popradského strediska Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja. 

16:21 V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier i Malej a Veľkej Fatry sa môže už počas dnešného večera vyskytnúť vietor so silou orkánu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) už vydal výstrahu 2. stupňa. Výstraha platí od 18.00 h do štvrtkového (20.4.) predpoludnia. Ako spresňujú meteorológovia na webe SHMÚ, vietor môže v polohách nad 1300 m dosiahnuť rýchlosť 115 až 145 km/h.

16:17 Bratislavskí hasiči zasahujú pri odstránení stromu, ktorý spadol na osobné autá na Limbovej ulici v Bratislave. V hlavnom meste dnes hasiči odstraňovali padnuté stromy na viacerých miestach - napríklad na Černockého ulici v Krasňanoch, Iskerníkovej ulici na Dlhých Dieloch i na Železnej studničke.

16:04 Sneh na bratislavských Kramároch od nášho čitateľa.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: tip čitateľa/bohumil)

15:56 Počasie v bratislavskej Dúbravke od nášho čitateľa.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

15:33 Horský priechod Vernár v okrese Poprad je úplne neprejazdný pre osobnú aj nákladnú dopravu. Informoval o tom riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla. "Napriek zdvojenému pluhovaniu a posypu sa nedarí udržať jeho prejazdnosť," uviedol Barilla. V danom úseku podľa jeho slov husto sneží a na ceste sa neustále vytvára súvislá vrstva snehu. 

15:21 Hlavné mesto sa na nepriaznivý príchod počasia pripravilo a aktuálne v teréne zasahujú mechanizmy zimnej údržby. Posyp a pluhovanie bolo nutné zabezpečiť na Kolibe, kde je husté sneženie. Mesto je pripravené operatívne zasiahnuť aj v ďalších problematických lokalitách. V prípade poklesu teploty pod nulu, bude vykonaný aj preventívny lokálny posyp, najmä mostov a kopcovitých úsekov. 

14:47 Sneh v bratislavskej Karlovej Vsi od nášho čitateľa.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: tip čitateľa/balufa)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: tip čitateľa/balufa)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:35 V Budapešti dnes od rána snežilo. Cesty boli zjazdné iba s ťažkosťami, niektoré boli dokonca úplne nezjazdné. Sneh zaskočil celú krajinu. 

14:16 Bratislavskí hasiči práve zasahujú pri odstránení padnutého stromu na Iskerníkovej ulici v Bratislave. Na mieste zasahujú 3 príslušníci s 1 kusom hasičskej techniky.

14:14 Sneží aj na Ukrajine. V Charkove v noci napadlo až 25 cm snehu.

14:05 Počasie komplikuje život aj v Česku. Najviac problémov bolo na severe Moravy a Sliezsku, hlavne na Jesenicku, Šumpersku či Bruntálsku. V Jeseníkoch napadlo až 40 centimetrov snehu a horská služba vyhlásila druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

13:45 Pohľad na bratislavské Dlhé diely od čitateľa Richarda. 

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

13:40 V Prešove fúka silný vietor a prší. Ako nám napísal čitateľ, sneh tam ešte len čakajú.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

13:37 Bratislavskí hasiči práve zasahujú pri odstránení spadnutej plechovej strechy na Budovateľskej ulici v Bratislave. Na mieste zasahuje 5 príslušníkov s 1 kusom hasičskej techniky, informovalo operačné stredisko hasičov. 

13:35 Chladné počasie a sneženie v horských oblastiach Spiša vrátilo na cesty zimnú techniku. Ako dnes informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková, na posyp a pluhovanie bolo a je nasadených 13 sypačov, dva traktory s radlicami, jedno nákladné vozidlo s radlicou a päť nakladačov. "Vo vyššie položených oblastiach okresov Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice - okolie začalo snežiť pred 6.00 h ráno. Sneh na cestách sa objavil najmä v oblastiach: Grajnár, Súľová, Hnilčík, Dobšinský kopec, Štósky kopec, Hačava. Okolo siedmej hodiny začalo silnejšie snežiť aj v nižších polohách, hlavne v okolí mesta Spišská Nová Ves," vysvetlila Bobriková.

Pohľad na Spišskú Maguru od čitateľa Jána
Zobraziť galériu (37)
Pohľad na Spišskú Maguru od čitateľa Jána  (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

13:34 Cestári robili prvý výjazd v Košickom kraji už počas nočnej zmeny z utorka na stredu medzi 20.30 a 22.00 h, keď bol z dôvodu klesania teplôt preventívne posypaný úsek cesty medzi Rudňanmi a Poráčom. Ešte pred začiatkom sneženia boli podľa hovorkyne preventívne posypané horské priechody Grajnár, Mlynky, Súľová a Dobšinský kopec. "Aktuálne v stredu napoludnie na Spiši vo výškach nad 400 m.n.m. husto sneží a fúka silný nárazový vietor, v južnejších oblastiach prší. Sneh sa drží na vozovke na úsekoch ciest nad 600 metrov nad morom. Keďže stále husto sneží, po posype sa vytvára na vozovke kašovitá vrstva snehu. Technika Správy ciest KSK je neustále v teréne," vysvetlila Bobriková.

13:25 Situácia v obci Unín v okrese Skalica ako ju zachytil náš čitateľ. 

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

13:05 Čitateľka Dagmara nám poslala fotky z bratislavských Kramárov. 

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

12:06 Aktuálna situácia na Slovensku.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

12:00 Zajtra bude zamračené, dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku bude zamračené, dážď, najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku zamračené, dážď, najnižšie ranné teploty 3 až -2 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku zamračené, dážď, najnižšie ranné teploty 3 až -1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov Celzia.

11:58 Počasie na horách vo štvrtok - Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -3 a najvyššia denná 1 stupeň Celzia. Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná -2 stupne Celzia. Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -5 stupňov Celzia.

11:41 V Pezinku je čerstvý sneh, vozovka je zasnežená.

11:38 Senohrad, Sása - čerstvý sneh, klzká vozovka, tvoria sa snehové jazyky.

11:30 Ako informuje odoprave.info sneží v Oravskom Podzámku, okres Dolný Kubín, Hlavná 196/24, v Hruštíne je čerstvý sneh a klzká vozovka.

11:25 Od Poprad, vo Vernári napadol čerstvý sneh, tvorí sa poľadovica, vozovka je klzká.

11:15 Aktuálne počasie na Slovensku.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

11:00 Zasnežené jarné kvietky z dnes rána zo Spiša od čitateľa Stanislava. 

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

10: 50 Aktuálne počasie na Slovensku. Na našom území je zamračené, takmer všade prší alebo sneží.

Sneh, sneženie

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Do strednej Európy mieri sneženie a mrazy. Zimné počasie začalo v utorok a skončiť by malo v piatok. Naše územie zasype aj sneh. Problémy budú najmä vo vyšších polohách severozápadného, severného Slovenska a v oblasti Spiša. Sneženie sa môže vyskytnúť aj v nižších polohách, informuje portál imeteo.sk. V nižších polohách narobia problémy a starosti skôr mrazy, teploty môžu klesať až k -10°C. 

Husté sneženie v bratislavskej Petržalke
Zobraziť galériu (37)
Husté sneženie v bratislavskej Petržalke  (Zdroj: topky)

"Ešteže som neprezul," napísal slovenský poslanec Martin Poliačik po ceste autom, ktorý sa pochválil videom na Facebooku.

STREDA

V stredu sa počasie na našom území opäť zhorší. V chladnom vzduchu začne počasie ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, prinesie výdatnejšie zrážky. Najviac zrážok by malo spadnúť na východe a na juhu Slovenska a to aj okolo 20 až 30 litrov na meter štvorcový.  

Hranica sneženia by v noci na stredu mala ležať na juhu a východe na úrovni 700 až 800 m n.m. V oblasti severozápadného a severného Slovenska sa však očakáva najchladnejší vzduch a hranica sneženia by sa mala pohybovať okolo výšky 300 m n.m. Sneženie sa tak môže vyskytovať už aj v nižších polohách Považia, Oravy, Kysúc, Liptova, či Spiša. Najvýdatnejšie by počas stredy malo snežiť v oblasti Tatier, Spiša, Gemera, či Horehronia. V polohách nad 700-800 m n.m. môže napadnúť až 30 cm nového snehu.

Nepriaznivá situácia na Dlhých dieloch v Bratislave.

Sneženie na Dlhých dieloch

Streda by však mala byť veľmi chladná. Maximálne teploty sa očakávajú len od +2 do +8°C. Teplejšie by mohlo byť vo Východoslovenskej nížine. Teploty však na pocit budú výrazne nižšie. Rozfúka sa totiž silný severák, ktorý bude v nárazoch dosahovať aj v nižších polohách rýchlosť okolo 20 m/s. Na horách by nárazový vietor mal prekračovať rýchlosť 30 m/s. Vo vyšších polohách bude výdatne snežiť.  

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

ŠTVRTOK 

Vo štvrtok by sa počasie malo upokojovať.  Zrážky budú slabnúť a oblačnosť sa bude zmenšovať. Sneženie a vietor vystriedajú poľadovica a mrazy. Počas dňa vo štvrtok a v piatok sa bude sneh topiť. Nočné teploty ale budú klesať pod bod mrazu, a tak na celom našom území sa na mokrých vozovkách môže tvoriť poľadovica. 

Vo štvrtok ráno by sa teploty na našom území mali pohybovať od +2 do -2°C. V severnej polovici Slovenska však bude od -1 do -6°C. Najchladnejšia by mala byť noc na piatok. Teploty poklesnú na 0 až -6°C. V dolinách a v kotlinách však bude od -6 až do -11°C.

Aktuálne informácie z ciest

V Poprade, vo Vernári napadol čerstvý sneh, tvorí sa poľadovica a je klzká vozovka.

Na západnom Slovensku husto sneží, fúka silný vietor.  

Na ceste I/66 pri obci Telgárt, v úseku zvanom Besník, v okrese Brezno je na ceste poľadovica. Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v B. Bystrici, vodiči by v tomto úseku mali zvýšiť pozornosť. Momentálne sa už na miesto presúvajú cestári.

Na ceste vo Vyšnej Boci do Jasienok, Jarabá je aktuálne čerstvý sneh, poľadovica a odoprave.info upozorňuje na klzkú vozovku.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: topky)

Od Hlavnej 67/67 v obci Vernár na ceste do Popradu je čerstvý sneh, poľadovica a klzká vozovka.

Drábsko 63, Sihla, Brezno, Banskobystrický kraj - na horských priechodoch Tlstý Javor a Hriňová, husto sneží a na ceste je vrstva ujazdeného snehu.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre a Nízkych Tatrách sa zrána trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň, popoludní tiež zmení na zvýšené. Vo Veľkej Fatre je malá hrozba pádu lavín, v priebehu dňa však mierne stúpne. "Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 30 centimetrov nového prachového snehu. Za poslednú periódu miestami až 50 centimetrov snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

Počas dnešného dňa očakáva lavínový špecialista aj výskyt spontánnych prachových lavín a splazov, a to najmä na strmých skalných platniach, trávnatých svahoch a v strmých žľaboch. Pod skalnými stenami sa v snehovej pokrývke môžu nachádzať krúpky v hrubších vrstvách, ktoré sú kritickou nestabilnou vrstvou. "Na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný," ozrejmil.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15, v nárazoch do 20 metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus dvoch stupňov Celzia.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Meteorologické výstrahy

Výstrahu druhého stupňa pred vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy severného Slovenska. Varovanie platí od dnešnej 18. hodiny do štvrtkového (20.4.) rána.

Výstraha sa týka okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. SHMÚ tu v polohách od približne 1300 metrov nad morom očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 145 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňujú meteorológovia.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom počas dnešného dňa sa týkajú celého územia Slovenska. Varovanie rovnakého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov vydal SHMÚ pre viaceré okresy severnej polovice územia.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, predpovede.sk)

Cesty v podtatranskom regióne sú zjazdné, problémy sú na horskom priechode Vernár

Všetky cesty v podtatranskom regióne sú zjazdné. Kritická situácia je podľa slov riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Mariána Barillu najmä na horskom priechode Vernár, kde husto sneží a na ceste sa neustále tvorí súvislá vrstva snehu. 

"Cesty sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké, na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Nepretržite pokračujeme v udržiavaní ich zjazdnosti," uviedol. Za posledných 24 hodín na viacerých miestach podtatranského regiónu zaznamenali zhruba 15 centimetrov novonapadnutého snehu. "Naďalej pretrváva veľká oblačnosť, na mnohých miestach dážď, dážď so snehom a na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 500 metrov sneženie, kombinované s lokálnymi hmlami a silnejúcim vetrom," povedal.

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas uplynulých 24 hodín nasadených 13 sypačov. "Okrem pluhovania snehu sme sa pri nízkych teplotách intenzívne venovali posypom ciest pre elimináciu rizika vzniku poľadovice," vysvetlil Barilla. Cestári prepluhovali 505 kilometrov ciest, soľou posypali 348 kilometrov ciest a 130 kilometrov inertným materiálom. 

ONLINE Zima útočí na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Husté sneženie komplikuje dopravu v Česku

Husté sneženie komplikovalo dnes ráno život vodičom aj cestárom v českom Olomouckom kraji, pričom najhoršia bola situácia v okresoch Šumperk a Jeseník. V najvyšších polohách vrchov Jeseníky napadlo do dnešného rána až 30 centimetrov snehu, v nižších do desať centimetrov, uviedol spravodajský portál Novinky.cz. "Všetky cesty sú s opatrnosťou prejazdné. Kamióny však majú problémy. Ak sú prázdne a ak nemajú zimné vybavenie, tak nech na horské priechody, ako sú napríklad Červenohorské sedlo, Skřítek či Vidly, radšej vôbec nejdú," povedal dnes ráno pre denník Právo dispečer šumperských cestárov René Hýbl.

"Všetka technika, ktorú teraz máme k dispozícii, je vonku. Ďalšiu prestavujeme späť na zimný režim. Stále sneží a má aj v najbližších hodinách," dodal. Dopravné komunikácie v okresoch Jeseník a Šumperk pokrývala dnes vrstva snehu a prejazdné boli len so zvýšenou opatrnosťou. Na niektorých cestách komplikovali prejazd tiež uviaznuté nákladné vozidlá. "Len tu v Jeseníku napadlo približne 20 centimetrov snehu. V horských oblastiach je to až 30 centimetrov," uviedol dispečer jeseníckej správy ciest, podľa ktorého bola intenzita sneženia na polovicu apríla nezvyčajne vysoká. Dodal, že správcovia ciest majú už od utorkového popoludnia plné ruky práce, keďže na všetkých vozovkách je vrstva nového snehu, ktorú priebežne odstraňujú pluhmi a posypom. 

Rakúsko sužuje zimné počasie, v doprave spôsobuje chaos

O dopravný chaos sa dnes na mnohých rakúskych cestných komunikáciách postaral návrat zimného počasia sprevádzaný hustým snežením, ktorý je v druhej polovici apríla v danom rozsahu skutočne neobvyklý. Počasie s mrazivými teplotami a studeným nárazovým vetrom pripomínalo dnes vo viacerých lokalitách Rakúska skôr 19. decembrový ako 19. aprílový deň. Navyše nový sneh napadol aj v nižších polohách.

Situácia si popoludní vynútila uzavretie dolnorakúskych úsekov diaľnic A1 i A21, kde došlo k viacerým dopravným nehodám. Neskôr sa podarilo sprejazdniť aspoň úsek A21 v smere na Viedeň. Naopak A1 v smere na Salzburg museli opäť uzavrieť. V rakúskom hlavnom meste sa motoristi museli popasovať tiež s klzkým povrchom vozoviek a na pokoji im nepridalo ani husté sneženie. Došlo i k uzavretiu viedenského obchvatu, kde povrch vozoviek neumožňoval fakticky jazdu na letných pneumatikách. Jeden z automobilov tu uviazol v stúpaní a zablokoval vozidlá za ním. V oblasti Neulengbachu uviazlo 33 kamiónov.

Dopravné nehody hlásia z rôznych častí Rakúska, okrem iného havaroval v okrese St. Pölten aj školský autobus, avšak ani vodič, ani žiadne z troch detí v ňom sa nezranili. Prognóza meteorológov hovorí o desiatkach centimetrov nového snehu už do štvrtka, a to v rôznych oblastiach Rakúska, najviac však na severnej strane Álp.

Pestovateľov zeleniny a ovocia, ale aj vinárov v Burgenlande súčasná situácia z pochopiteľných dôvodov znepokojuje, a tak robia nevyhnutné opatrenia. Vrásky na čele im pribudli hlavne s prognózou nočných mrazov, ktoré by mali dosiahnuť najvyššie hodnoty v piatok v skorých ranných hodinách.

Viac o téme: PočasieVietorPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu