Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obyvatelia pri Nitre zhrození z následkov Jaguaru: FOTO Toto nikto nečakal!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Investícia za milióny a stovky pracovných miest. Ale za akú cenu? Výstavba novej fabriky Jaguar pri Nitre nemá len pozitívne stránky. Ako sa ukázalo, tie negatívne pomaly začínajú vychádzať na povrch. Viacerí ľudia sa sťažujú na hustú premávku kamiónov, ktoré vozia stavebný materiál a ktoré miestnym obyvateľom znepríjemňujú život. Ako dôkaz slúžia fotky zdevastovaných ciest. Prechádzať po nich by mohli akurát tak tanky.

Vaše tipy

Vyzerá to tak, že investícia automobilky Jaguar pri Nitre nemá len pozitívne, ale aj negatívne stránky. Ozvala sa nám čitateľka, ktorá upozornila na katastrofálny stav ciest, ktoré vedú k stavbe fabriky. Tie dennodenne "ničia" kamióny, ktoré tadiaľ premávajú s ťažkým nákladom. Výsledok je hrozivý. Stačí sa pozrieť na fotky z okolia obcí, ktoré sú v okrese Topoľčany - Jacovce, Závada, Velušovce, Záhrady, Prašice.

Obyvatelia pri Nitre zhrození
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Naša čitateľka nás upozornila, že kamióny, ktoré vozia piesok na stavbu, ničia cesty a dokonca ohrozujú účastníkov premávky. "Chcem upozorniť na stav ciest, ke&ďže dennodenne chodia kamióny, ktoré vozia piesok z bane do Nitry na výstavbu Jaguaru. Kamióny sú preťažené niekoľkonásobne. Praskajú mosty, zničili cesty a ohrozujú účastníkov cestnej premávky," napísala nám Táňa.

Obyvatelia pri Nitre zhrození
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa nej sú platení od toho, koľko dovezú, "takže sa rútia 80 kilometrov za hodinu cez dediny," sťažuje sa Táňa s tým, že jej chýbajú na cestách policajné kontroly. Na záberoch je vidno, ako sú cesty zdevastované. Až tak, že sa po nich nedá ani prejsť a musia pred nimi vystríhať dopravné značky.

Obyvatelia pri Nitre zhrození
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Čo je však horšie, tvrdí, že obyvateľom, okolo ktorých kamióny premávajú, praskajú fasády na domoch. "Hlavne že sa stavia. Praskajú nám domy, obkladačky. Cesty sú zničené a nikto to nerieši, chodia si ďalej. Zničia to úplne na prach," tvrdí Táňa.

Obyvatelia pri Nitre zhrození
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Cestári o tom vedia a riešia to

S podnetom našej čitateľky sme sa obrátili na vedenie nitrianskych ciest. Vedia o probléme? Riešia ho? "Keď sme avizované poruchy neodstránili v aktuálnom čase, ich výskytu z dôvodu poveternostných (opravy asfaltovými hmotami sa realizujú pri teplotách nad 5 stupňov Celzia) a permanentne ich zaťažuje hromadná doprava a doprava stavebnej techniky o hmotnostiach blížiacich sa k 50 tonám, dochádza k javom, ktorých dôsledkom sú poruchy krytov vozoviek a konštrukčných vrstiev v rozsahu, ako ste zobrazili na vašich fotkách," zareagoval pre Topky riaditeľ Regionálnej správy a údržby ciest Nitra Ivan Folkman s tým, že tento stav im nie je ľahostajný.

Obyvatelia pri Nitre zhrození
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Stav ciest však riešia. "Tieto inkriminované lokálne stavy riešime postupne, čoho dôkazom sú i Vaše snímky, kde sú zobrazené naše výstražné tabule a zvislé dopravné značenie. Aktuálne máme časť porúch sanovaných alebo rozpracovaných," tvrdí Folkman s tým, že pripúšťa, že môže za tým byť aj nová automobilka.

O problémoch sa posťažovali Kažimírovi

Nitrianske cesty preto prijali opatrenia smerom na strediská, ktoré sú dotknuté problematikou z investície Jaguar Land Rovert. Začiatkom marca sa so starostami obcí a zamestnancami štátnej správy v okrese Topoľčany dokonca stretol minister financií Peter Kažimír. Bavili sa aj o stave ciest, ktorých problematiku prisľúbil minister prebrať aj na úrovni vlády. "Bol daný prísľub, že uvedenú problematiku minister nastolí na rokovanie vlády," informoval nás Folkman.

Jaguar ako historická investícia

Nitriansky závod Jaguar Land Rover má podľa rozhodnutia vlády z januára 2016 status významnej investície. "Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020," spresnilo Ministerstvo hospodárstva v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

Jaguar Land Rover -
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jaguar Land Rover)

Vláda v súvislosti s investíciou Jaguaru schválila 11. decembra 2015 aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur.

Plánovaná fabrika Jaguaru
Zobraziť galériu (8)
Plánovaná fabrika Jaguaru  (Zdroj: nitralive.sk)

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala slovenská vláda 11. augusta 2015. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech Slovenska hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra. Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.

Viac o téme: CestyNitraJaguar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu