Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poórov manažér musel utiecť ako prašivý pes: VIDEO Naháňali ho robotníci, reakcia ŽOS Trnava

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: repro foto koreni.rs)

BRATISLAVA - Takmer ho zlynčovali! Údajný sponzor Smeru a podnikateľ Vladimír Poór musí riešiť nepríjemné problémy. Jeho riaditeľ fabriky v Srbsku musel vziať nohy na plecia po tom, čo jeho zamestnancov rozzúrili nevyplatené mzdy. Kvôli finančným problémom sa dokonca jeden tamojší robotník obesil. Riaditeľ sa od vypuknutia protestov v Srbsku neukázal, skrýva sa v Bratislave.

V srbskej firme Goša, ktorú vlastní mečiarovský privatizér Vladimír Poór, sa dejú veci. Nevyplatené peniaze dohnali tamojších robotníkov vo fabrike k tomu, že sa vyrútili do kancelárie riaditeľa firmy a dráma bola na svete.

Fabrika Goša
Zobraziť galériu (8)
Fabrika Goša  (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer; VIDEO: YouTube/ПАЛАНКА ДАНАС)

Riaditeľ fabriky je zo Slovenska a volá sa Ivan Heimschild. Nakoniec musel volať políciu, aby situáciu upokojila. Vagónka Goša v srbskej obci Smederevska Palanka, ktorú oficiálne vlastní ŽOS Trnava, odvtedy nemá šéfa. Ako informoval denník N, Heimschild zo Srbska ušiel a fabriku riadi zo Slovenska.

Nepokojní robotníci prehovorili aj na kameru

Problémy fabriky však tu neskončili. Pred nedávnom sa obesil 57-ročný zamestnanec vagónky. Vraj preto, lebo mal problémy uživiť rodinu, keďže nedostával celú výplatu. Následne srbské médiá informovali o protestoch vyše dvoch stoviek zamestnancov.

Riaditeľ Ivan Heimschild (vľavo dole)
Zobraziť galériu (8)
Riaditeľ Ivan Heimschild (vľavo dole)  (Zdroj: repro foto koreni.rs)

V súčasnosti fabrika zamestnáva vyše 350 ľudí. Robotníci kvôli nevyplateným mzdám dokonca zadržiavajú vagóny, ktoré opravovali pre zahraničné firmy. ŽOS-ka kúpila Gošu pred desiatimi rokmi od srbskej vlády. Priemerný plat v srbskom hospodárstve je okolo 300 eur.

Vladimír Poór
Zobraziť galériu (8)
Vladimír Poór

Viacerí robotníci na videách srbských médií sa sťažujú, že Goša im nevypláca mzdy a nemajú zaplatené ani zdravotné poistenie. Keď sa riaditeľ dlhšie neukazoval, srbskí odborári sa obrátili na slovenské veľvyslanectvo v Srbsku. 

Zaujímavé je, že pred deviatimi rokmi novú linku vo fabrike Goša otváral Robert Fico. Spolu so srbským premiérom Mirkom Cvetkovićom zapózovali pred novinármi priamo vo fabrike. "V roku 2007 ŽOS Trnava rozšírila svoje pôsobenie akvizíciou spoločnosti GOŠA FŠV, Smederevska Palanka v Srbsku. V tejto spoločnosti vyrába nové nákladné železničné vozne, podvozky pre osobné a nákladné vozne a vykonáva opravy a modernizácie osobných železničných vozňov," informuje firma ŽOS na svojej stránke.

Poórov manažér musel utiecť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer; VIDEO: YouTube/ПАЛАНКА ДАНАС)

Poórov manažér musel utiecť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer; VIDEO: YouTube/ПАЛАНКА ДАНАС)

O Poórovi sa dlho špekuluje, že je sponzor Smeru. Začínal ako politik Mečiarovho HZDS, neskôr sa dostal k firme ŽOS Trnave, ktorá opravuje železničné vozne. Ako nakoniec dopadne srbská fabrika? Buď ju prevezme iný investor alebo pravdepodobne pôjde do konkurzu.

Vyše dve stovky zamestnancov štrajkovalo
Zobraziť galériu (8)
Vyše dve stovky zamestnancov štrajkovalo  (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer; VIDEO: YouTube/ПАЛАНКА ДАНАС)

O stanovisko k situácii Goše sme požiadali aj ŽOS Trnava."ŽOS Trnava priamo vložila do tohto podniku 15 miliónov euro a investovala do jej technológií vybavenia ďalších 5 miliónov. Navyše, zabezpečila pre jej zamestnancov práce na opravách vagónov, ktoré však fabrika odmietla, respektíve ich vykonávala tak, že museli byť opätovne urobené na Slovensku. ŽOS Trnava dnes už nie je akcionárom spoločnosti Goša a preto sa k jej budúcnosti nebude ďalej vyjadrovať," informovali Topky.

Viac o téme: PrivatizáciaSrbskoVladimír MečiarVladimír PoórIvan Heimschild
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu