Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Arcibiskup Bezák pritvrdil ako nikdy predtým: Cirkev je ako mexický drogový kartel

Róbert Bezák prehovoril o veľkých peniazoch, ktoré sa v cirkvi točia. Zobraziť galériu (5)
Róbert Bezák prehovoril o veľkých peniazoch, ktoré sa v cirkvi točia. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Enormné peniaze, pochybné účty a organizácia ako mexický drogový kartel. Tento raz odvolaný arcibiskup Róbert Bezák poriadne pritvrdil. Servítku pred ústa si nedával najmä v súvislosti s pomermi v katolíckej cirkvi a so svojím odvolaním. Ide o doteraz jeho najtvrdšiu kritiku na verejnosti. Prehovoril dokonca aj o kandidatúre na prezidenta.

Svätý otec je smutný, podaj demisiu

Najviac Bezáka vytočila informácia, že musí skončiť, pretože pápež bol vraj smutný, "Hovorili mi, musíte podať demisiu, lebo Svätý Otec Benedikt je smutný. Do mňa vošiel taký hnev, ja mám teraz svoj celý život určiť tým, že Benedikt XVI. je smutný? Hovorím, viete, aj ja som smutný. Ja viem, že pápež smutný nebol, lebo o tom ani nevedel, ale takto sa to dá posunúť, prišlo mi to infantilné," s tým, že mu to oznámil zástupca pápeža na Slovensko. "Môžem sa ja odvážiť povedať, že fakt neplakal v to ráno?", pýtal sa Bezák na diskusii, ktorá sa odohrala počas minulého víkendu v Košiciach.

Arcibiskup Bezák pritvrdil ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: L'Osservatore Romano)

Pomery v cirkvi

Bezák si naivne myslel, že preruší kontinuitu a bude zmena. "Pokiaľ sledujete vývoj cirkvi na Slovensku, je tu kontinuita, teda biskupi, ktorí prichádzajú na miesto predchodcov, sú vybratí ako ich priatelia, je to také rodinné spoločenstvo. Do tohto prostredia som sa dostal z ničoho nič. Myslel som si, že na tých najvyšších miestach je znechutenie z reštitúcií, taký veľký dar dostala cirkev, vrátili sa jej majetky. Lenže zdá sa, že vždy ide o peniaze, a práve o peniaze, aj v tej najlepšej rodine, sa pohádajú tí najväčší priatelia a bratia skrze delenie majetkov. A to nastalo," začal svoje rozprávanie Bezák s tým, že Trnava bola jednou z najbohatších arcidiecéz v regióne.

Vatikán bol mrzutý zo Sokola

"Trnava mala veľké majetky," prezradil Bezák s tým, že Orava a Kysuce nemajú až také lukratívne pozemky. "Ja som si myslel, pretože som vedel, že sa to tam nerobí poriadne, že aj vo Vatikáne sú z toho mrzutí a musia prerušiť nejakú líniu, poviem otvorene, Jána Sokola. A na toto miesto nastúpi Róbert Bezák, ktorý je vysoký, a tým aj dosť nemúdry. Vysokí nebývajú múdri," opisuje dojmy z príchodu do Trnavy.

Bezákov predchodca Ján Sokol
Zobraziť galériu (5)
Bezákov predchodca Ján Sokol  (Zdroj: SITA)

Mysleli, že som prostáčik s veľkými ramenami

Vrchnosť, ktorá ho menovala, si myslel, že Bezák bude poslušný a verejnosť ho bude mať rada. No mýlili sa. "Teda že taký Boží prostáčik tam príde, on tomu nebude rozumieť, ale ľudia ho budú mať radi, lebo ľudia majú radi vysokých chlapov a ešte aj ramenatých, to sa im páči. On nebude vedieť, čo má robiť, vždy sa bude musieť obrátiť na nás. Zrazu tento muž videl, koľko je tam neporiadku, musím sa priznať, že som to chcel riešiť práve v prospech tejto inštitúcie. Pre mňa to bol problém osobnostný, keď som si uvedomil, že mnoho peňazí plynúcich z reštitúcií išlo takým všelijakým spôsobom, priznalo sa 50 a nepriznalo sa 50 a videl som, že civilní ľudia, ktorí nemajú možno nič s cirkvou, boli z toho aj zhrození," povedal Bezák otvorene.

Pán arcibiskup, dajte to už do poriadku

Čo sa týka financií, je zaujímavá jedna Bezákova príhoda z banky. "Raz som bol v banke a jej šéf mi hovorí: Pán arcibiskup, dajte to už do poriadku, na to sa už nedá pozerať," povedal. Na to sa ho moderátor Michal Havran opýtal, či vie, že hovorí o cirkvi a nie o mexických drogových karteloch. Odpoveď Bezáka bola však prekvapivá. "Cirkev prirovnal ku kartelu vo veciach, kde ide o peniaze. "Je to  možno kartel v niektorých veciach, ide o peniaze, ako hovorí jeden veľký spisovateľ, peniaze sú diablove výkaly, lebo s nimi sa dá naozaj veľa získať."

Keď do toho vstúpil, s prekvapením zistil, že to tak nemá byť, že odhaľuje to, čo nemá byť odhalené, "lebo sa nemá narušiť fasáda". "Keď máte 80 účtov, tak to musíte vyčistiť a dať do poriadku, ale tak, aby to nikto nezbadal, to mi pripadá komické. Lebo aj v banke je síce bankové tajomstvo, ale tí, ktorí okolo toho pracujú a naťukajú si Trnavskú arcidiecézu, nájdu tam tie účty, enormné peniaze. Tváriť sa, že ľudia nič nevedia a je to v poriadku, sa nedá. Z tohto asi vyplynulo moje naivné hrdinstvo," povedal Bezák.

Arcibiskup Róbert Bezák počas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Chirurg mu prehovoril do duše

Z jeho naivity ho možno chcel vytrhnúť chirurg, ktorý mu raz povedal, že cirkev je dve tisíc ročná inštitúcia, v ktorej sa zmeny dejú iba pomaly. Na to mu Bezák odpovedal. "Pán doktor, mýlite sa, za tým nie je veľká stratégia ani veľké myšlienky, za tým je zlomyseľnosť, závisť a korupcia. Akoby sme nechceli pripustiť, že tie veľké veci sa začínajú z tých najmenších, aké len môžu byť, ako je komplex, chuť byť niekde vyššie. A to sa potom začne zamotávať ako štátny záujem, lebo to znie krajšie ako, ja to chcem."

Kandidatúra na prezidenta

Bezák sa dokonca vyjadril aj ku kandidatúre na prezidenta. Vedel by si to predstaviť? "Ja by som bol rád ten, kto pomôže tomu, kto v tej politike bude. Chcel by som, aby z nášho prostredia vystúpili tí, o ktorých by sme mohli dúfať, že to budú robiť statočne. A ja to chcem napomôcť," odmietol fámy o kandidatúre Bezák.

Kauza odvolaného Bezáka

Je to už 5 rokov, čo je odvolaný obľúbený arcibiskup Róbert Bezák. Po upozornení na podozrivé financovanie chceli, aby podal demisiu, ale nakoniec ho odvolali. Odvtedy sa utiahol a občas sa objaví na verejnej debate. Tak to mu bolo aj cez víkend v Košiciach na protikorupčnej akcii organizovanej Nadáciou Zastavme korupciu. Diskusia niesla názov "Čo stojí odvaha?". Predstavil sa v nej spolu so Zuzanou Hlávkovou, bývalou zamestnankyňou ministerstva zahraničia, ktorá upozornila na pochybné tendre súvisiace so slovenským predsedníctvom a psychológom Petrom Hunčíkom.

V roku 2009 bol vymenovaný za najmladšieho arcibiskupa. Chcel sa pozrieť na financovanie Trnavskej arcidiecéze a vykonať audit. Upozornil na problematické hospodárenie jeho predchodcu Jána Sokola aj Vatikán. V súvislosti s tým bolo vedené aj vyšetrovanie, pričom Bezák so Sokolom  vypovedali na polícii. Údajne malo ísť až o vyše 20 miliónov eur, ktoré mali byť mimo oficiálneho účtovníctva. V roku 2012 požiadal Benedikt XVI. arcibiskupa Bezáka o demisiu. Bezák odmietol na čo ho následne odvolali. Arcibiskup je vo verejnosti mimoriadne obľúbený. Aj preto jeho odvolanie vyvolalo veľkú vlnu podpory a protestov.

Viac o téme: KresťanstvoKňazRóbert Bezák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu