Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kontrolovali školské jedálne, mäso z Brazílie nenašli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Školský úrad mesta Spišská Belá vykonal v uplynulých dňoch na podnet primátora Štefana Bieľaka kontrolu potravín a surovín, ktoré používajú miestne školské jedálne na prípravu jedál.

Ako informoval primátor, išlo o reakciu na rôzne negatívne správy, ktoré sa v posledných dňoch a týždňoch objavili v médiách o tom, aké potraviny sa na Slovensku konzumujú či predávajú v obchodoch. „Výsledkom tejto kontroly je konštatovanie, že v našich jedálňach sa v čase kontroly nenachádzalo mäso, ktoré by malo deklarovanú krajinu pôvodu Brazíliu,“ uviedol Bieľak.

„Podľa vyjadrenia vedúcich oboch školských jedální, a to pri materskej škole a pri Základnej škole Štefánika, každé mäso musí mať pri dodávke štítok s uvedením krajiny pôvodu. Na varenie sa používa hlavne čerstvé bravčové a hovädzie mäso, takzvané chladené mäso, od slovenských výrobcov. Ryby a hydinu nakupujú mrazené a mleté mäsá nenakupujú vôbec, tie si vyrábajú priamo v jedálni,“ priblížil výsledky kontroly primátor.

Väčšina mäsa v jedálňach má podľa jeho slov pôvod na Slovensku, zvyšná časť sa dováža najmä z Poľska. Suroviny, ako napríklad vajcia, mlieko či mliečne výrobky, ktoré sú do školských jedální dodávané, pochádzajú zo Slovenska, vyplýva to aspoň z údajov deklarovaných na ich obale. Primátor pripomenul, že školské jedálne sú v tomto smere pod kontrolou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade, ktorý minimálne raz v školskom roku, niekedy aj 3- až 4-krát vykonáva kontroly v spomínaných jedálňach.

Ako ďalej uviedol primátor, snahou mesta do budúcna je, aby sa v miestnych školských jedálňach varilo len zo slovenských a najmä regionálnych surovín, ako napríklad mäsa, mlieka, mliečnych výrobkov so zaručenou kvalitou, ktorých pôvod je ako-tak známy. „Rovnako je dôležité, aby sme podporovali regionálnych a miestnych producentov aj iných surovín, ako sú napríklad zemiaky či iné potraviny, ktoré sa v našom regióne produkujú, a tak okrem kvalitných produktov podporili aj regionálnu zamestnanosť,“ skonštatoval Bieľak.

Viac o téme: JedáleňMäsoBrazíliaSpišská Belá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu