Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európa stojí pred historickým zákazom: Desaťročia záhadných úmrtí a príbeh výhry nad mocnými

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Európska únia stojí pred dôležitým enviromentálnym rozhodnutím. Prevažná väčšina štátov EÚ totiž podporuje návrh o obmedzení látky, ktorú preslávili najmä teflónové panvice, čistiace prostriedky a nepremokavé bundy. Už dnes by sa mohol stať zákaz skutočnosťou. Dôvodom sú vážne zdravotné riziká.

Európska rada a Európsky parlament aktuálne posudzujú návrh, ktorý by mohol zvýšiť ochranu životného prostredia. V úvahe je obmedzenie používania kyseliny perfluoroktánovej (PFOA) vo výrobe. Látka zvykla byť súčasťou nepremokavého outdoorového oblečenia a známa je tiež z teflónových panvíc.

Žena vyšla z autobusu s popáleným zadkom: Tajné úmysly na FOTO ukryla do PET fľaše

správe Európskej komisie sa uvádza, že kyselina perfluoroktánová, jej soli a látky súvisiace s PFOA majú niektoré špecifické vlastnosti, napríklad vysokú odolnosť proti treniu, dielektrické vlastnosti, odolnosť proti teplu a chemickým látkam a nízku povrchovú energiu. Ich použitie má široký záber - pri výrobe fluorovaných polymérov a fluorovaných elastomérov, ako povrchovo aktívne látky v hasiacich penách a pri výrobe textilu a papiera na zabezpečenie odpudivosti voči vode, mastnote, oleju alebo znečisteniu.

Jedovatá látka z prírody nemizne

„V súvislosti s kyselinou perfluoroktánovou (PFOA) začala Komisia rokovať na podnet výboru viacerých členských štátov. Ten v júni 2013 túto látku označil ako „PBT“, teda takú, ktorá je perzistentná, bioakumulatívna a toxická,“ informovala Jana Cappello, vedúca tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Jedovatá látka sa v prírode hromadí a pretrváva v nej.

Európa stojí pred historickým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„V októbri 2014 Nemecko a Nórsko predložili Európskej chemickej agentúre návrh na obmedzenie výroby, uvádzania na trh a používania PFOA, jej solí a látok súvisiacich s PFOA s cieľom riešiť riziká pre zdravie ľudí a životné prostredie,“ dodala Cappello s tým, že v októbri minulého roka predložila Európska komisia návrh na obmedzenie PFOA. Podľa kritikov sa tiež látka spája s niekoľkými ochoreniami vrátane rakoviny či problémami so štítnou žľazou.

Väčšina členských štátov sa podľa Capello už vyjadrila za podporu návrhu a počas troch mesiacov neboli zo strany politických skupín navrhnuté žiadne námietky. Výsledok by mal byť známy po 10. apríli 2017 s predpokladom, že bude prijatý. „Na trhu sú zároveň už dnes látky, ktorými je možné PFOA nahradiť a sú menej zdraviu škodlivé,“ doplnila Cappello.

Desaťročia boja proti chemickému gigantovi

Prvé pochybnosti o PFOA sa objavili už v 80. rokoch minulého storočia, keď farmárovi Wilburovi Tennantovi zo Západnej Virgínie začal záhadne hynúť dobytok. Jeho pozemok sa nachádzal hneď vedľa pozemku firmy DuPont, ktorá naň ukladala odpad z výroby. Hoci firma tvrdila, že jej chemický odpad je zdravotne nezávadný, farmárov dobytok začal rad za radom hynúť a miestny potok sa zmenil na toxické splašky, opísal The New York Times.

Trvalo dlhý čas, kým našiel farmár právneho zástupcu, ktorý by bol ochorný čeliť najsilnejšej firme v regióne, pretože bola najväčším zamestnávateľom v okolí. Problematická látka, ktorej detekcia bola komplikovaná, používali vo výrobe už v 50. rokov minulého storočia. Výsledky zistenej kontaminácie boli aj preto alarmujúce. Do rieky Ohio sa dostali tisíce ton kyseliny perfluoroktánovej, ktoré mohli presakovať aj do podzemných vôd.

Neskôr vyplávalo na povrch aj to, že látka spôsobuje u ľudí a zvierat zväčšenie pečene a hromadí sa v organizme. Objavilo sa tiež podozrenie, že môže zlúčenina poškodzovať plody tehotných žien a spúšťať rakovinové bujnenie. Škandál nabral celosvetové rozmery, pretože PFOA bola vo svete bežne používaná a tolerovaná desaťročia. Firma DuPont až v roku 2015 prestala vyrábať produkty s PFOA a rozhodnutie nasledovali aj iné spoločnosti. Problémom je však dovoz produktov z krajín, v ktorých použitie látky vo výrobe nie je legislatívne zakázané. 

 

 

Viac o téme: TeflónPFOAKyselina perfluoroktánová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu