Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Prohibícia v Bratislave odhlasovaná: Totálny zákaz hazardu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci dnes schválili absolútny zákaz umiestnenia herní na celom území hlavného mesta. Herne sa tak už po vypršaní licencií nebudú môcť naďalej nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Výnimkou je stávkovanie, ktoré je vyňaté zo zákona.

 Z 30 prítomných poslancov hlasovalo 27 za zákaz hazardu, dvaja nehlasovali a jeden poslanec sa zdržal. Absolútny zákaz hazardu pritom poslanci vo februári neschválili. Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní na celom území Bratislavy nadobudne účinnosť začiatkom mája.

Mesto vo februári i v marci navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. O hazarde prebiehala v Bratislave niekoľko mesiacov dlhá diskusia medzi magistrátom, mestskými poslancami, prevádzkovateľmi hazardných hier i aktivistami bojujúcimi za zastavenie hazardu. 

Mestské zastupiteľstvo dnes o zákaze rokovalo od rána. Zaznievali názory za celoplošný zákaz hazardu alebo za jeho veľmi prísnu reguláciu a ponechanie ho iba v hoteloch, penziónoch či obchodoch. Taktiež, že pre absolútny zákaz hazardu môže mesto prísť z rozpočtu o približne tri milióny eur ročne. Niektorí poslanci mali pochybnosti, či sa dá o jednom a tom istom nariadení rozhodovať dvakrát po sebe. Mestské zastupiteľstvo bolo opäť názorovo rozdelené medzi poslancov podporujúcich celoplošný zákaz herní a tých, ktorí boli za prísnu reguláciu hazardu. Niektorí poslanci na protest pred hlasovaním o tomto nariadení odišli z rokovacej sály.

Návrh celoplošného zákazu herní vychádza z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor Ivo Nesrovnal informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov. 

Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier túto petíciu od začiatku spochybňovali a vopred avizovali, že ak poslanci nariadenie schvália, obrátia sa na súd.

Máme konečne páku na to, aby sme vytlačili hazard z mesta, tvrdí Nesrovnal

Bratislava má konečne páku na to, aby vytlačila hazard zo svojho územia. Na margo dnešného schválenia absolútneho zákazu herní v Bratislave mestským zastupiteľstvom to povedal primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

"Nebude to tak, že sa zajtra zobudíme a všetky herne zaniknú. Máme však konečne páku, aby sme ich začali vytláčať. Ich licencie budú dobiehať podľa toho, ako boli vydané," vysvetlil primátor. Kedy v Bratislave zmizne posledná herňa, Nesrovnal neuviedol. Podľa jeho slov sa totiž do roku 2012 dali licencie vydávať aj na päť rokov. "Ja ďalšie licencie po nadobudnutí účinnosti všeobecne záväzného nariadenia (VZN) vydávať nebudem," podotkol primátor. Nariadenie nadobudne účinnosť začiatkom mája tohto roka.

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (2)
Ivo Nesrovnal  (Zdroj: SITA)

Dnešné hlasovanie o zákaze herní v Bratislave bolo o hodnotách, nie o peniazoch. "Nejaké peniaze z rozpočtu vypadnú, ale my nemôžeme všetko merať peniazmi," skonštatoval. Podľa odhadov by malo hlavné mesto po zákaze hazardu prísť ročne zo svojho rozpočtu o asi tri milióny eur. Nesrovnal tvrdí, že sa to v tomto roku neprejaví a mesto spraví všetko preto, aby výpadok v rozpočte nahradilo. Ako to urobí, primátor nespresnil. Prevádzkovatelia hazardných hier dnes uviedli, že nariadenie napadnú na súdoch. Primátor tvrdí, že sa celý čas vyhrážali a vyhrážať sa aj budú. "Nech prídu, pokonáme sa," uviedol.

Mestský poslanec Martin Borguľa pred hlasovaním o zákaze herní opustil rokovaciu sálu aj s niektorými ďalšími poslancami. "Mrzí ma chovanie kolegov, že nedemokratickými spôsobmi nás umlčali. Keď raz mali väčšinu na schválenie úplného zákazu, tak mali väčšinou zakázať hazard v jednotlivých kategóriách uvedených v nariadení. Dosiahli by rovnako ten istý zákaz," skonštatoval. Borguľa pripravuje uznesenie, v ktorom chce, aby primátor vyčíslil počet herní k 1. januáru 2017 a na zastupiteľstve poslancov informoval o úbytku herní v Bratislave. "Keďže som presvedčený, že primátor hral nepoctivú hru, tak práve toto uznesenie bude dôkazom jeho konania, že herne z Bratislavy nezmiznú," povedal.

Poslanec a starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva celoplošný zákaz herní víta. Podľa neho bola vyslyšaná vôľa vyše 130.000 Bratislavčanov, podpísaných pod petíciou za zákaz hazardu. Starosta bratislavského Lamača a jeden zo zástupcov tejto petície uviedol, že niektoré veci si treba najprv pretrpieť, a potom si ich človek váži viac. Narážal tak na fakt, že vo februári mestskí poslanci absolútny zákaz herní neschválili. "Dnes pravdepodobne žiadna herňa nebude zavretá, ale toto zožnú naše deti a vnúčatá," povedal.

Viac o téme: HazardBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu