Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

TASR čelí kritike: Podpísala spoluprácu s proruským propagandistickým webom Sputnik

Vladimír Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimír Putin (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

BRATISLAVA - Tlačová agentúra Slovenskej republiky pobúrila novinársku verejnosť. V čase šírenia spravodajských dezinformácií uzavrela spoluprácu s propagandistickým ruským webom. TASR si za partnera vybrala proputinovský portál Sputnik, ktorý je napojená priamo na Kremeľ.

Spoluprácou sa pochválil web Sputnik. S TASR si budú "vymieňať obsah, jazyk a rozvíjať spoločné projekty, ktorých cieľom je posilniť vzťahy medzi Ruskom a Slovenskom," uvádza Sputnik.

Obsah Sputnika preberajú konšpiračné weby

V prípade Sputnika ide o projekt, ktorý produkuje a šíri ruskú propagandu formou tlače a rozhlasu a bojuje tak proti západu. Správy preberajú proputinovské a rôzne konšpiračné weby. Je zastúpená v desiatkach krajín a obsah je prekladaný až do tridsiatich jazykov.    

Príklad informácií šírených agentúrou Sputnik
Zobraziť galériu (3)
Príklad informácií šírených agentúrou Sputnik  (Zdroj: Foto: Sputnik)
 

TASR - základ informácií

Tlačovú agentúru SR založil štát a je ním aj dotovaná. Pre slovenské médiá je základným zdrojom informácií. "Sme radi, že budeme spolupracovať s veľkou agentúrou ako TASR. Táto dohoda nám pomôže zvýšiť výmenu informácií medzi našimi krajinami, pochopiť sa navzájom lepšie a komunikovať priamo, bez sprostredkovateľov," uviedol Sergei Kochetkov, zástupca šéfredaktora Sputnika.

Podľa Sputnika šéfredaktor TASR Marián Kolár povedal:"TASR spolupracuje s mnohými väčšími či menšími spravodajskými agentúrami po celom svete. Ide väčšinou o výmenu obsahu v angličtine. TASR mala vždy záujem o rozšírenie pôsobnosti svojich spravodajských zdrojov." 

Narastajúca ruská propaganda

Európsky parlament nedávno schválil rezolúciu, v ktorej upozorňuje na narastajúcu ruskú propagandu namierenú proti EÚ. Ide o rozširovanie dezinformačných a propagandistických aktivít Kremľa v Európe s cieľom oslabiť, rozdeľovať a diskreditovať EÚ. Konkrétnym príkladom propagandy je vymyslený príbeh o údajnom znásilnení Rusky žijúcej v Nemecku. Skutku sa mali dopustiť žiadatelia o azyl. Išlo o hoax. Sputnik šíril aj nepravidvú správu o selfie Angely Merkelovej s bojovníkom ISIS.

TASR čelí kritike: Podpísala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Sputnik)

NATO označilo portál Sputnik za "kremeľskú propagandistickú mašinériu," ktorý šíri skreslené články a dezinformácie, ktoré ovplyvňujú politický názor na celom svete. Také spravodajstvo sa využíva pre "politické a vojenské potreby." Vedenie Sputniku sa proti tomu ohradilo.

Vyjadrenie TASR k spolupráci so Sputnikom

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník sa vyjadril k spolupráci. "V prvom rade zdôrazňujem, že TASR mimoriadne precízne dbá na to, aby z jej produkcie hoaxy nevychádzali. Do spolupráce s ďalšou agentúrou sme vstúpili aj preto, aby sme mali priamy a nesprostredkovaný prístup k jej databáze, čo nám poskytuje ešte lepší priestor na to, aby sme vedeli hneď vyhodnotiť, čo je prípadný hoax, čo nie a upozorniť na to. Keď editori zahraničnej redakcie, TASR vyberú do servisu správu, je riadne označený aj jej pôvodný zdroj a bude na editorovi daného klienta, či správu použije alebo nie. Okrem toho, máme dohodnutý recipročný princíp, čo znamená, že agentúrne slovaciká dostali ďalší komunikačný kanál a ich prípadnú nadinterpretáciu bude možné ľahko overiť." O spolupráci TASR a webu Sputnik ako prvý informoval portál omediach.com

Viac o téme: PropagandaTASRSputnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu