Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku sa predávala nebezpečná rastlina na FOTO: VÝZVA adresovaná pestovateľom

Xylella fastidiosa Zobraziť galériu (2)
Xylella fastidiosa (Zdroj: MPRV SR)

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) upozorňuje na šírenie baktérie Xylella fastidiosa spôsobujúcu Pierceovu chorobu rastlín. Infikované rastliny sa pravdepodobne nachádzajú aj na Slovensku, konkrétne Polygala nádherná. Napadnuté rastliny môžu spôsobiť infekciu a smrť ďalších a vážne ohroziť poľnohospodárstvo, lesníctvo, záhradkárov, verejnú zeleň aj voľnú prírodu SR či susedných štátov.

Baktéria sa šíri v EÚ aj napriek súboru opatrení, podľa ktorých je okrem iného z napadnutého územia zakázané premiestňovanie rastlín. Záhradné centrá, do ktorých boli všetky rastliny tohto druhu dovezené na územie SR z ČR boli Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP) skontrolované. Na základe vykonaných kontrol sa zistilo, že aspoň jedna Polygala nádherná (Polygala myrtifolia) dodaná do ČR pôvodne zo Španielska, bola pozitívne testovaná. Vzhľadom k tomu, že rastliny dovezené na Slovensko pochádzali z jednej dodávky, je možné, že baktéria sa nachádza aj u nás.

Odborník o chrobákovi s hororovou povesťou: Boja sa ho mnohí Slováci, takáto je pravda

Ministerstvo preto vyzýva obyvateľov, ktorí si zakúpili rastliny druhu Polygala nádherná v máji alebo v júni minulého roka v Bratislave alebo v Košiciach, aby bezodkladne informovali oblastných fytoinšpektorov ÚKSÚP na nižšie uvedených kontaktoch. Celkovo bolo predaných 11 kusov rastlín pravdepodobne infikovaných baktériou Xylella fastidiosa. Výskyt baktérie je nebezpečný vzhľadom k tomu, že napáda a  v krátkom čase usmrcuje viac ako 200 hostiteľských druhov rastlín.

Na Slovensku sa predávala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MPRV SR)

MPRV SR zároveň z dôvodu prevencie pred zavlečením karanténnych škodcov alebo chorôb rastlín vyzýva občanov, aby si nedovážali pre vlastnú spotrebu žiadne rastliny ani ich časti z  voľnej prírody.

Doposiaľ boli zistené výskyty v Taliansku, kde baktéria zlikvidovala produkciu olív v oblasti Apulia, vo Francúzku na ostrove Korzika  a Provence-Alpes- Côte  d´Azur a Baleárskych ostrovoch Španielska, ale aj vo východnej časti Nemecka a najnovšie aj v ČR.

„Keďže výskyt baktérie má rozličné  prejavy na rôznych rastlinných druhoch, na ktoré sa baktéria v priebehu roka 2016 mohla preniesť, vyzývame občanov, aby akékoľvek prejavy zlého zdravotného stavu rastlín v záujme ochrany prírody, záhrad, parkov,  poľnohospodárstva a lesníctva bezodkladne nahlásili oblastnému fytoinšpektorovi, alebo na uvedené e-mailové adresy,“ vyzvalo ministerstvo.

Hostiteľom môže byť viac ako 200 druhov rastlín

Zo zoznamu hostiteľských rastlinných druhov, ktorých je viac ako 200, vyberáme najpoužívanejšie:

Poľnohospodárske plodiny: lucerna, komonica, mätonoh, amarantus, lupina, ovos hluchý, kapustovité druhy, stoklas, slnečnica, cirok, ďatelina plazivá, vika.

Ovocné druhy: lieska, jahoda, orech, moruša, mandľa, broskyňa, čerešňa, višňa, slivka (vrátane trnky), marhuľa, hruška, malina, černica, čučoriedka, vinič.

Lesné druhy: javor, jelša, jaseň, platan, topoľ, dub, vŕba, brest.

Okrasné druhy: kávovník, fikus, fuchsia, ginko, brečtan, hortenzia, magnólia, myrta, oleander, oliva, vavrínovec, polygala.

Iné: Medovka, ambrózia, citrusy, pupenec roľný, levanduľa, ibiš, stavikrv, rozmarín, majorán, skorocel kopijovitý, šalvia, baza, žihľava, zimozeleň a množstvo ďalších voľne žijúcich druhov rastlín, ktoré sa bežne vo vegetácii SR vyskytujú.

Viac o téme: Xylella fastidiosaNebezpečná rastlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu