Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výstraha pre cestujúcich z Košíc: V lietadlách bude elektronika zakázaná

Letisko v Košiciach.
Letisko v Košiciach. (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – V najbližších dňoch vstúpi do platnosti nové bezpečnostné nariadenie týkajúce sa leteckej dopravy. Americké úrady na základe nových bezpečnostných nariadení prezidenta Donalda Trumpa vydali nariadenie o zákaze nosiť v príručnej batožine elektronické zariadenia väčšie ako 16 x 9,3 x 1,5 centimetrov.

Obmedzenie sa týka pasažierov, ktorí do USA a Veľkej Británie prilietajú z Turecka, Jordánska, Libanonu, Egypta, Tuniska a Saudskej Arábie. Obmedzenie platí aj pre cestujúcich z Maroka, Qataru, Kuwaitu a Spojených arabských emirátov, ale len pre prílet do USA. Veľká Británia tieto štyri štáty nemá na „blackliste“.

Keďže z košického letiska môžeme lietať do USA aj s leteckou spoločnosťou Turkish Airlines s prestupom v Istanbule, týka sa to i našincov, ktorí využijú takúto možnosť prepravy.

Spoločnosť Turkish Airlines preto prichádza s novou službou. Konkrétne pre cestujúcich letiacich z Košíc do USA cez Istanbul to znamená, že na lete Košice – Istanbul budú môcť svoje elektronické zariadenia (napr. laptop) používať. Takisto počas čakania na letisku v Istanbule. Pred nástupom do lietadla v Istanbule odovzdajú laptop zodpovednému pracovníkovi Turkish Airlines a prevezmú si ho vo svojej cieľovej destinácii v USA.

„Letisko Košice cestujúcim odporúča, aby si so sebou dotknuté elektronické zariadenia nebrali vôbec, alebo aby si ich dôkladne zabalili do podanej batožiny, keďže zákaz sa vzťahuje len na zariadenia prepravované v príručnej batožine,“ hovorí marketingový manažér letiska Košice Juraj Tóth.

Čo nemôžete mať v príručnej batožine podľa nového bezpečnostného nariadenia:

zariadenia väčšie ako 16 x 9,3 cm x 1,5 cm

- tablet

- notebook

- fotoaparát

- elektronickú čítačku

Obmedzenie sa netýka smartfónov

Viac o téme: LetiskoKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu