Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prelomový vedecký objav, za ktorým stojí aj Slovák: Nová teória o Marse, všetko je inak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ/BRATISLAVA – Výskumníci prišli s novou teóriou, ktorá vyvracia hypotézu o vode na Marse. To, čo sa astronómom dlhé roky javilo ako stopy po vode na červenej planéte, môže byť v skutočnosti len optickou ilúziou, hrou svetla a tieňa.

Tím vedcov z Francúzska a Slovenska publikoval v prestížnom odbornom magazíne Nature Geoscience teóriu, ktorá vyvracia predpoklady o vode na Marse, a teda aj možnom živote na tejto planéte našej slnečnej sústavy. To, čo na fotografiách z Marsu vyzerá ako stopy po vode, by mohli byť podľa výskumníkov  akési prechodné pruhy na povrchu planéty, ktoré s výskytom vody nesúvisia.

Slovenka si vyskúšala pobyt na inej planéte: Život na Marse bude tvrdou skúškou prežitia

Tajomné pruhy na Marse majú zjavne premenlivú štruktúru, čo hrá v neprospech teórie o vode na červenej planéte. Hoci sa stopy podobajú na známky tečúcej vody, v skutočnosti by mohlo ísť o akési piesočné lavíny spôsobené teplom zo slnečného žiarenia. Pri dopade slnečných lúčov na ne vzniká optický klam.

Optická ilúzia

Vedci, s ktorými spolupracuje aj Miroslav Kocifaj, uvažujú, že relevantný dôkaz o prítomnosti vody na Marse nemáme. V kráteroch, ktoré vedcov už roky fascinujú v súvislosti s H2O, je povrchová vrstva častíc teplejšia ako spodná a rozdiely v teplotách tiež spôsobujú zmeny v tlaku. Medzi časticami hliny a piesku sú zachytené malé kapsuly plynu, ktoré sa derú k povrchu. Vzniká tak zaujímavý lúčový vzor, ktorý môže byť pre ľudské oko mätúci.

Ak sa nová teória potvrdí, mnohí ľudia z vedeckého aj laického sveta budú sklamaní. Mars je totiž považovaný za planétu, ktorú by ľudstvo mohlo v ďalekej budúcnosti kolonizovať,  keď bude Zem neobývateľná. 

Viac informácií sa dozviete na stránke Slovenskej akadémie vied (SAV).

Zdroj: Nature.com
Zobraziť galériu (2)
Zdroj: Nature.com  (Zdroj: nature.com)

Viac o téme: VodaMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu