Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

So zmenou času príde aj drastický zlom počasia: Severské teploty a agresívny vzduch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Cez víkend si pospíme o hodinu menej. Dôvodom je zmena času zo zimného na letný. Okrem nej nás však čaká aj výraznejšia zmena počasia. Pozrite sa, na čo sa treba pripraviť.

Piatok

V piatok by mala byť prevažne malá, miestami, najmä na severe, prechodne zväčšená oblačnosť s ojedinelým výskytom prehánok. V Tatrách však hrozia už aj búrky. Na hrebeňoch hôr rátajte aj so snežením, ktorého hranica by sa mala znížiť na cca 1 000 metrov. Zrána miestami rátajte s hmlou. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 16 až 22, na severe na 9 až 15 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov spočiatku dosiahne okolo 5 stupňov Celzia, popoludní sa bude na severe ochladzovať. Viať by mal zrána slabý, postupne severný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), ktorý na západe a východe dosiahne rýchlosť do 10 m/s, v nárazoch okolo 15 m/s (35, nárazy 55 km/h).

Kalendár cestovateľa: Tie najlepšie destinácie na každý mesiac v roku

So zmenou času príde
Zobraziť galériu (4)

Sobota

„Do našej oblasti bude od severozápadu zasahovať výbežok tlakovej výše so 
stredom nad Britskými ostrovmi a súčasne k nám bude po zadnej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu, vo vyšších vrstvách ovzdušia nad východnou Európou, prúdiť od severozápadu chladnejší vzduch,“
uvádza na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Sobota bude jasná až polooblačná. Cez deň bude na severe a východe Slovenska prevažne oblačno. V dolinách a kotlinách môže byť zrána hmla. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0, v dolinách a kotlinách sa miestami zníži na okolo -2 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 11 až 16, na severe a miestami aj na východe na okolo 9 stupňov Celzia. Viať by mal spočiatku severný až severovýchodný vietor s intenzitou 3 až 8 m/s, miestami v nárazoch môže zaduť až silou 15 m/s (5 až 30, 55 km/h). V priebehu noci bude na západnom a strednom Slovensku vietor postupne slabnúť.

So zmenou času príde
Zobraziť galériu (4)

Nedeľa

Do strednej Európy bude od severozápadu zasahovať výbežok tlakovej výše, ale zosilnie prílev chladného vzduchu od severovýchodu. Nedeľa sa bude vyznačovať premenlivou oblačnosťou, na severe a východe veľkou oblačnosťou. V niektorých oblastiach môže aj slabo snežiť. V polohách do 600 metrov však cez deň rátajte iba s tekutými zrážkami. Posledný víkendový deň bude veterný,s najnižšou nočnou teplotou od 3 do -2 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na  9 až 14, na severe a miestami aj na východe na okolo 7 stupňov Celzia. Fučať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 4 až 10 m/s, v nárazoch dosiahne miestami okolo 16 m/s (15 až 35, 60 km/h). V noci veternosť ustane.

So zmenou času príde
Zobraziť galériu (4)

Prechod na stredoeurópsky letný čas 

Od nedele 26. marca 2017 začne na Slovensku opäť platiť stredoeurópsky letný čas (SELČ). Ručičky hodiniek si bude treba posunúť o druhej hodine stredoeurópskeho času (SEČ) na tretiu hodinu letného času (SELČ). Znamená to, že ľudia si pospia o hodinu kratšie. Stredoeurópsky letný čas bude trvať od 26. marca do nedele  29. októbra 2017, keď sa Slovenská republika (SR) vráti k stredoeurópskemu času.

Pôvodnou myšlienkou pri zavádzaní letného času bolo ušetriť elektrickú energiu a lepšie využiť prirodzené denné svetlo. Kritici posúvania hodinových ručičiek už niekoľko rokov tvrdia, že úspora energie je minimálna, letný čas mnohým ľuďom narúša biorytmus a podpisuje sa pod zdravotné problémy.

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek konštatujú, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Agresívne pele v ovzduší

Zmeny v počasí, dážď, vietor i pokles nočných teplôt spôsobili, že v uplynulom týždni došlo k výrazným rozdielom v peľovej situácii na Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší namerali v Bratislave, dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Monitorovacie stanice v Nitre, Trnave a Banskej Bystrici zachytili denné koncentrácie peľu síce vo veľmi vysokých hladinách, ale v porovnaní s Bratislavou to bolo výrazne menej. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Na celom území kvitnú prvé jarné dreviny, najmä lieska, jelša a parkové dreviny z čeľadí cyprusovité a tisovité. Ich peľ zachytávali monitorovacie stanice na celom území Slovenska, pričom v teplejších oblastiach Slovenska sa peľ jelše a liesky vyskytoval v nižších hladinách. V Banskej Bystrici sme v uplynulom týždni zachytili najvyššie denné koncentrácie peľu liesky - 194 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu (m3), peľu jelše - 99 peľových zŕn v m3. Monitorovacia stanica pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave zachytila najmä peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité a to až 5 735 peľových zŕn v m3 vzduchu. Vysoké hladiny dosiahol i peľ jaseňa. V ovzduší sa vyskytoval aj peľ topoľov, brestu a vŕby,“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby v SR.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna liesky a jelše v teplejších oblastiach Slovenska končí. Alergologicky významné denné koncentrácie peľu týchto druhov sa očakávajú už len na strednom Slovensku a v severne položených lokalitách. Druhové spektrum peľu v ovzduší sa však s nárastom denných teplôt výrazne rozšíri.

V dovolenkovej metropole sneží!

Pikoškou tohtoročnej jari je aj prudký pokles teplôt v španielskom Madride, kde začalo snežiť!

...

Viac o téme: PeľZmena časuPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu