Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko čelí škandálu s brazílskym mäsom: Mrazivý odkaz hlavného hygienika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzýva z preventívnych dôvodov prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských zariadení, aby dobrovoľne pozastavili používanie mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na prípravu pokrmov.

Učiniť by tak mali vzhľadom na vzniknutú situáciu spojenú s podozrením podvodu na mäse a mäsových výrobkoch z tejto juhoamerickej krajiny, a to až do preukázania jeho zdravotnej neškodnosti na základe vykonaných laboratórnych vyšetrení.

"V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania mäso alebo mäsové výrobky z Brazílie, odporúčame mu, aby kontaktoval príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva," uviedla Zuzana Drobová z komunikačného referátu ÚVZ.

Úrad podľa Drobovej z rovnakých preventívnych dôvodov súčasne odporúča spotrebiteľom, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a mäsových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu. Opatrenia hygienici navrhli z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov SR.

Hlavný hygienik SR nariadil v stredu (22. 3.) mimoriadne kontroly v súvislosti s podozrením na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie. Oznámenie o podvode dostal ÚVZ prostredníctvom národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF).

Mimoriadne kontroly sa budú týkať všetkých zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských a budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti.

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa. Po dvojročnej akcii federálnej polície tam obvinili desiatky ľudí vrátane inšpektorov a zatvorili niektoré prevádzky. Dôvodom je podozrenie, že niektorí veľkí producenti mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso.

Viac o téme: MäsoHygienaSlovenskoBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu